مشهد- ایرنا- نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: جامعه اسلامی نیازمند بانوان متعهد، تحول ساز و فرهنگ ساز است که ارزش های اسلام ناب را در برابر هجمه های ظاهر فریب غرب احیا کنند.

آیت الله سید احمد علم الهدی روز چهارشنبه در مراسم پایانی چهارمین دوره جایزه جهانی گوهرشاد در مشهد افزود: نام بانو گوهرشاد در تاریخ مقارن با وقفیات و کارهای خیرخواهانه است در حالی که کارهای فرهنگی ایشان بر اعمال خیر خواهانه ارجحیت دارد.

وی اظهار داشت: در تاریخ اسلام بانوان الگو و نمونه فراوان وجود دارند که می‌توانند در نیکوکاری، ایثار، شهادت، انقلابی گری و خدمت به جامعه برای نسل جوان سرمشق باشند و بانو گوهرشاد یکی از آنان است و آنچه باعث شده جایزه ویژه گوهرشاد مورد توجه سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی قرار گیرد، توجه به شخصیت فرهنگی این بانوی نمونه است.

وی گفت: خدمات بانو گوهرشاد به ساخت مسجد و سایر اماکن عام المنفعه و موقوفات خلاصه نمی‌شود بلکه کار مهمی که ایشان انجام داد، ایجاد تحول فرهنگی در راستای آبادانی و خدمات اجتماعی در سلسله سفاک تیموریان و مغولان بود، بانو گوهرشاد در طول زندگی خود این جریان سفاک را مبدل به یک جریان فرهنگی و تمدن ساز اسلامی کرد.

آیت الله علم الهدی افزود: جنبه دیگر شخصیت بانو گوهرشاد تحول آفرینی و انقلابی گری وی بود که جریان سفاک را سازنده کرد و بایسنقر را به وجود آورد.

وی اظهار داشت: مسجد گوهرشاد به عنوان بنای نمونه‌ای که به دستور ایشان ساخته شده قرنهاست که منشأ پرورش علما و تغییر و تحولات عظیم اجتماعی و تربیت علمای بزرگ دین است.

وی گفت: شخصیت‌هایی که در این جشنواره انتخاب می شوند فرهیختگانی هستند که گوهرشاد های زمانه خود هستند، یکی از آنان مادر ۶ شهید بزرگوار است که عمر خود را صرف افراشتن پرچم اسلام در بلاد کفر کرده و دیگران هم شخصیت هایی هستند که از زوایای مختلف مدافع واقعی حقوق زن اسلامی در برابر هجمه های هرزه غرب هستند و تمام تلاش خود را در راه اشاعه فرهنگ و تحول اسلامی انجام داده اند و این از برکت وجود اقدس حضرت امام هشتم (ع) است و باید به این تحول سازی و فرهنگ سازی توجه شود.

تولیت آستان قدس رضوی نیز در این جشنواره گفت: تجلیل از بانوان تحول ساز فرهیخته فرهنگی تحت عنوان جشنواره جهانی گوهرشاد یک اقدام بسیار مناسب فرهنگی به یادگار مانده از تولیت قبلی آستان قدس رضوی حجت الاسلام رئیسی است که مبدع این اقدام بسیار خوب فرهنگی و اجتماعی بودند.

حجت الاسلام احمد مروی افزود: اکنون نیز آستان قدس رضوی تمام امکانات و تلاش خود را برای گسترش این اقدام مهم فرهنگی به کار می گیرد و به فرمایش رهبر معظم انقلاب، آستان قدس رضوی دارای ظرفیتی است که می تواند در همه کشورها به یک جریان فرهنگی و دینی تبدیل شود.

وی اظهار داشت: دنیای غرب تحت لوای دموکراسی و آزادی زن، بدترین نوع بردگی را بر زنان اعمال می کند اما در اسلام آنچه مورد توجه است کرامت و عفاف زن است، زن در تکوین جامعه اسلامی همپای مرد مسئول و مؤثر است و مشارکت دارد و معجزه بزرگ اسلام حفظ کرامت زن و در عین حال پذیرش حضور فعال وی در صحنه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است، به میزانی که زن را دعوت به حجاب و عفاف و پاکیزگی می کند و برای حضور وی در عرصه‌های بزرگ سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی ارزش قائل است.

وی گفت: ایراد خطبه فدکیه توسط حضرت زهرا (س) و ایراد خطبه حضرت زینب (س) در بارگاه یزید تاکید دین اسلام بر مسئولیت بانوان متعهد در جریان سازی فرهنگی است.

حجت الاسلام مروی افزود: شخصیت بانو گوهرشاد نیز از جنبه های گوناگون در خور ارزش مطالعه و الگو گیری است، وی فقط یک شاهزاده نبود که بخشی از ثروت خود را صرف ساختن مسجد و بناهای عام المنفعه کرد بلکه اهمیت کار وی ایجاد تحول فرهنگی و اجتماعی مثبت در دوره تیموریان است، این معجزه دین مبین اسلام است که همه اقشار را در بر می‌گیرد و می تواند در همه لایه های جامعه تأثیرگذار باشد.

وی اظهار داشت: گوهرشاد یکی از بانوانی است که تحت تعالیم و آموزه های دین مبین اسلام باعث ایجاد تحولاتی عظیم در زمان خود شد، وی مصداق نفوذ قدرت اسلام است که توانست خاندان ویرانگر تیمور را در مسیر صلاح و آبادانی قرار دهد.

وی گفت: نقش بانو گوهرشاد در حکومت تیموریان همانند نقش خواجه نصیرالدین طوسی در آغاز حمله مغول است که توانست با درایت خود مغولان وحشی را نرم کند و آنها را از تمدن سوزی باز دارد.

حجت الاسلام مروی افزود: بانوانی که امروز در این جشنواره تجلیل می شوند از این تبار هستند و در خور تجلیل و قدردانی می باشند.

دبیر جشنواره جایزه جهانی گوهرشاد نیز در این مراسم هدف از برگزاری این رویداد فرهنگی را جریان سازی فرهنگی برای ترویج الگو گیری از بانوان نمونه تاریخ اسلام نظیر بانو گوهرشاد ذکر کرد و گفت: بانو گوهرشاد، نیکو کار، خیر، واقف و مدیر و مدبر نمونه زمان خود بود که یکی از نماد های تمدن اسلامی یعنی مسجد گوهرشاد را با موقوفات قابل توجه در کنار مرقد حضرت امام هشتم (ع) بنا نمود و در طول ۶۰۰ سال گذشته این بنای تاریخی مقدس، همواره جریان ساز و تحول ساز بوده است که قیام گوهرشاد در دفاع از حجاب و عفاف یکی از آنان است.

علی سروری مجد افزود: ملاک بانوان انتخابی در این جشنواره بر پایه ۲ عنصر اساسی نیکو کاری و فرهیختگی استوار است به این معنا که باید دارای خدمات عام المنفعه برجسته و حسن اشتهار در زمینه های ایثار و شهادت، مقاومت و بیداری اسلامی، امور فرهنگی و رسانه ای، عمرانی، پزشکی، آموزش علمی پژوهشی و مدیریت و کارآفرینی باشند.

وی اظهار داشت: امسال از ۱۶۰ رزومه رسیده به دبیرخانه این جشنواره چهار بانوی نمونه ایرانی و چهار بانوی برگزیده خارجی به مرحله پایانی دریافت جایزه جهانی راه یافتند.

در این مراسم از بانو زینب عیسی، همسر شهید و پنج فرزند و از نزدیکان شیخ زکزاکی از نیجریه، بانو هلاکی تی رخساره از میانمار مترجم صحیفه سجادیه به زبان میانماری خانواده شهید و خیر، بانو رباب زیدی استاد حوزه و دانشگاه و مدیر موسسه خیریه در هندوستان، یاسمین حسنات استاد حوزه و دانشگاه قندهار و مدیر موسسه خیریه در افغانستان، به عنوان بانوان خارجی برنده این جایزه و از بانوان نفیسه ثقفی فوق تخصص زنان با ۲۰ سال خدمت رایگان در دارالشفای حضرت امام رضا (ع) و خیر و استاد دانشگاه، شهناز عبادانی واقف و خیر، بی بی فاطمه حقیر السادات فوق تخصص نانو بیوتکنولوژی، نیکوکار و استاد دانشگاه و سیده اعظم حسینی نویسنده کتاب "دا " که تاکنون ۱۵۷ بار تجدید چاپ شده است به عنوان بانوان ایرانی برنده این جایزه تجلیل و قدردانی شد و به هر یک از آنان هشت سکه بهار آزادی، مدال و لوح تقدیر اهدا شد.

بانو گوهرشاد همسر شاهرخ پسر تیمور گورکانی در سال ۸۱۸ هجری قمری به معمار قوام الدین شیرازی دستور ساخت مسجد گوهرشاد در کنار مرقد منور رضوی را صادر کرد، قوام الدین با تلاش وافر توانست این بنای عظیم اسلامی را در سال ۸۲۱ هجری قمری به بهره برداری برساند.

گوهرشاد در دوران زندگی خود علاوه بر مشهد در شهرهای تبریز، هرات، ری، شیراز، یزد و ری منشاء خدمات عمرانی و عام المنفعه بسیار بود، وی به اهل بیت ائمه اطهار (ع) بسیار عشق می ورزید و بعد از مرگ شاهرخ مدت ۱۰ سال از دجله تا مرزهای چین را فرمانروایی کرد و سرانجام در سال ۸۶۱ هجری قمری با دسیسه نزدیکان خود کشته شد و در قبرستان هرات که خود بانی ساخت آن بود دفن شد.

۶۰۷۰/‏‬ ۶۰۵۳