پکن- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به توقیف نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق توسط بریتانیا تاکید کرد تامین انرژی برای جامعه جهانی بسیار با اهمیت است و نباید دچار اختلال شود.

«گنگ شوانگ» روز دوشنبه در کنفرانس خبری هفتگی خود در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا در پکن افزود: چین همیشه معتقد است که تمام ارتباطات، روابط و همکاری های میان دولت ها باید بر اساس قوانین و نرم های بین اللملی باشد و باید به اصول، مقررات و ضوابط حاکم بر جوامع بین المللی از سوی همه دولت ها احترام گذاشته شود.

او گفت: کشورها باید تدابیر سازنده ای اتخاذ کنند که بر اساس آن از تنش ها کاسته و از مخاطرات جلوگیری شود این تدابیر باید بر این اساس باشد که تامین و عرضه انرژی برای سراسر دنیا به صورت روان انجام شود و در عرضه انرژی اختلالی ایجاد نشود.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین تصریح کرد: بحث عرضه و تامین انرژی اهمیت جهانی دارد امیدواریم طرف‌های مربوطه از اقدامات منجر به تشدید تنش‌ها جلوگیری کنند و به طور مشترک، امنیت، صلح و ثبات منطقه را حفظ کنند تا در عرضه انرژی مشکلی ایجاد نشود.

نیروی دریایی انگلیس هفته گذشته در اقدامی خلاف حقوق بین‌الملل، یک نفتکش حامل نفت ایران را به ادعای نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه، در تنگه جبل الطارق توقیف کرد.

پس از این اقدام بریتانیا، مقامات لندن به بهانه نگرانی از اقدام تلافی جویانه ایران در رفت و آمد کشتی‌های تجاری تجاری اش در تنگه هرمز دست به اقدامات تحریک آمیز زده اند.

وزارت حمل و نقل انگلیس سطح هشدار امنیتی را برای کشتی‌هایی که با پرچم انگلیس از تنگه هرمز عبور می‌کنند، افزایش داده و «جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس نسبت به تحولات منطقه ابراز نگرانی است. وی تصریح کرده است که این کشور با دقت اوضاع را زیر نظر دارد.

روزنامه انگلیسی تایمز چهارشنبه گذشته خبر داد که یک ناوچه انگلیسی یک نفتکش را که برای خروج از خلیج فارس به دلیل نگرانی از توقیف شدن مردد بود، هنگام عبور از تنگه هرمز به سمت دریای عمان همراهی کرد.

به نوشته تایمز، خدمه این نفتکش به دلیل اقدام غیرقانونی انگلیس در توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران در سواحل جبل الطارق از توقیف شدن کشتی شأن در تنگه هرمز نگران بودند.

تایمز در ادامه این گزارش افزود: پاسیفیک وویجر که با پرچم جزیره من (از جزایر تحت قیمومیت انگلیس) تردد می‌کند، سه شنبه از تنگه هرمز عبور کرد و وارد دریای عمان شد.

این نفتکش پیشتر هم با توقف چند ساعته در نزدیکی آب‌های ایران در خلیج فارس خبرساز شده بود.

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با یادآوری مخالفت‌های اتحادیه اروپا با تحریم‌ها و قوانین فراسرزمینی گفت: ادعاهای لندن درباره توقیف نفتکش حامل نفت ایران به لحاظ حقوقی قابل اعتنا نیست و از انگلیسی‌ها می‌خواهیم هر چه زودتر این نفتکش را رها کنند.

فشار حداکثری آمریکا عامل تنش های هسته ای ایران است
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در بخش دیگری از سخنانش افزود: ریشه بحران هسته ای ایران در فشار حداکثری آمریکا علیه تهران است واشنگتن علاوه بر اینکه خود از این توافق بین المللی خارج شده است موانع بیشتری برای ایران و سایر طرف ها برای اجرای توافق نامه از طریق تحریم های یک جانبه و اعمال فشار ایجاد کرده است.

گنگ شوانگ گفت: پکن از همه طرف های برجام می خواهد خویشتنداری خود را حفظ کنند و از طریق گفت و گو زمینه حفظ این توافق مشترک را فراهم کنند.

وی با بیان اینکه چین نگران اوضاع خاورمیانه است و مساله هسته ای ایران را دنبال می کند گفت: اجرای کامل و موثر توافق هسته ای ایران به عنوان قطعنامه الزام آور شورای امنیت، تنها راه واقع بینانه و موثر برای حل مساله هسته ای ایران و کاهش تنش ها است.

وی ادامه داد: آمریکا باید بداند تحریم ها موضوع را حل نخواهد کرد همه طرف ها باید به توافق نامه پایبندی نشان دهند تا همه طرف ها به حقوق خود در این توافق برسند.

گنگ شوانگ با اشاره به اینکه چین به رایزنی های خود برای حل این تنش ها ادامه خواهد تحرک اروپایی ها هم برای حل برجام ادامه دارد.

تهدید شرکت های آمریکایی به تحریم
سخنگوی وزارت خارجه چین در بخش دیگری از سخنانش بار دیگر تهدید کرد شرکت‌های آمریکایی دخیل در فروش سلاح به تایوان تحریم خواهند شد.

گنگ شوانگ افزود: شرکت‌های چینی با شرکت‌های آمریکایی دخیل در فروش تسلیحات به تایوان هیچ تعامل و مراوده‌ای نخواهند داشت.