داستان شیراز در سالهای اخیر با نگاهی حرفهای مسیرش را در خط سیر داستان معاصر ایران بهخوبی پیدا کرده است. ملکان عذاب ابوتراب خسروی، روباه شنی محمد کشاورز و زخم شیر صمد طاهری توانستهاند در فضای تولید اثر هنری، نظر مخاطبان داستان را به خود جلب کنند.
با خواندن رمان برگ هیچ درختی، کلیدواژه ورود ما به جهان داستان، دریافت ذهن پرسشگر نویسنده در قبال مقطع تاریخی خاصی از اوایل دهه ۶۰ تا اواسط دهه ۶۰ با تمام تحولات تاریخی و اجتماعی است که کشور ما را در دستخوش تغییر کرده است.
فضاسازی و شخصیتپردازی در این داستان بهانهای برای ارائه زندگی است و آن هنگام که بتوانیم زندگی را بسازیم، ادبیات کار خودش را انجام داده است.
در این میان، باید اذعان داشت که شخصیتپردازی نقطه عطف صمد طاهری است.
او در آیین معرفی کتابش که شامگاه چهارشنبه در موسسه فرهنگی بوکلند شیراز برگزار شد، درباره نوع نوشتنش گفت: طی ۴۰ سال همواره در حال نوشتن بودهام؛ اما در دهه ۶۰ چون امکان نشر کمتر بود، آثارم در نشریات روز زمان به چاپ میرسید و یکی از دلایل چاپ نشدن کتاب این بود که داستانهایم در نشریات مختلف بهصورت تکداستان منتشر میشد.
نباید گمان کنیم هر چه نوشتهایم شاهکار است
طاهری به گزیدهکاری اعتقاد دارد وبر آن است: وقتی از نویسندهای همچون صادق هدایت انتقاد میکنیم که چرا در کنار ۵ کتاب خوب ۸ کتاب ضعیف هم منتشر کرده است، خودمان نباید به این کار دست بزنیم و نباید گمان کنیم هر چه نوشتهایم شاهکار است.
او درباره کتاب برگ هیچ درختی گفت: نوشتن این کتاب را پس از نوشتن زخم شیر شروع کردم. زخم شیر گزینهای از داستانهایی است که تا سال ۱۳۹۶ نگاشته شده است. عادت ندارم در کنار رمان، داستان کوتاه بنویسم و این دو کتاب به صورت همزمان نگارش نشده است.
این نویسنده، زمان نوشتن برگ هیچ درختی را دو سال اعلام کرد و عنوان داشت: شکل نوشتن من بیشتر در ذهنم رخ میدهد، گاه یک صفحه را مینویسم و در ذهنم روی آن کار میکنم و به محض اینکه احساس کنم به پختگی رسیده است، آن را ادامه میدهم که برخی اوقات این مدت زمان تا یک ماه طول میکشد.
طاهری داستان برگ هیچ درختی را چندین بار از زاویه دیدهای مختلف نگاشته است تا به داستان موردنظر خود دست یابد.
او ادامه داد: سعی کردم از فرم سیال برای نوشتن این رمان استفاده کنم؛ بنابراین فرقی ندارد اول کدام فصل را بخوانید، داستان پس از آنکه آن را کاملاً خواندید در ذهنتان شکل میگیرد؛ همچنین از شگردهای سوررئال هم برای فضاسازی و ادغام زمانهای درهم استفاده کردم.
برگ هیچ درختی را انتشارات نیماژ با قیمت ۱۵ هزار تومان به چاپ رسانده است.
۹۸۸۵ / ۱۸۷۶