قم-ایرنا- معاون بازآفرینی شهری و مسکن اداره کل راه و شهرسازی قم با اشاره حجم قابل‌توجه سکونتگاه‌های غیررسمی استان گفت: ۱۶۳ هزار تن از جمعیت قم ساکن این سکونتگاه‌ها هستند.

داود طلوعی روز شنبه در جلسه ستاد بازآفرینی شهری در استانداری قم، افزود: این حجم قابل‌توجه از جمعیت قم در ۲۰۰ هکتار سکونت‌گاه غیررسمی گردآمده‌اند.

وی با اشاره به‌ضرورت بهسازی سکونتگاه‌های غیررسمی استان اضافه کرد: باید در مساله بازآفرینی شهری و ارائه تسهیلات توجه بیشتری به سکونتگاه‌های غیررسمی شود.

وی همچنین عنوان کرد: محلات هدف بازآفرینی، مجتمع‌های بالای ۱۰ واحد مسکونی فرسوده و واحدهای دارای شرایط خاص سه اولویت اصلی استان در بازآفرینی شهری بافت‌های فرسوده است.

طلوعی بیان کرد: تعداد تسهیلات معرفی و پرداخت‌شده برای بازآفرینی شهری در قم قابل‌توجه نیست که بخش مهمی از این مساله به دلیل کمبود تبلیغات و اطلاع‌رسانی‌های عمومی ناشی می‌شود.

وی اظهار کرد: امسال ۲۰ هزار فقره وام ویژه بازآفرینی در سطح کشور پرداخت می‌شود که سهم قم ۴۰۰ فقره بوده که ۲ درصد از تسهیلات بازآفرینی را شامل می‌شود.

معاون بازآفرینی شهری و مسکن اداره کل راه و شهرسازی استان قم اضافه کرد: در صورت جذب و پرداخت کامل سهمیه ۴۰۰ فقره‌ای وام استان امکان افزایش سهمیه ابلاغی وجود دارد.

طلوعی ابراز کرد: ۱۰ درصد از بافت فرسوده و ۱۲ درصد از سکونت‌گاه‌های غیررسمی در نقطه هدف بازآفرینی شهری قم قرار دارند.

وی با انتقاد از روند نزولی پرداخت وام‌های بازآفرینی واحدهای فرسوده قم گفت: سال ۹۳، ۶۶۰ فقره وام پرداخت‌شده بود که این تعداد در سال ۹۷ به ۱۵ فقره کاهش پیداکرده است.

معاون بازآفرینی شهری و مسکن اداره کل راه و شهرسازی قم بیان کرد: در بسیاری از محلات هدف بازآفرینی استان، تقاضا برای دریافت تسهیلات وجود ندارد که نشان می‌دهد عموم مردم نسبت به اهمیت مساله بازآفرینی اطلاع کافی نداشته و اقدام‌های فرهنگ‌سازی صورت نگرفته است.

در استان قم، یک هزار و ۴۳۵ هکتار فرسوده و ۳۱۵ هکتار بافت تاریخی وجود دارد؛ از مجموع ۱۲ هزار و ۹۳۲ هکتار از اراضی کل شهر، ۳۰ درصد آن معادل چهار هزار و ۱۳۳ هکتار که ۷۱۵ هزار جمعیت دارد، نیازمند بازآفرینی شهری است.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قم نیز با اشاره به‌ضرورت ساماندهی و بازآفرینی بازار کهنه قم بیان کرد: بازار کهنه در دل بافت‌های تاریخی واقع‌شده و از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است.

شاهین ایل‌بیگی تصریح کرد: ۳ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی برای بازآفرینی بافت‌های تاریخی از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور برای ساماندهی این عرصه تاریخی اختصاص پیداکرده است.

وی ادامه داد: همچنین از اعتبارات ستاد بازآفرینی شهری قم نیز تلاش می‌شود تا سقف یک میلیارد تومان برای بازآفرینی بازار کهنه و محدوده بافت تاریخی تامین اعتبار صورت بگیرد.

بازار کهنه قم با عمر بیش از ۶۰۰ سال دارای ظرفیت‌های فراوان برای جذب توریست و گردشگر است. بازار کهنه در دو سوی هسته اولیه شهر قم یعنی محله عربستان و لب چال قرار دارد.
از سال ۱۳۸۰ تاکنون، پنج دوره مرمت در بازار کهنه این استان که یکی از بازارهای تاریخی می‌باشد انجام‌شده است. این مرمت‌ها در مقیاس‌های مختلف شامل ایجاد طاق‌های فروریخته، سبک‌سازی، حذف الحاق‌ها، استحکام‌بخشی، سفیدکاری، آجرفرش می‌باشد. در این بازار کارگاه‌های صنایع‌دستی ازجمله رنگرزی سنتی، چاقوسازی، خراطی، نجاری، منبت‌کاری و غیره فعال است. این بازار که قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه بازمی‌گردد در اواخر سال ۷۶ به ثبت ملی میراث فرهنگی رسید.

۷۴۰۳ / ۱۱۷۵