نیویورک- ایرنا- استاد روابط بین ‏الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن، استعفای اجباری سفیر انگلیس در واشنگتن را تحت تاثیر شخصیت زود رنج ترامپ دانست و در عین حال هشدار داد با خروج انگلیس از اروپا دنباله روی این کشور از سیاست های آمریکا در قبال ایران بیشتر خواهد شد.

"شیرین هانتر" روز شنبه به سوالات خبرنگار ایرنا درباره برخی رویدادهایی که با انگلیس سروکار داشته است، پاسخ داد که یکی از آنها افشای برخی پیام های کیم داروک سفیر انگلیس در واشنگتن بود.

سفیر انگلیس در پیام های خود به لندن، دولت ترامپ را ناکارآمد و دمدمی‌مزاج خوانده بود که در پی تشدید تنش در روابط دو کشور به واسطه رفتارهای تهاجمی ترامپ، مجبور به استعفا شد.

استاد روابط بین الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن که تجربه حضور در لندن را هم در کارنامه حرفه ای خود دارد، درباره واکنش ترامپ که منجر به استعفای سفیر و حمله به ترزا می نخست وزیر مستعفی انگلیس شد، اظهار کرد: ترامپ شخصیتی بسیار زود رنج دارد. درجه تحمل این فرد از تحمل یک بچه ۲ ساله هم کمتر است.

هانتر با بیان اینکه ترامپ هر حرفی را توهین شخصی تلقی می کند، افزود: هر کسی از سیاست آمریکا انتقاد می کند، ترامپ آن را شخصی می بیند. حرف های سفیر انگلیس که جای خود دارد چرا که خیلی شخصی بوده است و اینکه به خصوص در زمینه سیاست مداری لیافت ندارد.

وی خاطرنشان کرد: به طور مسلم، ترامپ رنجیده است. البته اگر کسی بزرگسالانه تر فکر می کرد، اینگونه عکس العمل نشان نمی داد. متاسفانه رویه ترامپ رفتار بزرگسالانه نیست و آمریکا بهای رفتار بچه گانه ترامپ را می دهد.

این استاد دانشگاه آمریکا درباره منشا افشای این ایمیل ها و آیا اینکه عوامل خارجی همچون روسیه دخالت داشته اند یا خیر، گفت: خیلی مشکل است که بتوان گفت کار چه کسی بوده است اما با توجه به اینکه تلگراف های سری سفیر انگلیس در روزنامه دیلی تلگراف که یک روزنامه دست راستی، چاپ شده است، فکر نمی کنم کار روس ها باشد.

هانتر افزود: حتی به فرض اینکه کسانی این تلگراف ها را هک کرده باشند، باز هم تصمیم سردبیران دیلی تلگراف برای انتشار آنها بوده است. از این رو، تصورم بیشتر بر این است که مربوط به سیاست داخلی انگلیس باشد.

وی با بیان انیکه "رقابت های درونی انگلیس بسیار پیچیده شده است"، ادامه داد: هیچ بعید نیست که این کار به رقابت های داخلی حتی خود حزب محافظه کاران بازگردد. با این حال با همه بدبینی هایی که به روسیه دارم نمی توان همه چیز را به آنها نسبت داد. شاید اگر در گاردین که یک روزنامه دست چپی است، چاپ شده بود، می شد احتمال مسئولیت آن را متوجه روسیه دانست.

این استاد دانشگاه آمریکا در پاسخ به این سوال که روسیه ارتباط خوبی هم با جریان های دست راستی برای از بین بردن اتحادیه اروپا داشته است؟ اظهار کرد: روسیه یک استراتژی دارد که به طور کلی نمی خواهد اروپای متحد وجود داشته باشد که مسلماً قدرت آنها برای رویارویی با روسیه بیشتر خواهد شد؛ در قضیه کریمه و اوکراین شاهد این تنش بوده ایم.

هانتر اضافه کرد: فکر نمی کنم نزدیکی روسیه به دست راستی ها به معنای نزدیکی به دیدگاه ها و ارزش های آنها باشد؛ هدف روسیه این است که اروپای متحد را تضعیف کند و به زمانی بازگردند که اروپا متشکل از کشورهای مستقل با رقابت های زیاد بود.

وی یادآور شد: در آن شرایط ممکن است کشورها به دنبال منافع خود باشند و برای رقابت با دیگر کشورها حتی ممکن است در مواردی با روسیه متحد شوند. هدف روسیه متفرق کردن اروپا و تضعیف پایه های اقتصادی و نظامی آنها است. مسلماً شخص پوتین و روسیه در اتفاقاتی که در انگلیس رخ داده و خروج آن از اتحادیه اروپا بسیار خوشحال هستند.

استاد روابط بین الملل و تاریخ جهان اسلام با بیان اینکه "یکی از اهداف همیشگی روسیه، تضعیف روابط فرا آتلانتیکی" بوده است، گفت: از این رو، با توجه به اینکه پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا که گفته می شود در ۳۱ اکتبر عملی خواهد شد، احتیاج این کشور به آمریکا بیشتر خواهد شد.

هانتر افزود: البته شخصیت خود سفیر هم در این زمینه اثر داشته است اما اینکه هرچه اتفاق بیفتد را به روسیه یا ایران بچسبانند، پذیرفتنی نیست.

**پیام توقیف نفتکش ایرانی

استاد روابط بین الملل دانشگاه آمریکایی درباره توقیف نفتکش ایرانی و همگرایی فزاینده انگلیس و آمریکا گفت: به طور کلی و سنتی، انگلیس همیشه نزدیکترین متحد و هم پیمان آمریکا بوده است. سابقه تاریخی دارد؛ انگلیسی ها نخستین کسانی بودند که در آمریکا سکونت گزیدند و زبان آنها انگلیسی است. به همین جهت کانادا و استرالیا هم بیشتر با آمریکا همراه بوده اند.

هانتر افزود: در عوض، روابط آمریکا و فرانسه در طول تاریخ دچار مشکلاتی بوده است. فرانسه همیشه خواهان اتحادیه اروپا بود، اما در انگلیس مخالفت جدی برای ورود به اتحادیه اروپا وجود داشته و دارد. بعد از پیوستن به اتحادیه هم، دل انگلیس با اتحادیه نبود و همیشه هدف آن، تضعیف اتحادیه اروپا و تقویت ناتو بوده است.

وی با بیان اینکه "ماجرای اخیر خیلی به رابطه انگلیس و آمریکا مرتبط نیست"، ادامه داد: در خاورمیانه هم، منافع انگلیس و آمریکا بسیار نزدیک است و اگر سیاست آمریکا در خلیج فارس را مطالعه کنید؛ دنباله سیاست انگلیس است که از قرن ۱۹ وجود داشت؛ یعنی دوستی با شیوخ عرب و همیشه ضعیف نگهداشتن ایران.

استاد روابط بین الملل و تاریخ جهان اسلام اضافه کرد: آمریکا وارث انگلیس و سیاست های استعماری آن است. بنابراین واضح است اگر آمریکا تصمیمی بگیرد، انگلیس هم از آن حمایت می کند مگر اینکه تغییری در ترکیب حکومت انگلیس صورت بگیرد.

هانتر با توجه به انتخابات پیش روی انگلیس، اظهار کرد: اگر در انتخابات آینده، حزب کارگر پیروز شود که احتمال آن زیاد نیست، مسلماً رابطه با آمریکا تا حدودی تضعیف می شود اما اگر بوریس جانسون روی کار آید، حتی سیاست خود را درباره ایران با آمریکا منطبق خواهد کرد.

وی با بیان اینکه حتی احتمال دارد پس از اکتبر و خروج انگلیس از اروپا، این کشور در برجام نماند، گفت: اما مساله مهم این است که خروج انگلیس از برجام، اثری در تصمیم بقیه کشورهای اروپایی یعنی فرانسه و آلمان نخواهد داشت.

این تحلیلگر مسایل بین المللی افزود: به نظرم ایران باید بسیار هوشیار باشد، ممکن است قدرت نسبی آمریکا کم شده باشد اما هنوز نفوذ آن به خصوص در حوزه اقتصاد و سیاسی بالا است. متاسفانه کشورهای دیگر هم از کارت ایران برای منافع خود استفاده می کنند.

هانتر مساله رژیم صهیونیستی را یکی از موانع جدی در بهبود روابط تهران-واشنگتن دانست و ادامه داد: سیاست خارجی آمریکا چه دموکرات و چه جمهوریخواه در خدمت اسرائیلی ها است و این منحصر به ایران و خاورمیانه هم نیست.

وی اضافه کرد: با در نظرگرفتن این مسایل، توقیف نفتکش پیام تشدید فشار بر ایران است به خصوص درباره سوریه و کمک هایی که ایران به سوریه داشته است. اینکه واقعیت چه بوده است، اثری در کاری که این قدرت ها انجام می دهند، ندارد.

استاد دانشگاه جورج تاون اظهار کرد: وقتی تصمیم گرفته شده است به هر شکلی به یک کشور فشار وارد آورند، نه متوجه قانون هستند و نه به حقایق دیگر توجه می کنند. هدف، فشار بر ایران است حال چه از طریق تحریم باشد یا از طریق ارسال پهپاد و توقیف کشتی.

هانتر با انتقاد از رویکرد برخی مقامات ایران به قوانین بین المللی، عنوان کرد: قدرت های بزرگ به طور اساسی قانون شکن هستند. لنین می گوید که قراردادها برای آن بسته می شوند که روزی شکسته شوند. قانون برای قدرتمندها اهمیت ندارد. تنها وقتی که منافع آنها مطرح باشد از قانون صحبت می کنند.

** تاثیر مثلث آمریکا-سعودی-صهیونیستی

استاد روابط بین الملل و تاریخ جهان اسلام درباره سیاست های انگلیس نسبت به برجام هم اظهار کرد: ملاحظات انگلیس درباره برجام تنها از سیاست های آمریکا نشات نمی گیرد، انگلیس بعد از برگزیت به تجارت با کشورهای حاشیه خلیج فارس هم بسیار متکی خواهد شد، از این رو برای آن اهمیت دارد و آنها هم گرایش انگلیس برای اقدامات ضد ایرانی را تشدید می کنند.

هانتر ادامه داد: به نظرم خروج انگلیس از اروپا، شرایط را برای ایران بدتر خواهد کرد برای اینکه منافع انگلیس در این موقع بیشتر به طرف اعراب و آمریکا خواهد بود. ضمن اینکه نباید فراموش کرد اسرائیل هم لابی بسیار قوی در انگلیس دارد، در فرانسه هم این لابی قوی است و تمام حملات به لیبی هم بیشتر کار آنها بود.

وی درباره ادعای ورود ناو انگلیسی برای پشتیبانی از نفتکش های خود در خلیج فارس هم گفت: ژئوپولتیک خلیج فارس ماورای ایران است و به چین و روسیه هم ارتباط دارد.