تهران – ایرنا – دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست هم اندیشی مدیران و صاحب نظران رسانه، گفت: نیازمند تدبیری حساب شده در حوزه رسانه هستیم. پیش از این، رسانه یک رسانه حرفه ای و در دست نخبگان محسوب می شد اما اکنون یک کنش اجتماعی است و مردم کنشگر رسانه ای هستند.

به گزارش روز سه شنبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی در این دیدار که در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، گفت: در دو دهه اخیر با ورود فناوری های نو به زندگی مردم، دسترسی به فرامحل میسر شد و شدت تغییرات فرهنگی موجود از همه دوره های تاریخی افزایش یافته است. فناوری های جدید به نوعی نظام مند و سیستمی کردن زندگی بشری را به همراه دارد.
وی افزود: کنشگران رسانه ای موجود، لزوماً محتواهای معتبر رسانه ای تولید نمی کنند و تقیدات لازم به استنادات مربوط به تولید محتوا را ندارند؛ بنابراین در معرض اخبار غیرمعتبر، افراطی و دروغ قرار گرفته ایم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: یکی از تغییرات مورد نیاز شورای عالی انقلاب فرهنگی، نوشتن اسناد سیاستی این شورا با زبان، نگاه و درک ذی نفعان حوزه رسانه خصوصاً رسانه های اجتماعی است. فضای رسانه ای جدید، نیازمند سیاستگذاری رسانه ای جدید است و در این زمینه رسانه ها یکی از ذینفعان حوزه فرهنگی کشور محسوب می شوند که می توان با به روز رسانی یا پیشنهاد اسناد جدید جهت طرح در شورای عالی انقلاب فرهنگ دست پیدا کرد.
عاملی ادامه داد: کدهای مسئولیت اجتماعی و اخلاق حرفه ای صرفاً توصیه ای نیست و جنبه الزام آوری دارد. رسانه ها عرصه دوم زندگی محسوب می شوند و بازتاب کاری شان چنان قدرتمند است که عرصه اولیه زندگی های بشری را تحت تأثیر قرار می دهند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه نقد به معنای برجسته سازی داده ها، داشته ها و سپس بیان خلاءها با زبان سازگاری است، گفت: رسانه ای که با زبان سازگار با مردم اقدام به تولید محتوا کند، در جهت امنیت جامعه حرکت کرده و اگر رسانه ای با زبان ناسازگاری به تولید محتوا بپردازد برخلاف این مسئله و در جهت آزار مردم فعالیت می کند.
وی افزود: تجربه ناامنی و اضطراب اجتماعی امروزه در سطح اجتماعی ما گسترده شد و متأسفانه در حال نفوذ در اخلاق اجتماعی مردم است که باید میان رسانه منتقد و رسانه مخرب تفکیک قائل شویم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: اصلاح فضای موجود مستلزم راهکارهای روشنی است که نیازمند سواد رسانه ای و ارائه پیشنهاد از جنس مقررات گذاری، قانونگذاری همچنین تولید محتوا و ارائه خدمات مفید و مؤثر است که می توان در این زمینه از پیشنهادهای اعضای جلسه استفاده برد.
عاملی خاطرشان کرد: به نظر می رسد تصویر درستی از شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود ندارد که نشان می دهد سیاست رسانه ای شورا احتمالاً دچار نقصی بوده و نتوانسته خودش را به خوبی منعکس کند. این نقد به شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد است که بسیاری از مصوبات شورا نتوانسته ارتباط معناداری با بدنه اجتماعی برقرار کند.
وی تاکید کرد: به نظر بنده در شورای عالی انقلاب فرهنگی خیلی زحمت کشیده شده و در تفکر انتقادی با نگاه هیچ سازی موافق نیستم.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در تفکر انتقادی، رکن اول طبقه بندی و جمع آوری داده ها در طبقات دانشی مختلف است که در نگاه انتقادی، استنادات دقیق وجود دارد و نباید به استنادات کلی بسنده کرد.
عاملی ادامه داد: اگر بخواهیم فرهنگ اجتماعی مان را اصلاح کنیم باید توجه داشته باشیم که فرهنگ رسانه ای نقش جدی و بسزایی در فرهنگ عمومی دارد و این دقت باید مورد توجه رسانه قرار داشته باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: آماده ایم از کمک و همکاری تمام صاحب نظران عرصه رسانه در زمینه فعالیت های شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده کنیم.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران، ادامه داد: عوامل ماهواره ای و رسانه های اجتماعی موجود در عرصه فرهنگی کشور در حال اقدام فعالانه هستند و مدیریت این فضا کار ساده ای نیست؛ ضمن آنکه شورای عالی انقلاب فرهنگی وظیفه ورود در حوزه اجرا ندارد بلکه وظیفه نظارت، ارزیابی و کسب اطمینان از اجرائی شدن مصوبات را عهده دار است.
عاملی ادامه داد: سند نقشه جامع علمی کشور یکی از اسناد مرجع شوراست که جلسات ستاد آن در حال برگزاری است. سند مهندسی فرهنگی کشور به عنوان دومین سند مرجع شورای عالی انقلاب فرهنگی محسوب می شود که محصول ۳۳ جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی و تعامل و همکاری با حدود سه هزار صاحبنظر و مسئول بود که در سال ۱۳۹۳ ابلاغ شد.
وی تاکید کرد: با دستور رئیس جمهوری ستاد آن طی دو هفته آینده با ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل خواهد شد. ما هم در کنار شما در حال فعالیت هستیم و امیدوارم با برگزاری جلسات آتی برای تصمیم سازی ها و برای رسانه های جدید تعامل داشته باشیم.

**تسری رویکرد جوان‌گرایی و پویایی در شورای عالی
مهدی شفیعی، مدیرمسئول روزنامه ایران هم در این جلسه طی سخنانی، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال‌های اخیر روی حوزه علم و فناوری تمرکز داشته است. ممکن است این رویکرد، این تصور را ایجاد کند که شورا در حوزه فرهنگ چندان فعالیت ندارد در حالی که این‌گونه نیست.
مدیرمسئول روزنامه ایران ادامه داد: در دوره مدیریت عاملی با تحرک و فعالیت خوب شورا در حوزه رسانه روبرو هستیم که رویکرد جوان‌گرایی و پویایی باید در همه ابعاد شورای عالی انقلاب فرهنگی تسری پیدا کند.
وی گفت: با توجه به رویکرد دبیر شورا مبنی بر استفاده از قابلیت همه ذی‌نفعان در مصوبات شورا، باید با جوان‌سازی ساختار شورا این مهم تحقق پیدا کند.
مسئولان دیگر رسانه ها نیز در ادامه این جلسه به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.