بندرعباس- ایرنا- بیماری تب کریمه کنگو، یک بیماری بومی در استان هرمزگان است و براساس آمارهای اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی این استان از ابتدای امسال تاکنون هفت مورد مشکوک به این بیماری شناسایی شدند که ابتلای یک نفر از این شمار مثبت بوده است.

بیماری تب کریمه کنگو از جمله بیماری‌های مشترک میان انسان و دام است که از راه گزش کنه آلوده منتقل می‌شود و علائم مشکوک به این بیماری باید جدی گرفته شود زیرا زمان نقش بسیار مهمی در درمان این بیماری ویروسی دارد.

این بیماری در فصل تابستان همزمان با فصل فعالیت ناقل و مخزن بیماری (کنه‌ها) شیوع بیشتری دارد و احتمال ابتلاء به آن در صورت عدم رعایت الزامات بهداشتی، بالا است.

این بیماری از آسیا، آفریقا و اروپا گزارش شده و در کشورهای همسایه شامل عراق، ترکیه، افغانستان و پاکستان شایع می‌باشد.

بیماری در حیوانات اهلی هیچ‌گونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری به انسان طی ذبح حیوان آلوده و یا یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد (به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان).

شروع علائم ناگهانی این بیماری حدود یک تا هفت روز طول می‌کشد و متوسط سه روز (بیمار دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی) بخصوص در پشت و پاها (، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، ترس از نور) حساسیت به نور می‌گردد.

ممکن است حالت تهوع، استفراغ بدون ارتباط با غذاخوردن و گلودرد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها همراه می‌شود.

تب معمولاً بین سه تا ۱۶ روز طول می‌کشد و تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطه‌ای در کام نرم و سخت شایع هستند.

در این بیماری تغییرات قلبی عروقی شامل کاهش ضربان قلب و کاهش فشارخون مشاهده می‌شود.

مرحله خونریزی دهنده این بیماری مرحله کوتاهی است که به سرعت ایجاد می‌شود و معمولاً در روز سه تا پنج بیماری شروع می‌شود و یک تا ۱۰ روز (به طور متوسط چهار روز) طول می‌کشد.

پنج نفر بر اثر ابتلاء به تب کریمه کنگو در کشور جان باختند

بیماری تب کریمه کنگو همواره تلفاتی به همراه دارد و طبق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان دامپزشکی کشور، از ابتدای فصل گرما تاکنون ۵۴ نفر به بیماری تب کریمه کنگو مبتلا شده‌اند که وزارت بهداشت، تعداد بیماران فوتی در اثر ابتلاء به این بیماری در این مدت را پنج نفر اعلام کرده است.

بیماری تب کریمه کنگو در سال ۱۹۷۰ میلادی در ایران مورد شناسایی قرار گرفت و بیشترین موارد ابتلاء تاکنون مربوط به استان‌های مرز شرقی سیستان و بلوچستان بوده است..

از ۵۴ مورد یاد شده، ۱۴ مورد مربوط به استان سیستان و بلوچستان و ۳ مورد از ۵ مورد فوت شده نیز مربوط به این استان است.

بیماری تب کریمه کنگو در صورت تشخیص سریع قابل درمان است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بیماری ویروسی تب کریمه کنگو در صورت مراجعه زودهنگام بیمار به مراکز درمانی و تشخیص سریع قابل درمان می‌باشد.

دکتر کاووس دیندارلو تصریح کرد: این بیماری بومی استان هرمزگان است اما هیچ فراگیری و شیوعی در استان ندارد.

وی افزود: تمام مراکز بهداشتی و درمانی و ۱۷ بیمارستان استان هرمزگان همواره آماده مقابله با این بیماری یا سایر بیماری‌ها در صورت شیوع هستند.

دیندارلو تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و سازمان دامپزشکی استان نظارت کامل بر مراکز عرضه گوشت دام و بیمار یابی و درمان این بیماری دارند.

وی با بیان اینکه شهروندان نگرانی در خصوص شیوع این بیماری نداشته باشند، ابراز داشت: افراد در صورت مشاهده هر گونه علائم این بیماری از قبیل تب، سردرد شدید، تهوع و استفراغ به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان خاطرنشان کرد: از ابتدای امسال تاکنون هفت مورد مشکوک به ابتلاء به این بیماری شناسایی شدند که پاسخ آزمایش‌های یکی از آنها مثبت بوده است.

وی بیان داشت: این بیمار یک بانوی میانسال بود که با دام آلوده سر و کار داشته است و خوشبختانه با تشخیص سریع، تحت درمان قرار گرفت.

خریداری گوشت ممهور به مهر دامپزشکی هیچ مشکلی برای مصرف ندارد

مدیر کل دامپزشکی هرمزگان گفت: با توجه به شروع فصل گرما و فعالیت کنه‌ها و احتمال شیوع تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان، نیاز است که مردم اقدامات بهداشتی را در این زمینه رعایت کنند.

دکتر محمد جانباز قصابها، چوپانها، دامپزشکان، پزشکان و پرستاران را بیشترین جامعه در معرض خطر این بیماری معرفی کرد.

وی بیان داشت: خریداری گوشت ممهور به مهر دامپزشکی هیچ مشکلی برای مصرف ندارد.

این مقام مسؤول عنوان داشت: گوشت قرمز خریداری شده به مدت ۲۴ ساعت در یخچال در دمای یک تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود و سپس تکه شود و از دستکش نیز در تماس با گوشت خام استفاده شود.

جانباز تاکید کرد: در کشتارگاه‌های دام در صورت ایجاد هرگونه زخم یا جراحت جلدی در حین کشتار و یا بروز علائم بیماری شامل تب بالا، دردهای عضلانی و سر درد، پرخونی مخاط چشم و خونریزی عمومی در بدن سریع به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمائید.

راه‌ای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو

راههای پیشگیری از این بیماری که از سوی کارشناسان بهداشتی توصیه می‌شود شامل مواردی از جمله مراقبت از دام و هماهنگی با دامپزشکی جهت سمپاشی محل نگهداری دام جهت از بین بردن کنه و معاینه دام‌ها ی الوده، خرید گوشت از مراکز فروش مجاز و ممهور به مهر دامپزشکی، نگهداری گوشت تازه در یخچال به مدت ۲۴ ساعت و جگر و دل و قلوه به مدت ۴۸ ساعت قبل از پاک کردن و تکه کردن گوشت تازه توسط خانم‌های خانه دار، استفاده از دستکش هنگام پاک کردن گوشت، استفاده از وسایل محافظت شخصی توسط پزشکان و کادر پزشکی هنگام مواجه شدن با بیمار مشکوک و استفاده از وسایل محافظت شخصی هنگام معاینه، ذبح و سلاخی دام است.

۷۱۹۸/۶۰۴۸