مهاباد- ایرنا- رییس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی‬ گفت: امسال در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه ۶ میلیارد ریال برای اجرای طرح‌های کشاورزی پایدار در حوضه آبریز این دریاچه هزینه می‌شود.

علیرضا سیدقریشی روز پنج‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این طرح‌ها با مشارکت کارشناسان محیط زیست و جهاد کشاورزی و جوامع محلی در ۶ روستای پیرامون این دریاچه اجرا می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اجرای موفق طرح راهبرد کشاورزی پایدار برای نجات دریاچه ارومیه (IPCM) نیازمند ابتکار عمل و خلاقیت کشاورزان در حوضه آبریز این دریاچه است، اضافه کرد: علاوه بر این ۶ روستا طرح‌هایی نیز در قالب طرح احیای تالاب‌ها در ۱۳۰ روستای دیگر که در حاشیه دریاچه ارومیه قرار دارد، اجرا می‌شود.

وی اهداف اجرای این طرح را مدیریت پسماند ضایعات کشاورزی، کاهش حداقل ۴۰ درصدی مصرف مواد شیمیایی صنعتی در مزارع، ارتقای حداقل ۲۰ درصد شاخص بهره‌وری اقتصادی مزارع و ارتقای راندمان آبیاری عنوان کرد.

«سیدقریشی» اظهار داشت: استانداردسازی فرآیند تولید محصولات کشاورزی و گسترش همکاری تشکل‌ها، بهره‌برداران و جوامع محلی در مدیریت مشارکتی آب، تولیدات بیشتر با کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت محصولات از طریق افزایش دانش و آگاهی بهره‌برداران از دیگر اهداف این طرح است.

رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی‬ اضافه کرد: احیای دریاچه ارومیه دارای ۲ بخش مختلف است که در بخش نخست اقداماتی مانند رهاسازی آب از سدها، لایروبی نهرهای منتهی به دریاچه و توقف کشت برخی محصولات بود اما بخش دوم که زمان‌بر است شامل مشارکت جوامع محلی و معیشت جایگزین است.

دریاچه ارومیه در قالب طرح‌های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال / از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد که بنا بر آمارهای موجود تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.

همه کارشناسان داخلی و خارجی بر این عقیده هستند که مشارکت جوامع محلی در کنار اجرای طرح‌های مختلف، نقش مهمی در احیای نگین آبی آذربایجان‌غربی دارد.

۹۹۰۳/‏۶۱۸۵/‏۳۰۷۲