انتخابات مجلس در پیش است که افراد و جریانهای سیاسی به نوبه خود درصدد برنامهریزی و تدوین استراتژیهای بهتر برای حضور پر قدرت در این دوره انتخابات هستند با این وجود به اذعان رسانه های داخلی دو جریان سیاسی کشور به عنوان شاخصههای اصلی، همچنان رویکرد مشخصی از خود نشان نداده اند.
در این خصوص رسانه های اصلاح طلب نوشتند: اصلاحطلبان هنوز نمیدانند رویکرد نهادهای نظارتی در مقابل آنها به چه صورت خواهد بود و رسانه های اصولگرا نیز آوردند: هر از چندی برخی از فعالان سیاسی هر دو جریان طی مصاحبههای جداگانه اظهار نظری در خصوص مانیفستهای انتخاباتی خود دارند اما آنچه که در کف میدان میبینیم آن است که هنوز کرکرهها بالا نرفته است.
به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز شنبه ۲۲ تیر ماه خبرگزاری ها، روزنامه ها و تارنماهای نشان میدهد که رسانههای نزدیک به جریان اصلاح طلب به محورهایی همچون «بلاتکلیفی اصلاح طلبان»، «مطرح شدن نواصولگرایی از سوی محمدباقر قالیباف»، «اتحاد در اصلاح طلبان»، «همایش فرمانداران در ارتباط با انتخابات ۹۸»، «استراتژی نامناسب قهر با صندوق رای»، «جایگاه زنان در تحرکات انتخاباتی جریان اصلاحات»، «مشارکت در انتخابات» و «لزوم رایزنی اصلاح طلبان با شواری نگهبان» پرداختهاند.
«بلاتکلیفی جریان های سیاسی»، «احتمال شکست اصلاح طلبان»، «جزیره ای عمل نکردن در انتخابات» و «حضور احزاب در انتخابات» از جمله محورهای بکار گرفته شده توسط جریان رسانه ای وابسته به اصولگرایان است.
برخی رسانههای داخلی معتقدند: درحالی که اصولگرایان برای شرکت در انتخابات مصمم هستند، یک چند صدایی درباره شرکت در انتخابات یا بخشیدن عطا به لقا از اردوگاه اصلاحطلبی به گوش میرسد.
رسانههای اصلاح طلب
مهمترین گزارههای به کار گرفته شده توسط این جریان رسانهای عبارتند از: ائتلاف برای اصلاحطلبان «تله» بود؛ اصلاحطلبان تا لحظه آخر در یک فضای بی تصمیمی باقی میمانند؛ اصلاحطلبان در نظرسنجی که انجام شده جایگاه خوبی بین مردم ندارند؛ قالیباف با شعاری نواصولگرایی وارد شده که این شاید خود باعث یک انشقاق شود؛ اصلاحطلبها حتماً به وحدت میرسند؛ بهلحاظ سازمانی وحدت شکل گرفته است؛ در انتخابات باید مشارکت به ابزار پیش برنده سیاست داخلی و سیاست خارجی تبدیل شود؛ امنیت انتخابات برای ما مهم است باید انتخابات امن و سالم برگزار کنیم؛ فضا به هیچ وجه فضایی انتخاباتی نیست؛ اصلاحطلبان باید مستقیماً وارد مذاکره با شورای نگهبان شوند.
بلاتکلیفی اصلاح طلبان
در بخشی از مطلب روزنامه اعتماد با تیتر «چهارراه انتخابات» میخوانیم: هر چند اصولگرایان برای شرکت در انتخابات مصمم هستند اما یک چند صدایی درباره شرکت در انتخابات یا بخشیدن عطا به لقا از اردوگاه اصلاحطلبی به گوش میرسد. در این میان برخی معتقدند باید مشارکت مشروط داشت و برخی هم از حضور در انتخابات به هر قیمتی سخن میگویند. برخی هم به هزینههایی اشاره میکنند که ائتلافهای گذشته بر گردن جناح چپ گذاشته است و این هزینهها میتواند به قیمت پیروزی رقیب تمام شود. با همه این حرفها محمود صادقی معتقد است باید در انتخابات شرکت کرد و اجازه نداد تمامیتطلبان بر امور تسلط پیدا کنند. او میگوید: تمامیتطلبان با ایجاد اختلال در کارکرد نهادهای انتخاباتی میخواهند مردم را از این نهادها و در نتیجه از صندوق رای ناامید کنند؛ به این معنا که به مردم بفهمانند که حضور آنها در انتخابات تغییری را ایجاد نمیکند.» از سوی دیگر محمدرضا عارف نیز چندی پیش گفته بود باید شرایط را برای مردم توضیح داد. او که این روزها در سیبل انتقادات قرار گرفته است در این رابطه میگوید: «شاید لازم باشد علاوه بر اطلاع رسانی به مردم درباره فعالیتهای صورت گرفته در خصوص برخی موانع بر سر راه برای تحقق وعدههای داده شده نیز با مردم صادقانه صحبت کنیم تا بدانند ما تلاش کردیم جلوی برخی رخدادهای ناخوشایند را بگیریم اما توفیقی حاصل نشد.»
«ائتلاف برای اصلاحطلبان «تله» بود» عنوان گزارش روزنامه آرمان است. در بخشی از آن آمده است: جریان اصلاحات در چشمانداز پیش رو برای انتخابات مجلس با سه چالش اساسی مواجه خواهد بود؛ نخست چالش ائتلاف یا عدمائتلاف با نیروهای اعتدالگرایی که در انتخابات گذشته به دلیل جبری در لیست اصلاحطلبان قرار گرفتند اما در بزنگاهها رویکردی متفاوت از اصلاحطلبان اتخاذ کردند. به همین دلیل نیز احتمال اینکه اصلاحطلبان دوباره به ائتلاف تن بدهند بسیار اندک خواهد بود. دوم اینکه عملکرد دولت حسن روحانی و فراکسیون امید به شکلی نبوده که اصلاحطلبان بتوانند بهراحتی بدنه جریان اصلاحات را برای حمایت مجدد از اصلاحطلبان اقناع کنند و اصلاحطلبان باید برای عبور از بحران بیاعتمادی چارهای کارساز پیدا کنند. سوم مبهم بودن چشمانداز جریان اصلاحات به دلیل عملکرد نهادهای نظارتی است. اصلاحطلبان هنوز نمیدانند رویکرد نهادهای نظارتی در مقابل آنها به چه صورت خواهد بود. آیا مانند انتخابات گذشته نیروهای درجه یک و دو جریان اصلاحات با موانع نظارتی مواجه خواهند بود و در انتخابات شرکت نخواهند کرد و یا اینکه شورای نگهبان رویکرد جدیدی در پیش خواهد گرفت. به هر حال این چالشی است که قدرت برنامهریزی را از اصلاحطلبان میگیرد و اصلاحطلبان تا لحظه آخر در یک فضای بی تصمیمی باقی میمانند؛ فضایی که میتواند فرصت را به جریان رقیب بدهد که با تدارک و برنامهریزی بیشتری در صحنه انتخابات حضور پیدا کند.
مطرح شدن «نواصولگرایی» از سوی محمدباقر قالیباف
سید ناصر موسوی لارگانی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، در بیان ارزیابی خود از نحوه ورود جریان اصولگرا به عرصه انتخابات مجلس یازدهم با بیان اینکه دولت فعلی منتسب به اصلاحطلبان است و عملکرد ضعیفی دارد، گفت: اصلاحطلبان در نظرسنجی که انجام شده جایگاه خوبی بین مردم ندارند و حقیقتاً رویکرد مردم شاید این نباشد که دوباره بخواهند به اصلاحطلبان رای دهند و شاید اینطور هم نباشد که مردم خیلی به اصولگرایان هم نظر مثبت داشته باشند. این نماینده اصولگرای مجلس دهم تاکید کرد: اصولگرایان باید تلاش کنند. یکی از مشکلاتی که اصولگرایان در انتخابات دارند این است که خودشان، خودشان را میزنند و خودشان رقیب یکدیگر میشوند. این عضو فراکسیون ولایی مجلس در پاسخ به این سوال که مطرح کردن «نواصولگرایی» از سمت محمدباقر قالیباف را چطور ارزیابی میکنید؟ و اینکه آیا میتوان جریان اصولگرایی با آن پیشینه زیاد را کنار گذاشت و محوریت را به یک جریان نوپا داد؟، گفت: در اینکه آقای قالیباف از افرادی است که زمانی که در نیروی انتظامی بوده و یا در جبهه و جنگ و شهرداری حضور داشته خدماتی داشته است شکی نیست و جزو دلسوزان نظام است. موسوی لارگانی اظهار داشت: الان نیز با شعاری نواصولگرایی وارد شده که این شاید خود باعث یک انشقاق شود. به نظر من دلسوزان نظام یعنی کسانی که زجر کشیده انقلاب هستند باید دورهم جمع شوند و اگر در بحث ریاست جمهوری هم در انتخابات سالهای ۹۲ و ۹۶ شکست خوردیم به این برمیگردد که چند اصولگرا در کنار هم میخواهند با یک اصلاحطلب رقابت کنند.
اتحاد در اصلاح طلبان
حسین مرعشی فعال اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه شرق در مورد ائتلاف و وحدت اصلاح طلبان اظهار داشت: اصلاحطلبها حتماً به وحدت میرسند، بهلحاظ سازمانی وحدت شکل گرفته است. درست است که اعضای روشنفکر ما که همیشه در نوک افکارسازی در جامعه بودند کمی دلگیرند و روی افکار آقای خاتمی هم گاهی اثر میگذارند، ولی به نظرم در مجموع به اتحاد خواهند رسید. یکی به دلیل نیاز ملی به انتخابات پرشور و دیگری تعهد اصلاحطلبان برای راهبردهای کلیدی در جهت اصلاح کشور مانع از حرکت به سمت نیروهای قهری خواهد شد. تأکید میکنم راه اصلاحات از صندوقها میگذرد پس اتحاد اتفاق میافتد.
همایش فرمانداران در ارتباط با انتخابات ۹۸
روزنامه اعتماد نوشت: همایش ۳ روزه فرمانداران سراسر کشور با شعار «انتخابات ۹۸: گام دوم انقلاب، قانونمداری و بیطرفی، انسجام ملی» روز پنج شنبه برگزار شد. این همایش که به دستور وزیر کشور و به ابتکار معاونت سیاسی این وزارتخانه برگزار شد، نوعی همایش آموزشی برای برگزارکنندگان انتخابات در استانها بود. در حلقه ارتباطی مسوولان شاید بتوان گفت که فرمانداران در درجه اول و استانداران در مرتبه بعدی نزدیکترین حلقه به مردم هستند؛ مسوولانی که اگرچه چگونگی عملکردشان از زمان انتصاب تا احتمالاً ۴ سال بعد از آن مهم است اما «انتخابات» برای آنها به مثابه کفه ترازویی است که حاصل عملکرد چند سالهشان را به منصه ظهور میگذارد و شاید بتوان گفت که کنش و مدیریت آنها در عرصه انتخابات مهمترین عرصه حضورشان در سطح مدیریتی است. شاید از همین رو وزارت کشور برای آموزش راه و رسم برگزاری انتخاباتی که به گفته وزیر کشور باید سالم و امن باشد، همایشی ترتیب داد تا در ۳ روز فرمانداران سراسر کشور با برگزاری کمیسیونهای سیاسی، امنیتی، حقوقی، اجرایی انتخابات، اطلاعرسانی، فناوری اطلاعات، پشتیبانی، بازرسی و حراست و استعلاما ت آشنایی بیشتری پیدا کرده و با محوریت معاونان وزیر کشور راه و رسم برگزاری انتخابات را مرور کنند
به گزارش خبرگزاری ایسنا، عبدالرضا رحمانی وزیر کشور در همایش فرمانداران سراسر کشور اظهار داشت: در انتخابات باید مشارکت به ابزار پیش برنده سیاست داخلی و سیاست خارجی تبدیل شود. در اجرا هم باید حتماً قانون را اجرا کنیم. بیطرفانه عمل کنیم و هیچکس در اجرا و نظارت نباید طرفداری از حزبی یا کسی داشته باشد. شعار ندهیم. بیخودی صحبت نکنیم. در عمل بیطرفی داشته باشیم، جامعه خود قضاوت میکند. همچنین سعی کنیم اعتماد مردم را از دست ندهیم. امنیت انتخابات برای ما مهم است باید انتخابات امن و سالم برگزار کنیم.
استراتژی نامناسب قهر با صندوق رای
به گزارش روزنامه اعتماد، محمود صادقی در دومین کنگره کشوری سازمان معلمان ایران با بیان اینکه قهر با صندوق رای در انتخابات اسفند ماه مجلس استراتژی خوبی نیست، گفت: «تمامیتطلبان با ایجاد اختلال در کارکرد نهادهای انتخاباتی میخواهند مردم را از این نهادها و در نتیجه از صندوق رای ناامید کنند؛ به این معنا که به مردم بفهمانند که حضور آنها در انتخابات تغییری را ایجاد نمیکند.» او قهر از صندوق رای را مطلوب تمامیتطلبان دانست و ادامه داد: «اگر از صندوقهای رای هم قهری اتفاق بیفتد، مجلس شکل میگیرد همانطور که در گذشته در تهران با رای ۲۰۰، ۳۰۰ هزار نفری مجلس تشکیل شد. عدهای مساله حضور مشروط در انتخابات را مطرح کردهاند و باید در این زمینه بیشتر توضیح دهند اما من موافق این ایده نیستم.» صادقی افزود: «ما باید حضور در انتخابات را تشویق و آمار مشارکت مردم را بالا ببریم تا مانع حضور تمامیتطلبان در مجلس شده و آنها را به حاشیه ببریم.»
جایگاه زنان در تحرکات انتخاباتی جریان اصلاحات
اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در گفت و گو با روزنامه همدلی گفت: «کلا جامعه وضعیتی را در حال تجربه کردن است که فضا به هیچ وجه فضایی انتخاباتی نیست که باید گفت، این خیلی نگرانکننده است. در واقع در شرایطی که کشور درگیر رویارویی با آمریکا و نظام بینالملل است، نظام به انتخاباتی با میزان مشارکت بالا احتیاج دارد تا تعهد مردم به کشور برای جهانیان ثابت شود و بدانند، هزینهسازی برای ایران تبعات بسیار منفیای برای آنها خواهد داشت. به همین دلیل در شرایطی که برخی حتی علناً با حضور در انتخابات مخالفت میکنند، باید در انتظار هفتهها یا شاید هم روزهای منتهی به هشتم اسفند باشیم، تا ببینیم چه شرایطی پیش میآید. مشخصاً در خصوص زنان احساس من این است، دولت و مجلس تمایل زیادی برای مشارکت جدیای از سوی زنان دارند.» به پرسشهای همدلی پاسخ میگوید:
وی در پاسخ به این سوال که زنان چه جایگاهی در تحرکات انتخاباتی جریان اصلاحات دارند؟ افزود: معلوم است، نگاه تفکر اصلاحطلبی به زنان طوری است که رای به حضور جدی آنها در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میدهد. حتی در مقطعی اصلاحطلبان بحث تغییر قانون را به این دلیل پیگیری کردند که همه بدانند وظیفه اصلی زنان فقط «خانهداری و ماندن در خانه» نیست تا نشان بدهند نگاهشان به این قشر که اتفاقاً تقریباً نیمی از جمعیت را شامل میشوند، نگاهی بر اساس شاخصهای انسانی است و تلقیشان این است، برای بهبود شرایط اجتماعی و همچنین توسعه جامعهاسلامی لازم است، زنان هم مثل سایر افراد حضوری پررنگ در کنشها و واکنشها داشته باشند.
مشارکت در انتخابات
روزنامه ابتکار عنوان داشت: امسال انتخاباتی در پیش داریم که ارزش راهبردی برای جمهوری اسلامی دارد. میزان حضور مردم در این انتخابات میتواند نقشی تعیین کننده در مناسبات ما در جهان داشته باشد. پس از جنگ اقتصادی-امنیتی آمریکا با ایران، این انتخابات میتواند نقشی راهبردی ایفا کند. البته تحلیل آرایش انتخابات اکنون بسیار زود است. تا انتخابات زمان نسبتاً زیادی وجود دارد. سرعت تحولات بسیار بالا رفته است و به گمانم تا آن زمان تغییرات میدانی در پیش داریم. متغیرهای حاکم بر آرایش نهایی و چگونگی انتخاب مردم هنوز عیان نشده و از اکنون نمیتوان تصور دقیقی از انتخابات داشت. هرچند انباشت مشکلات جاری مردم و کشور اجازه تمرکز بر انتخابات و فکرکردن به این موضوع را نمیدهد اما تا به اکنون یک چیز روشن شده است؛ و آن اینکه یک جریان پیشاپیش خود را پیروز انتخابات فرض کرده و پیش از موعد سرودِ پیروزی نواخته است. این جریان تمام امیدش برای پیروزی، سرخوردگی مردم و مشارکت پایین آنان است. این جریان امید دارد در سایه مشارکت پایین، پیروز قاطع انتخابات شود؛ بهعبارتی این جریان توفیق خود را به نیامدن مردم در صحنه گره زده است. تجربه ثابت کرده که اگر امید به اصلاح امور بالا برود، در نتیجه آن نشاط سیاسی و اعتماد عمومی هم بالا خواهد رفت و مشارکت در انتخاباتها افزایش پیدا خواهد کرد. در چنین وضعیتی اساساً اقبال جریان اصلاحطلب بلندتر از رقیبش خواهد شد. این یعنی رقابت میان دو جریان است که یک طرف امیدش به نیامدن مردم پای صندوقهای رای است و طرف دیگر تنها در سایه مشارکت بالای مردم میتواند حیات داشته باشد. ناگفته پیدا است که گذشته از همه مشکلات و گلایهها، کدام جریان مردمباور است و کدام جریان مردمگریز! اما این انتخابات فارغ از نتیجه آن، برای نظام ارزش مضاعف دارد. این انتخابات اولین حضور مردم پس از «کارزار فشار حداکثری» جهت نابودی ایران است. پس از آن است که بزرگترین جنگ اقتصادی تاریخ را متحمل شدهایم. حضور مردم میتواند تمام رشتههای ترامپ را پنبه کند و او را بر جای خود بنشاند. راستش تا کنون نیز عدم توفیق آمریکا در این جنگ محصول تابآوری، تحمل و صبوری مردم بوده است. یعنی بارِ این جنگ را مردم بر دوش کشیدهاند و تا کنون آنها بودند که ایستادگی کردند. مردم به درستی دریافتند که هدف ترامپ نابودی کلیتی به نام ایران است. لذا با وجود همه گلایهها و مشکلات مقاومت کردهاند. به نظرم کمترین حق مردم این است که اکنون توقع داشته باشند حکومت و ما مسئولان نسبت به سلایق آنان احترام حداکثری قائل شویم. باید مقدمات حضور حداکثری آنان در انتخابات را فراهم کنیم. این امر زمانی محقق میشود که مردم حس کنند به سلایق آنان احترام گذاشته شده و دامنه انتخابهایشان وسیع شده است. از طرف دیگر حس کنند که صاحب «رای موثر» اند! بدینمعنا که جلوه و نتیجه انتخابهایشان را در نوع کشورداری مشاهده کنند. در این صورت میتوانیم منتظر حضور حداکثری مردم در انتخابات باشیم، انتخاباتی که نظام نگاهِ راهبردی به آن دارد.
لزوم رایزنی اصلاح طلبان با شواری نگهبان
محمد عطریانفر، عضو حزب کارگزاران در گفتگویی که با خبرآنلاین داشت درباره ضرورت ارتباط گیری اصلاح طلبان با نهادهای مهم انتخاباتی گفت: اصلاحطلبان باید مستقیماً وارد مذاکره با شورای نگهبان شوند.عضو حزب کارگزاران بر ضرورت ارتباط بیشتر اصلاح طلبان با رهبری نیز تاکید کرد و گفت: در انتخابات ریاست جمهوری، آقای جهانگیری واسطه ارتباط با رهبری شد و آقایان موسوی لاری و انصاری با رهبر انقلاب گفتگوهایی داشتند؛ رهبری جایگاه رفیعی در نظام جمهوری اسلامی دارند که قانونی و اعتقادی است. ما نمیتوانیم نسبت به این جایگاه بیتفاوت باشیم. ضمن اینکه شما اگر حتی برای دنیا هم بخواهی کار کنی، نمیتوانی از ظرفیتهای مهم و تعیین کننده در کشور غافل باشی.وی گفت: باور ما این است که اصلاحات همان باورهای نخستین سال ۵۷ را دارد، کاری هم به رقبا نداریم که میخواهند ما را با برچسب ضد ولایت فقیه دفع کنند، این هنر نیست، هنر آن است که شما در یک رقابت آن قدر توانمند باشی که بتوانی پیروز شوی، نه اینکه رقیب را از صحنه بیرون کنی.
رسانههای اصولگرا
مهمترین گزارههای به کار گرفته شده توسط این جریان رسانهای، عبارتند از: هنوز کرکرههای انتخابات بالا نرفته است؛ مشارکت حداکثری میتواند پیام روشن و مناسبی به یاوهگوییهای دشمن بدهد؛ همکاری و نظارت نباید جزیرهای باشد؛ بهتر است احزاب همفکر ائتلاف کنند، اگر قرار باشد جدا فعالیت کرد نتیجه خوبی در بر نخواهد داشت.
بلاتکلیفی جریان های سیاسی
خبرگزاری فارس نوشت: هر از چندی برخی از فعالان سیاسی هر دو جریان طی مصاحبههای جداگانه اظهار نظری در خصوص مانیفستهای انتخاباتی خود دارند اما آنچه که در کف میدان میبینیم آن است که هنوز کرکرهها بالا نرفته است. در جریان اصلاحات برخیها میگویند برای انتخابات پیش رو به بهانه عدم احراز صلاحیتها یا فعالیت نکنیم یا فعالیتها را محدود کنیم اما علی صوفی عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان که در سال ۹۴ ریاست ستاد انتخاباتی جبهه اصلاحات در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت رویکرد کلی اصلاحطلبان، شرکت در انتخابات است، چرا که توجه به منافع ملی و وصیت امام راحل (ره) برای آنان اصل است و مشارکت حداکثری میتواند پیام روشن و مناسبی به یاوهگوییهای دشمن بدهد.
احتمال شکست اصلاح طلبان
روزنامه کیهان عنوان داشت: هر چه به انتخابات مجلس در اسفندماه نزدیک میشویم زمزمههای نگرانی اصلاحطلبان از عدم استقبال مردم بیشتر شنیده میشود. وعده دادنهای بسیار و عمل نکردن به وعدهها از مهمترین دلایل عنوان شده است.
جزیره ای عمل نکردن در انتخابات
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در همایش فرمانداران سراسر کشور گفت: همکاری و نظارت نباید جزیرهای باشد و باید وزارت کشور و شورای نگهبان در این راه با یکدیگر همکاری خوبی داشته باشند البته در انتخابات پیش رو این همکاری شکل گرفته است.
حضور احزاب در انتخابات
اکبر رنجبرزاده عضو حزب اسلامی قانون در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به این پرسش که حزب اسلامی قانون چه برنامهای برای انتخابات دور یازدهم مجلس دارد؟ گفت: امکان فعالیت این حزب در انتخابات دور یازدهم مجلس وجود دارد و مسئول دفاتر حزب در بسیاری از استانها معرفی شدهاند. وی در پاسخ به این پرسش که امکان ائتلاف حزب با سایر احزاب برای شرکت در انتخابات دور یازدهم مجلس وجود دارد، اظهار داشت: بنده معتقد به حرکت حزب به صورت مجزا نیستم چرا که تکروی کار را خراب میکند. باید واحد شد، بهتر است حزب یا احزاب همفکر ائتلاف کنند، اگر قرار باشدجدا فعالیت کرد نتیجه خوبی در بر نخواهد داشت.