سردار محمد مسعود زاهدیان امروز دوشنبه در مراسم افتتاحیه نشست مربوط به پیش سازهای شیمیایی تحت عنوان «دوازدهمین نشست کارگروه منطقهای پیش سازها RWGP» افزود: پدیده مواد مخدر به عنوان یکی از بزرگترین معضلات جوامع بشری است که مقابله با این پدیده مستلزم عزم جهانی و مشارکت همه کشورهای جهان با حمایت سازمانهای بینالمللی است تا بتوان مسائل و مشکلات آنها را به حداقل رساند.
سردار زاهدیان ادامه داد: طی سالهای اخیر تولید مخدرهای صنعتی نوظهور به لحاظ گستردگی، شرایط را برای مقابله دشوار کرده است زیرا تولید مواد مخدر صنعتی تابع زمان و مکان خاصی نبوده و سود سرشار آن باعث شده گرایش به تولید افزایش یابد و به تبع آن مصرف هم وسیعتر شود.
وی با اشاره به اینکه مبارزه با قاچاق مواد مخدر به عنوان جرایم سازمان یافته نیازمند اتخاذ تدابیر مشترک و همکاریهای گسترده در سطح منطقهای و بینالمللی است، یادآور شد: مبارزه جدی، پایدار و مستمر با معضل مواد مخدر در ابعاد نرم افزاری و سخت افزاری آن هم در سطح جهانی مستلزم صرف زمینههای هنگفت مادی و معنوی است که پلیس مبارزه با مخدر جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمهای ناعادلانه توانسته است اقدامات و توفیقات قابل توجه و مسئولانه ای را انجام دهد که نتایج و آثار مطلوب آن شامل حال تمام ملل جهان از جمله تحمیل کنندگان سیاستهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی شده است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر، شاهد این ادعا را مجموع کشفیات ۸۰۰ تنی پلیس در سالهای اخیر عنوان کرد و گفت: ایران توانسته به تنهایی با پرداخت هزینه جانی ۳۸۰۰ شهید و ۱۲ هزار جانباز، بیش از ۷۰ درصد کشفیات انواع مواد مخدر را در عملیاتهای مختلف داشته باشد.
این مقام انتظامی با تاکید بر اینکه جهان با چالش کنترل مواد شیمیایی که در تولید مواد مخدر صنعتی به عنوان پیش سازها شناخته میشوند مواجه است، تصریح کرد: با وجود ایجاد سیستم اطلاع رسانی به هیأت سازمان ملل، قاچاقچیان مواد مخدر طی سالهای اخیر با توجه به وضعیت منطقه با انتقال غیرقانونی مواد پیش ساز شیمیایی از کشورهای صنعتی به دنبال تولید و فروش مواد مخدر هستند و در این راه از کسب منابع جدید، روشها، ایجاد فرصتهای نو برای فرار از مقامات اجرایی، قوانین و مقررات جاری کشورها دریغ نمیکنند.
وی ادامه داد: توسعه اقدامات جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف در بحث کنترل پیش سازهای به کار رفته در تولید مواد مخدر بسیار مؤثر است. از این رو، سود سرشار انحراف قاچاق پیش سازها باعث شده تا قاچاقچیان این گونه مواد با ریسک بالاتری اقدام به انتقال مواد پیش ساز شیمیایی از کشورهای تولیدکننده به مقصد برخی کشورهای منطقه کنند و از هر ترفندی برای انتقال پیش سازهای شیمیایی از مسیرهای قانونی با استفاده از پوششهای تجارت قانونی و همچنین اظهارنامههای خلاف واقع گمرکی و کنترل ضعیف سازمانهای بینالمللی و کشورهای تولیدکننده در تبادل اطلاعات مربوط به ترانزیت این گونه مواد و بعضاً عدم استفاده برخی از کشورهای مبدا، مسیر و مقصد از سامانههای تعریف شده سازمانهای بینالمللی که میتواند در کنترل انحراف قانونی پیش سازها مؤثر باشد.
سردار زاهدیان خاطرنشان کرد: عوائد فراوان حاصل از تولید مواد مخدر به ویژه مواد صنعتی در اختیار شبکههای قاچاق بین المللی قرار میگیرد که علاوه بر اینکه بخشی از این درآمدها تأمین کننده مالی گروههای تروریستی است، بخش اعظم آنها با پولشویی کلان در چرخه اقتصادی کشورها قرار میگیرد. تمرکز و مقابله با شبکههای مالی انتقال وجوه حاصل از قاچاق مواد مخدر و تبادل اطلاعات شبکه پولشویی قاچاقچیان میتواند تأثیر مثبتی را برای جلوگیری از فعالیتهای شبکههای قاچاق مواد مخدر و روان گردانها و پیش سازهای شیمیایی مورد استفاده در تولید مواد مخدر داشته باشد.
وی با بیان اینکه کشورهای مسیر تزانزیت همچون جمهوری اسلامی ایران قربانی ترانزیت این مواد هستند، ادامه داد: کشف دهها تن پیش سازهای شیمیایی در محمولههای ترانزیتی توسط یگانهای مقابلهای در کشورمان، بعد وسیع قاچاق و انحراف پیش سازهای شیمیایی را نشان میدهد.
سردار زاهدیان بر ضرورت همکاری کشورهای مختلف با یکدیگر و جدی تر شدن حمایتهای سازمانهای بین المللی تاکید کرد و گفت: پلیس مبارزه با مواد جمهوری اسلامی ایران برای برقراری ارتباطات و همکاریهای گسترده پلیسی و تبادل اطلاعات و تجربیات موفق با سایر کشورها اعلام آمادگی میکند و امیدواریم با مشارکت کشورهای منطقه شاهد افزایش همکاریها باشیم.
امیر عباس لطفی مدیرکل امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر هم در بخشی از این نشست، ضمن یادآوری این موضوع که مقابله با قاچاق و جریان غیرقانونی پیشسازهای مواد مخدر میتواند موجب کاهش آلام ملت شریف کشورمان از پدیده مخرب قاچاق و سوءمصرف مواد مخدر باشد، گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران میزبان جمعی از نمایندگان سازمانهای بینالمللی و کشورهای عضو منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه است.
وی افزود: برنامه منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه یکی از افتخارات مهم سازمان ملل در منطقه آسیای غربی به شمار میرود و اعضای آن عبارت از هشت کشور افغانستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و جمهوری اسلامی ایران است.
این مقام مسئول در ستاد گفت: با توجه به اهمیت همکاریهای بینالمللی و منطقهای در عرصه مبارزه با مواد مخدر، کشورهای یادشده در قالب این برنامه در حوزههای مختلفی چون تبادل اطلاعات، همکاری عملیاتی، مدیریت مرزی، کنترل پیشسازهای مواد مخدر، درمان معتادان و مقابله با سوءمصرف مواد مخدر به همکاری میپردازند.
لطفی ادامه داد: نشست تخصصی برنامه منطقهای برای کنترل پیشسازها با حضور نمایندگان هفت کشور و جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود.
وی افزود: جریان غیرقانونی پیشسازهای مواد مخدر به افغانستان یکی از دلایل اصلی تولید این مواد در آن کشور محسوب میشود؛ بنابراین مقابله با این جریان غیرقانونی و الزام کشورها برای تبعیت از پروتکلهای رایج کنترلی یکی از راههای اصلی برای مقابله با تولید و قاچاق مواد مخدر محسوب میشود.
مدیرکل امور بینالملل ستاد افزود: با توجه به آسیبها و هزینههای متعددی که جمهوری اسلامی ایران در حوزه مبارزه با مواد مخدر متحمل میشود مقابله با قاچاق و جریان غیرقانونی پیشسازهای مواد مخدر در جای خود میتواند موجب کاهش آلام ملت شریف کشورمان از پدیده مخرب قاچاق و سوءمصرف مواد مخدر باشد.
دوازدهمین «نشست تخصصی برنامه منطقهای برای کنترل پیشسازها» با حضور اعضای برنامه منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه شامل افغانستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و جمهوری اسلامی ایران در هتل همای تهران برگزار شد.