آئین اختتامیه نخستین جشنواره قرآنی چلچراغ آسمانی ٢٢ تیرماه، با حضور عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از معاونین و مدیران قرآنی کشور در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
فقهیزاده در ابتدای این برنامه با اشاره به چرایی ایجاد و برگزاری جشنواره تولید محتوای چلچراغ، گفت: در قرآن کریم به بعثت پیامبران الهی، نزول قرآن کریم و ماجراهای متعدد فرستادگان خدا اشاره شده است. آنچه که از همه این اشارات قرآن برداشت میشود، توجه به انجام دادن عمل خداپسندانه است. یعنی آن چیزی که خدا به آن امر کرده و باید انجام دهیم، اما متأسفانه از اهداف این کتاب الهی بسیار دور هستیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم سه ساحت مشخص را برای قرآن در نظر بگیریم، یکی از ساحتها الفاظ، قرائت و حفظ قرآن کریم است. متأسفانه بعد از وفات پیامبر اکرم (ص) با امر تفسیر کتاب خدا مخالفت شد و همین موضوع مسیر گسترش مفاهیم قرآنی در فضای خفقانآمیز آن دوران را مسدود کرد.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه همه ما انسانها باید قرآن را بفهمیم و به آن عمل کنیم، افزود: این مهم محقق نمیشود، مگر اینکه به گفته قرآن عمل کنیم. در فضای فعلی که لطماتی را از جانب نپرداختن به تفسیر خوردهایم، همین مسئله به ساحت اول و دوم و همچنین ساحت سوم که ساحت اصلی قرآن کریم است، خسارت وارد کرده است.
فقهیزاده با بیان اینکه امروز در معاونت قرآن و عترت گفتوگوهایی را برای پرداختن هرچه بیشتر به قرآن کریم شروع کردهایم، گفت: بهدنبال این هستیم تا اقدامات مشخص و روشنی را برای تبلیغ و تبیین مؤثر مبانی قرآنی و دینی در جامعه داشته باشیم. از این طریق به دنبال این هستیم تا مخاطبان بیشتری را درگیر مفاهیم قرآنی کنیم و نهایتاً آنها را به این فعالیتها برانگیزیم؛ لذا به این نتیجه رسیدیم که با بهکارگیری هنر و ابزارهای نو از جمله فضای مجازی در ثمربخشیدن به تولید محتوای فاخر در فضای مجازی میتوانیم این فعالیت را به بهترین شیوه خود اجرایی کنیم.
وی در ادامه به روایت مشهور امام رضا (ع) اشاره کرد و گفت: حضرت ثامن الحجج (ع) میفرمایند: «فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ کَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا»؛ معنی عامی که امروز از این روایت برداشت شده، این است که میگوید: «اگر مردم محاسن کلام ما را بشنوند، قطعاً از ما تبعیت میکنند»؛ اما آیتالله سیستانی مرجع بزرگ تقلید، تفسیر جامعتر و دقیقتری در خصوص این روایت دارد و میفرماید: مراد از ناس همه مردم نیست، بلکه مخالفان مذهبی هستند. بر این اساس، معنای روایت اینگونه میشود که حتی اگر مخالفان ما هم به درستی با آموزهها و مفاهیم ما آشنا بشوند، مقابله نخواهند کرد و آنها هم سر سپرده خواهند شد.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه اگر از عهده ترویج و تبلیغ صحیح آموزههای قرآنی در اقصی نقاط جهان برآییم، جامعه کثیری را با آموزهای دینی و قرآنی آشنا خواهیم کرد، گفت: قطعاً آنها با این آموزهها ارتباط برقرار میکنند، چراکه در واقع با پیامهای فطری خودشان ارتباط برقرار کرده و از آنها تبعیت خواهند کرد.
وی در ادامه با بیان جوایز جشنواره گفت: نفرات اول تا سوم هر کدام از بخشهای تخصصی جشنواره به ترتیب ٥٠ میلیون ریال، ٢٠ میلیون ریال و ١٠ میلیون ریال جایزه نقدی دریافت خواهند کرد و چهار فرد برگزیده بخش عمومی غنچههای آسمانی هر کدام ٢٠ میلیون ریال جایزه نقدی دریافت خواهند کرد.
جشنواره چلچراغ آسمانی از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ماه مبارک رمضان برگزار شد. این جشنواره صرفاً در قالب آثار ویدیوئی برگزار و فراخوان، دریافت، نمایش و داوری آن در پنج بخش زیر انجام شد:
آوانمای قرآنی
تولید کلیپ، فتوکلیپ و قطعات کوتاهی که از ترکیب صوت و تصویر آیات قرآن، تواشیح، هم خوانی و آموزههای قرآنی تولید شده و با جلوههای هنری به آن جذابیت بخشیدهاید. حداکثر زمان اثر ۳۰۰ ثانیه در نظر گرفته شده است.
کلیپ داستانی
تولید کلیپ با مضمون و محتوای آیات و روایات قرآنی که مرتبط با سبک زندگی کنونی باشد. حداکثر زمان اثر ۳۰۰ ثانیه در نظر گرفته شده است.
پویانمایی و موشن گرافیک
تولید انیمیشن یا موشن گرافیک که دارای پیام و محتوای متناسب و مرتبط با آیات و روایات قرآنی باشد. حداکثر زمان اثر ۳۰۰ ثانیه در نظر شده است.
مستند مردمی
ارائه فیلمهای کوتاه و مستند با محتوای فعالیتهای قرآنی، گزارش تصویری، گفت وگوی تصویری که به نوعی مرتبط با فعالیتهای قرآنی باشد. حداکثر زمان اثر ۳۰۰ ثانیه در نظر گرفته شده است.
غنچههای قرآنی
در این بخش علاقه مندان به تلاوت قرآن، اذان و اقامه نماز از کودکان و نوجوانان خود فیلم تهیه کرده و آن اثر را ارسال کردند.