الاخبار روز پنجشنبه در مطلبی به تحولات اخیر امارات در یمن و خروج از این کشور جنگ زده اشاره کرد و نوشت: تا این لحظه درباره اتفاقی که چند روز پیش اعلام شده بود شک و تردیدهای زیادی وجود داشت، اما اطلاعات به دست آمده از منابع مطلع حاکی از آن است که ابوظبی به دنبال تهدید رسیدن آتش به عمق خاک این کشور، یک تصمیم راهبردی را اتخاذ کرده و از این رو برای رهایی از این بحران، دست به دامن تهران و مسکو شده است.
طی روزهای گذشته خبرهای زیادی درخصوص خروج بخشی از نیروهای امارات از یمن منتشر شده بود.
الاخبار افزود: چند هفته پیش و در پی وقوع چند انفجار در بندر الفجیره" و آسیب دیدن چند کشتی تجاری و نفت کش، یک هیأت بلند پایه اماراتی به ایران آمد. مقامات تهران به اماراتیها گفتند: ما با شما دیگر حرفی نداریم چون شما خطوط قرمز را زیر پا گذاشته اید.
بنابر اعلام منابع دیپلماتیک مطلع، هیأت اماراتی که به نظر میرسد دوبار به تهران آمدند، سه پیشنهاد به تهران دادند و تصور نمیکرد که تهران با آن مخالفت کند.
پیشنهاد نخست بازگشت روابط (ابوظبی- تهران) به حالت عادی، پیشنهاد دوم تأمین امنیت گذرگاههای دریایی برای عبور امن نفت کشها از تمام کشورهای مشرف بر خلیج فارس توسط دو کشور و سومین که مهمترین پیشنهاد است، آمادگی ابوظبی برای خروج از یمن بود.
اما اماراتیها با شنیدن پاسخ قاطع و منفی ایران، ناامید نشدند و"عبدالله بن زائد" وزیر خارجه امارات به هنگام سفر به مسکو در ژوئن (خرداد / تیر) از مسکو خواست که تا میان ابوظبی و تهران میانجی گری کند.
الاخبار نوشت: اما جواب همان بود. «چیزی وجود ندارند که درباره اش مذاکره شود». ایرانیها به وضوح دریافته اند که ابوظبی به دنبال اتخاذ راهبردی برای خروج از باتلاق یمن و فروش آن به ایران است؛ اما چنین بازاری در تهران وجود ندارند. «می توانند همانطور که وارد شدند از آن خارج شوند».
***پشت پرده این تغییر راهبردی امارات چیست؟
صرف نظر از عواملی که در انفجارهای بندر الفجیره دست داشتند، برای همه روشن است که هر نوع ممانعت در مسیر صادرات نفت ایران به این معناست که کشورهای منطقه نیز قادر به صدور نفت خود و عبور از تنگه هرمز نخواهد بود.
اماراتیها دریافته اند که اگر آمریکا در حال حاضر به ایران حمله نکند، در آینده نیز هرگز حمله نخواهد کرد. از این رو انعطاف و نرمش اخیر ابوظبی پس از گذشت چهار سال و نیم از ورود به جنگ یمن، خود را به شکل «انتقال از راهبرد قدرت نظامی به راهبرد صلح» نشان داده است.
بنابر گفته منابع مطلع فوق، چند عامل داخلی و خارجی تصمیم ابوظبی برای خروج از یمن را قطعیت بخشید که نخستین دلیل آن «تمام شدن صبر امارات» در برابر پیامدهای ناشی از دخالت در جنگ یمن است.
***سه عاملی که جنگ یمن را برای ابوظبی غیرقابل تحمل کرده است عبارتند از:
۱. عامل انسانی: امارات در طول چهار سال و نیم موفق شد بر موضوع خسارتهای جانی نیروهایش در جنگ سرپوش بگذارد و اخیراً نیز از درگیریهای مستقیم اجتناب کرده و از گزینههای جایگزین استفاده میکند.
۲. عامل اقتصادی : جنگ تبعات و تأثیرات راهبردی بر اوضاع اقتصادی امارات که مبتنی بر تجارت و خدمات رسانی است، گذاشت و این مسئله نه تنها در ابوظبی بلکه در سایر شهرهای امارات نیز به وضوح قابل لمس است.
۳. بُعد سیاسی: امارات به خوبی دریافته است که سقف جنگ در یمن به حد بالای خود رسیده و دیگر امکانی برای پیروزی وجود ندارد و فهمیده اند که باید بخش اصلی تبعات شکست سیاسی جنگ یمن را بپردازند، از این رو با عقب نشینی از یمن خواهان اجتباب از پرداخت این بها هستند.
هفتم تیرماه ۹۸ بود که منابع خبری اعلام کردند: امارات تصمیم گرفته حضور نظامی را در یمن کاهش دهد.
ابوظبی در کنار ریاض، تأثیرگذار ترین طرفهایی هستند که فروردین ماه ۹۴ در قالب ائتلاف عربی، جنگی همه جانبه علیه یمن را آغاز کردند.
امارات در ادامه زیاده خواهی هایش برای سیطره بر خاک یمن، ۱۵ اردیبهشت ۹۷ نیز با پیاده کردن نیرو و ارسال تجهیزات نظامی، جزیره راهبردی سقطری را اشغال کرد و همین امر موجب تنش شدید میان ابوظبی و دولت منصور هادی به عنوان متحد سعودیها شد.
اماراتیها با جنبش جدایی طلبان جنوب که مخالف دولت هادی هستند، ائتلاف مشترکی تشکیل داده اند؛ آنها پایگاهها و مراکز نظامی در یمن ساختند و در واقع یک دولت موازی به همراه نیروهای امنیتی مخالف دولت هادی ایجاد کرده اند.
·