وجود زیر ساختهایی شامل ذخایر سنگ آهن، انرژی و نیروی کار ارزان و همچنین دسترسی به بازارهای مصرف جهانی ومنطقه ای موجب شده تا تولید فولاد کشور علاوه بر مصرف داخلی، براحتی زمینه برای صادرات آن فراهم شود.
دست اندارکاران این صنعت براین باورند که اگر امسال دست کم ۲۵ میلیون تن فولاد در کشور تولید شود هرچند رکود ساخت و ساز مسکن میتواند تا ۱۶ میلیون تن فولاد در داخل به مصرف برسد ولی امکان صادرات آن تا ۱۰ میلیون تن وجود دارد.
این نکته هم باید توجه کنیم که تحریمهای ظالمان دشمن درسومین سال برنامه ششم درحالی شکل گرفته که دولت درهمین شرایط ضمن بالا بردن ظرفیت تولید فولاد، صادرات کالاهای غیر نفتی بویژه فولاد را در اولویت قرار داده است.
درسال رونق تولید توجه جدی به ظرفیتهای داخلی بخصوص سرمایه گذاران کشورمان یک مزیت بسیار مناسب برای احیا شعارخود باوری و کاهش نرخ بیکاری بخصوص در استان هرمزگان که براساس اعلام مرکز آمار ایران در آخرجدول قرار گرفته است.
افزایش ظرفیت تولید فولاد در هرمزگان به ۱۰ میلیون تن
استان هرمزگان بیش از یک دهه در صنعت فولاد فعالی دارد که با توجه به زیر ساختهای اولیه زمینه برای افزایش امسال آغاز شده و در دراز مدت به ظرفیت ۱۰ برابر ابتدای سال تولید درسال میرسد.
تفاهمنامه توسعه و افزایش ظرفیت تولید فولاد تا سقف سالانه ۱۰ میلیون تن در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس با مشارکت بخش خصوصی با حضور استاندار هرمزگان، رییس هیات عامل ایمیدرو، مدیرعامل فولاد مبارکه، مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس به مناسبت هفته صنعت منعقد شد.
با امضای تفاهمنامه همکاری و ایجاد کنسرسیوم توسعه بین ایمبدرو، شرکت ملی فولاد ایران با گل گهر و شرکتهای فولادی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس زمینه لازم برای توسعه و افزایش سالانه ۱۰ میلیون تن فولاد در این منطقه فراهم شد.
شرکت فولاد هرمزگان (زیرمجموعه فولاد مبارکه)، فولاد کاوه جنوب کیش (زیرمجموعه بنیاد مستضعفان)، مادکوش (تولید کننده گندله بخش خصوصی) و صبا فولاد خلیج فارس (شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشور (ومنطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس (از شرکتهای زیرمجموعه ایمیدرو) از دیگر امضا کنندههای این کنسرسیوم همکاری هستند.
تاسیس شرکت جدید برای پیگیری کارهای کنسرسیوم
مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس درحاشیه امضای این تفاهم نامه درمصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: دراین راستا شرکتی جدید در حال تاسیس است که ۲ شرکت فولاد هرمزگان و صبا فولاد اعلام آمادگی کرده و سهم دارند و بقیه شرکتهای فولادی نیز به اندازه آورده ی خود امکان ورود دارند و شامل سهم خواهند شد.
همه زیرساختها برای تولید ۱۰ میلیون تن فولاد آماده است
حسن خلج طهرانی در خصوص شرایط و تعهدات منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس نیز گفت: وظیفه ما تامین زیرساختهایی از قبیل آب، برق، گاز و زمین مورد نیاز واحدهای فولادی برای اجرای پروژههای تکمیلی و حتی جدید است.
این مقام مسوول در ایمیدرو یادآورشد: باتوجه به همجواری این منطقه با سواحل خلیج فارس آب مورد نیاز صنایع فولادی برای پروژههای تکمیلی از طریق آب شیرین کنهای موجود تامین شده است.
به گفته خلج طهرانی در بحث برق نیز، با بهره برداری از فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی هرمز به میزان ۱۶۰ مگاوات فراهم شده که به علت عدم نیاز صنایع به شبکه سراسری برق منتقل شده که با توجه به برنامه افزایش تولید فولاد به این بخش اختصاص مییابد و گاز مورد نیاز صنایع مستقر دراین منطقه نیز از طریق یک خط ٣٠ اینچ کلاس D با ظرفیت یک میلیون متر مکعب از خط صلح و همچنین خط ۲۲ اینج تامین شده که به راحتی جوابگوی نیاز پروژههای جدید است.
وی زمان در نظر گرفته شده برای تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس را افق ١٤٠٤ ذکر کرد و افزود: هم اکنون حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزارتن درحال تولید است و چهار میلیون و ۵۰۰ هزارتن باقی مانده نیز در زمان تعیین شده به مرحله بهره برداری و تولید نهایی میرسد.
حمایت ایمیدور از کنسرسیوم افزایش تولید فولاد
رئیس هیات عامل ایمیدرو نیز اظهار داشت: در راستای سیاستهای این سازمان در زمینه حمایت از توسعه صنایع بزرگ همجوار با دریا از عملیاتی شدن تفاهمنامه ایجاد این کنسرسیوم با هدف "توسعه و افزایش ظرفیت فولاد تا ۱۰ میلیون تن در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس" و تامین زیرساختهای این طرح حمایت میکنیم.
خداداد غریب پور با اشاره به دستاوردها و اهمیت تفاهم نامه و تشکیل کنسرسیوم فولادی در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس افزود: سرمایه گذاری در قالب طرحهای بزرگ در الویت برنامههای سازمان ایمیدور قرار دارد زیرا این دیدگاه منجر به ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن وصنایع معدنی خواهد شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن قدردانی از شرکتهای تشکیل دهنده کنسرسیوم توسعه و افزایش تولید فولاد تا ۱۰ میلیون تن در منطقه خلیج فارس بیان داشت: پس از سالها شاهد به سرانجام رسیدن این طرح با مشارکت بخش خصوصی هستیم.
حمایت استاندار هرمزگان از توسعه فولاد در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس
استاندار هرمزگان نیزکه مردم و کارشناسان او را به عنوان مدیری جهادی میشناسند در سخنانی از تجمیع واحدهای کوچک و توسعه واحدهای بزرگ مقیاس، به عنوان طرحی نام برد که در کشور چین اجرایی شده و دستاوردهای قابل توجهی را برای این کشور به همراه داشته است.
فریدون همتی ابراز داشت: در شرایط تحریم که از آن به عنوان جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران نام برده شده، تشکیل چنین کنسرسیومهایی درزمینه طرحهای بزرگ صنعتی و معدنی میتواند ارزش افزوده بسیاری را نصیب کشور کند.
رئیس شورای برنامه ریزی هرمزگان اضافه کرد: ظرفیتهای قابل ملاحظه در سواحل جنوبی، ما را ملزم به حمایت از طرحهایی همچون توسعه صنعت فولاد در سواحل خلیج فارس میکند و دراین راستا به عنوان نماینده ارشد دولت ازسوی مدیران، برنامه ریزان و کارشناسان حمایت همه جانبه خود را از این طرح که در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است اعلام میکنم.
همتی با بیان اینکه کشور برای حرکت در مسیر توسعه نیازمند برنامهها و اهداف بلند صنعتی است از امضای تفاهم نامه بین واحدهای فولادی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس برای ارتقای تولید فولاد به ۱۰ میلیون تن در سال به عنوان گام مهمی دراین زمینه نام برد.
وی خاطرنشان ساخت: این منطقه توانسته در زمینه جذب سرمایه گذار و ایجاد زیرساختهای کلان اقتصادی موفق عمل کند و در خصوص ماموریتهای اصلی خود شامل فراهم آوردن شرایط جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی و هدایت آنها در جهت احداث واحدهای صنعتی، تامین مواد معدنی، نفتی و ایجاد صنایع انرژی بر، پتروشیمی، فولاد، آلومینیوم، روی و ذوب آهن دستاوردهای خوبی داشته باشد.
نیازهای طرح به مواد اولیه پیش بینی شده است
مدیر عامل فولاد تکنیک و مشاور مادر طرح جامع فولاد نیز با ارائه جزئیات برنامه ۱۰ میلیون تنی فولاد در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس گفت: برای تحقق این برنامه به ۱۸ میلیون تن گندله و ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزارتن آهن اسفنجی نیاز داریم.
محمد ابکا تاکید کرد: ظرفیت تولید گندله سنگ آهن در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس باید از ۲میلیون و ۵۰۰ هزارتن فعلی به ۱۳ میلیون تن افزایش یابد زیرا باید طوری برنامه ریزی کرد تا بتوان تولید رقابتی و با هزینه پایین انجام داد.
به گفته ابکا، برای تحقق این برنامه هزار مگاوات باید به ظرفیت تولید برق این منطقه اضافه شود و براساس برآوردهای انجام شده برای رسیدن به تولید ۱۰ میلیون تن فولاد نیازبه پنج میلیاردو ۳۰۰ میلیون یورو اعتبار دارد که یک میلیاردو ۶۰۰ میلیون یورو آن مربوط به بخش زیرساختها میشود.
مشاور مادر طرح جامع فولاد با تاکید بر ورود مواد اولیه و صدور محصولات با ارزش افزوده از این منطقه اظهار داشت: ۱۰ میلیون تن از مواد اولیه این برنامه قرار است از طریق واردات تامین و در عین حال ۵ میلیون تن از محصولات ساخته شده به خارج از کشور صادر شود.
وی تاکید کرد: تاکنون مواردی همچون جانمایی اجرای پروژهها، بررسی مبادی تامین مواد اولیه و زیرساختها به ویژه به صورت "متمرکز" انجام شده است.
دیدگاه مدیران شرکتهای سرمایه گذار در طرح افزایش فولاد
مدیران شرکتهای سرمایه گذار نیز با بیان دیدگاههای خود درباره دستیابی به ۱۰ میلیون تن فولاد درهرمزگان، از فولاد به عنوان صنایع راهبردی نام برده و با بیان اینکه نگاه دولت تدبیرو امید بر مبنای تقویت صنعت و حضور در بازارهای بین المللی استوار است، از منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس به عنوان مناسبترین بستربرای تحقق اهداف این کنسرسیوم نام بردند.
هدف از ایجاد منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس
در اطلاعات منتشره هدف از ایجاد این منطقه فراهم آوردن شرایط لازم برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی و هدایت آنها در جهت احداث واحدهای تولیدی با محوریت صنایع انرژی بر و فرآوری مواد معدنی، شیمیایی و همچنین رشد توسعه اقتصادی، افزایش فرصتهای شغلی، افزایش و توسعه فناوریهای مدرن حوزه تولید، مهارتهای مدیریتی، ارتقای کیفیت تولیدات و افزایش توان صادرات به منظور رقابت در بازارهای جهانی اعلام شده است.
همه زیرساختهای لازم از جمله آماده سازی زمین شامل سایت توسعه، احداث آب شیرین کن، نیروگاه برق و فضای سبز برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید با محوریت فولاد درمنطقه ویژه خلیج فارس ایجاد و در حال گسترش است.
همه اینها باعث شده تا منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس واقع در ۱۲ کیلومتری غرب شهر بندرعباس آیندهای روشن در پیش روداشته باشد طوری که درحال حاضر تولیدات فولاد، آلومینیوم، برق و تاسیسات بندری آن در سطح ملی اثرگذار است.
مزیتهای منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس از شرکتهای تابع ایمیدرو به شمار میرود که ماموریت اصلی آن ایجاد زمینههای لازم برای تولید و صادرات مواد معدنی و صنایع معدنی ازجمله فولاد و آلومینیوم به بازارهای هدف است.
میزان سرمایه گذاری جذب شده در این منطقه در یک دهه اخیر نزدیک به ۹ میلیارد دلاراعلام شده که درنتیجه آن ۲۳ شرکت با بیش از ۱۱ هزار نفر پرسنل در زمینههای مختلف از جمله تولید فولاد، آلومینیوم، آبشیرین کن، حلالهای پایه نفتی، آند، روی و احداث نیروگاه برق ایجاد و هم اکنون درحال فعالیت هستند.
در اطلاعات منتشره آمده است: منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس به وسعت پنج هزار هکتار با دارا بودن مزیتهایی مانند دسترسی به راههای بین المللی آبی، هوایی، ریلی و جادهای، اسکلههای اختصاصی تخلیه و بارگیری مواد معدنی فله (با ظرفیت ۱۲ میلیون تن) مجهز به نوارنقاله ۳۲ کیلومتری، واگن برگردان، واحدهای بزرگ آبشیرین کن، نیروگاههای برق (درحال احداث و بهره برداری) و همچنین نزدیکی به معادن سنگ آهک و آهن که مجموع آنها ازعوامل مهم در تولید فولاد هستند از موقعیت و ظرفیتهای لازم برای عملی کردن شعار رییس دولت تدبیر و امید مبنی بر تبدیل هرمزگان به قطب صنعت فولاد (با تولید سالانه ۱۰ میلیون تن فولاد) برخوردار است.
شش منطقه ویژه اقتصادی و سه منطقه آزاد تجاری و صنعتی در هرمزگان
در استان هرمزگان شش منطقه ویژه اقتصادی قشم، صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس، بندر شهید رجایی، کشتی سازی خلیج فارس، منطقه انرژی بر پارسیان (غرب استان) و منطقه ویژه اقتصادی لاوان (نفتی) و همچنین دو منطقه آزاد تجاری کیش و قشم فعالیت دارند درحالیکه عملیات ایجادزیر ساختهای لازم برای آغازفعالیت منطقه آزاد تجاری و صنعتی جاسک به عنوان سومین منطقه آزاد هرمزگان مراحل پایانی را سپری میکند.
در اطلاعات منتشره هدف از ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و تجاری جذب سرمایه گذاری، پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی، انتقال فنآوری، صادرات غیر نفتی، ایجاد اشتغال مولد، افزایش و توسعه فنآوری مدرن در حوزه تولید، بالا بردن مهارتهای مدیریتی، ارتقاء کیفیت تولیدات و تقویت مزیتهای رقابتی و افزایش توان صادراتی ذکر شده است.
۶۱۴۹ /۶۰۴۸