مشهد- ایرنا- کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر مرو جمهوری ترکمنستان که هزار و ۲۰۰ سال پیش محل سکونت حضرت ثامن الججج علی بن موسی الرضا(ع) در محدوده خراسان بزرگ آن زمان بود دیشب میزبان جشن سالگرد ولادت آن امام همام بود.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شمال و شرق کشور در این مراسم با حضور هیأتی از فعالان فرهنگی و مسئولان مرتبط به امور کنسولی و مرزی خراسان رضوی، گفت: شهر مرو در آن زمان به مدت دو سال میزبان وجود شریف حضرت امام رضا (ع) بود و اینک پس از قرن‌ها شاهد حضور شیعیان و دوستداران اهل بیت (ع) در قدمگاه آن امام رئوف در مرو هستیم.
غلامعباس ارباب خالص به مراسم جشن سالروز ولادت حضرت رضا (ع) روز یکشنبه ۲۳ تیر ماه جاری در شهر مرو قدیم نیز اشاره و بیان کرد: امیدواریم برپایی این مراسم در سالهای بعد نیز ادامه یابد تا موجب زنده شدن خاطره حضور مبارک عضوی شاخص از اهل بیت (ع) در این منطقه از جغرافیای جهان باشد.
وی همچنین شمار اتباع ترکمنستانی دوستدار اهل بیت و حضرت رضا (ع) را در مراسم سالانه جشت سالگرد ولادت آن حضرت در شهر مرو افزون بر هزار و ۵۰۰ نفر عنوان کرد.

شهر مرو که امروزه با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت دومین شهر پر جمعیت ترکمنستان پس از عشق آباد محسوب می شود در سال‌های ۱۹۰ تا ۲۰۲ هجری / ۸۰۵ تا ۸۱۷ میلادی محل استقرار کاخ باشکوه مامون خلیفه عباسی بود که بعدها این کاخ به خرابه تبدیل شد.

قدمگاه حضرت امام رضا (ع) در شهر مرو کشور ترکمنستان

در آن روزگار مامون عباسی پس از فراخواندن امام رضا (ع) به مرو، ایشان را به مدت دو سال در بخشی از این تشکیلات سکنی داد که این محل در گذر دوران های مختلف در بین مردم به قدمگاه معروف شده و در بین مردم ترکمنستان و ایران از احترام خاصی برخوردار است.

در سال ۲۰۰۸ میلادی قربان‌قلی بردی محمداف رئیس‌جمهوری ترکمنستان در پیامی به اولین همایش بین‌المللی امام رضا (ع)، از جایگاه بلند آن حضرت به عنوان عالم معروف مشرق زمین که بر افکار و اندیشه‌های سیاسی، اجتماعی، فلسفی و علمی شرق تأثیر به سزایی داشته و دین اسلام را به خوبی تبلیغ کرده است ستایش کرد.

در بخشی از این پیام تاکید شده بود که "نام امام رضا (ع) در بین ترکمن‌ها از جایگاه شایسته‌ای برخوردار است و علما و شخصیت‌های نامی و صاحب کرامت نظیر مهنه بابا، محمود زمخشری، نجم‌الدین کبری، سلیمان باقر غانی و دیگران از حکمت امام رضا (ع) الهام گرفته‌اند و پدرِمان، مختوم‌قلی که افتخار ملی ماست، نیز در اشعار خویش پیاپی از ایشان نام برده و در مقابل کرامت وی سر تعظیم فرود آورده است".

شهر مرو در فاصله ۱۸۰ کیلومتری از نقطه مرزی سرخس در شمال خراسان رضوی قرار دارد.

جمهوری ترکمنستان به مرکزیت شهر عشق آباد و با شش میلیون نفر جمعیت در شمال شرق ایران واقع است و با استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان هم مرز است.

۳۲۲۱/‌۱۹۲۲