«سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان جمعه ۲۱ تیر ماه در گفتگو با شبکه «المنار» به مناسبت سیزدهمین سالروز جنگ سال ۲۰۰۶ به صورت زنده با شبکه المنار گفتگو کرد.
نصرالله در این گفتگو تأکید کرد: این قدرت بازدارنده گسترده مقاومت است که موجب شده است دشمن صهیونیستی از سال ۲۰۰۶ تاکنون تجاوزی را علیه لبنان صورت ندهد.
نصرالله اظهار داشت: من به این مسأله باور دارم که اسرائیل از خانه عنکبوت سستتر است و برای این اعتقاد و باور نیز دلایل علمی دارم. به عنوان نمونه، ما میتوانیم با موشکهای خود مراکز حساس رژیم صهیونیستی و نیروگاههای هستهای آن را که در ساحل مرزی واقع شده اند، تا عمق ۲۰ کیلومتری هدف قرار دهیم. آیا اسرائیل تاب و توان تحمل چنین ضربهای را دارد؟
دبیرکل حزب الله لبنان در بخش دیگری از سخنان خود به مسأله معامله قرن نیز اشاره کرد و گفت: من ایمان دارم که معامله قرن با شکست مواجه میشود. علت این شکست هم، قدس اشغالی است. در واقع، دشمن صهیونیستی با به رسمیت شناختن قدس اشغالی به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، تیر خلاص را به معامله قرن شلیک کرد وحدت مواضع احزاب و جریانها و گروههای فلسطینی از یک سوی و مقاومت جمهوری اسلامی ایران از عوامل اصلی و اساسی شکست معامله قرن است.
دبیرکل حزب الله لبنان همچنین در خصوص تهدیدات ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: در وهله اول معتقدم که آمریکا به اتخاذ گزینه نظامی علیه تهران روی نخواهد آورد چراکه مقامات واشنگتن به خوبی میدانند که این جنگ، پُر هزینه خواهد بود. از طرفی، این فرضیه نیز که ایران آغازگر جنگ خواهد بود، کاملاً منتفی است.
نصر الله یادآور شد: آنچه که باعث شده آمریکا از رفتن به سمت جنگ با ایران صرفنظر کند این است که میداند در صورت وقوع جنگ، مواضع و منافع ایالات متحده در منطقه در معرض خطر قرار می گیرد.
با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا با «حسین آجرلو» استاد دانشگاه وکارشناس مسائل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.
بررسی تحولات فرامنطقه ای در سخنان دبیر کل حزب الله لبنان
آجرلو در ابتدای این گفت و گو اظهار داشت: سید حسن نصرالله در سخنرانی خود بیشتر به ابعاد بین المللی و اوضاع داخلی لبنان پرداخت بخش اول سخنرانی ایشان در مورد لبنان بود و بخش دوم در مورد تهدیدات اسراییل علیه لبنان و بحران سوریه و مهم ترین بخش این سخنان نیز تنش میان ایران و آمریکا بود.
وی گفت: تنش میان ایران و ایالات متحده آمریکا مهم ترین موضوع سخن نصرالله بود با توجه به اینکه تنش میان تهران – واشنگتن در ماه های اخیر تصاعد پیدا کرده است و شرایط از حالت قبل خارج شده است و طرفین هر روز شاهد یک اتفاق و رویداد هستند. آمریکا از طرفی فشار حداکثری را وارد می کند و هر روز تحریم های جدید بر علیه کشور ما اعمال می کند اما جمهوری اسلامی ایران در برابر خیلی از سیاست های آمریکا صبر استراتژیک داشت و سعی کرده است در این ماه های اخیر سیاست خارجی فعالی را داشته باشد. سخنان سید حسن نصرالله در همین راستا بود.
وی همچنین اظهار داشت: سخنرانی سید حسن دو مخاطب داشت یکی مخاطب لبنانی و دیگری مخاطب بین المللی و صحبت کردن ایشان در مورد ایران این پیام را به غرب می دهدکه ایران توانمند است و امریکا نمی تواند با ایران بر خورد نظامی داشته باشد و پیام دیگر این است که اگر آمریکا وارد جنگی در منطقه شود ایران توانمندی این را دارد که منافع آمریکا در منطقه را مورد حمله قرار دهد همچنین تاکیدی بر توانمندی داخلی حزب الله و متحدین خود داشت.
این کارشناس مسائل خاورمیانه بیان داشت: مجموع سخنان سید حسن نصرالله در مورد تنش ایران و آمریکا ما را به این نتیجه می رساند که در بحث تنش و جنگ احتمالی، ایران متحدین منطقه ای خود را دارد و آنان به صورت فعال از مواضع جمهوری اسلامی حمایت می کنند و از طرف دیگر این پیام را به مردم لبنان داد که مقاومت به نوعی باعث عدم جنگ شده است اگر ایران به نوعی از خودش ضعفی نشان می داد طرف آمریکایی ممکن بود جنگ را شروع کند. در ابتدای سخنش در مورد لبنان نیز همین سیاست را مطرح کرد مبنی بر اینکه مقاومت باعث شد که ۱۳ سال جنگی صورت نگیرد، مقاومت زمینه صلح دائمی می شود و این پیام برای مردم لبنان و نظام بین الملل بود.
محور مقاومت تقابل ایران در برابر آمریکا
این استاد دانشگاه اظهار داشت: بعد از انقلاب ایران، تفکرمحور مقاومت در منطقه شکل گرفت که در حال گسترش است و این محور به صورت ائتلافی است از جریانی که قرابت های زیادی دارند و این قرابت ها زمینه را برای تفکری مستحکم ایجاد کرده است. بخشی از فشارهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی به دلیل محور مقاومت است حتی برخی ناظران بر این عقیده اند که فشار حداکثری به خاطر نقش منطقه ای، تهدید های محور مقاومت بر رژیم صهیونیستی است.
وی در ادامه افزود: اگر تهدیدهای محور مقاومت بر علیه رژیم صهیونیستی کم شود حضور امریکا در منطقه عملاً معنایی نخواهد داشت و مسائل هسته ای ایران نیز تحت تاثیر موضوع محور مقاومت است تقریباً تمام موضوعات بر علیه ایران حول و حوش همین محور شکل گرفته است و در چند سال اخیر محور مقاومت توانسته است خود را از یک قدرت منطقه ای به قدرت بین المللی تبدیل کند.
آجرلو گفت: به دلیل تعارض جدی منافع ملی، بین محور مقاومت و محور غربی، عبری وعربی که ما شاهد آن هستیم و با این تحولات جدید موازنه به نفع محور مقاومت است و قبول این امر برای آمریکایی ها سخت به نظر می رسد و با فشار حداکثری می خواهند قدرت منطقه ای محور مقاومت را کاهش دهند تعارض بوجود آمده با ایران بیشتر حول محور مقاومت است.
معامله قرن؛ طرح شکست خورده صلح آمریکایی
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: «دونالد ترامپ» طرح معامله قرن را با ورود به کاخ سفید مطرح کرد و با ناکارآمد خواندن طرح های قبل در مورد صلح اعراب و اسراییل ادعا داشت که طرحی دارد که می تواند مشکل فلسطین را حل کند و این طرح در حال انجام است. به رسمیت شناختن حاکمیت اسراییل بر بیت المقدس و بلندی های جولان نشان می دهد آمریکا به صورت تک محوری در حال پیگیری این طرح است و برای صلح پایدار باید با توافق طرفین صورت گیرد.
وی گفت: فلسطینی ها هیچ گونه اعتمادی به ترامپ ندارند که بخواهند با آن وارد مذاکره و سازش شوند. چون بر این باورند که ترامپ بی طرف نیست و تیم مشاوره ای وی نیز در این موضوع از صهیونیست های تندروی آمریکا هستند و این یک طرح یک طرفه است که با خواسته های فلسطینی ها تطابقی ندارد و حتی خیلی از گروه هایی که بامحور مقاومت نیز تعارض داشتند در این موضوع با محور مقاومت هم سو هستند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: این طرح یک جانبه، بجز افزایش تنش در منطقه دستاوردی نخواهد داشت به همین خاطر سید حسن نصرالله تاکید داشت که معامله قرن اساساً شکل نمی گیرد و با توجه به تحولات پیرامونی و کنفرانس منامه شاهد آن بودیم که حتی متحدین آمریکا نیز با محور مقاومت هم سو هستند و این طرحی ناکارآمد و بی نتیجه است.
حزب الله از ارتش اسراییل قدرتمند تر است.
آجر لو در این مورد اظهار داشت: قدرتمند بودن به کثرت نیروهای نظامی و تسلیحات نیست اصلی ترین بخش نیروی نظامی و شکل گیری آن در هر کشوری برای بازدارندگی است که بتوانند دفاع کند و موفقیت نیروی حزب الله در بحث بازدارندگی می باشد و محور مقاومت در این زمینه موفق عمل کرده است و توانست در بحث تونل های زیر زمینی ارتش اسراییل را به چالش بکشاند.
آجرلو در پایان این گفت و گو اظهار داشت: نیروهای مقاومت در طول ۱۳ سال بازدارندگی ایجاد کردند و ارتش اسراییل نتوانست بر علیه محور مقاومت عملیاتی را انجام دهد و نشان می دهد که هدف اصلی بازدارندگی بوده است و حزب الله در این مورد قوی تر عمل کرده است. سید حسن نصرالله اشاره کرد اگر جنگی شروع شود پیشرفت دفاعی نیروهای حزب الله پاسخش در مناطق داخلی، مرکزی و مرزی اسراییل خواهد بود و این نشان می دهد که قدرت حزب الله علاوه بر بازدارندگی و دفاعی در بحث تهاجمی نیز افزایش پیدا کرده است و این جنبش می تواند عملیات های فرا سرزمینی خودرا نیز انجام دهد. اکثر کارشناسان و تحلیل گران ورود حزب الله به عرصه جنگ سوریه را عامل تقویت مقاومت می دانند حزب الله با توجه به تجربه بحران سوریه توانسته است موفقیت های چشمگیر عملیاتی به دست آورد و این تهدید جدی برای رژیم صهیونیستی محسوب می شود.