گچساران -ایرنا- زراعت چوب صنعتی پر درآمد و در عین حال فرصتی برای حفظ جنگل های زیبای زاگرس از پدیده غیرقانونی قاچاق چوب است اما این راهکار برای کمک به توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد مورد غفلت واقع شده است.

چوب یکی از ابزارهای پرکاربرد در زندگی بشر محسوب می‌شود، منبع اصلی تأمین آن هم جنگل است و یکی از بهترین راه‌ها برای فراهم کردن چوب مورد نیاز زراعت چوب است.

آمار سال‌های گذشته نشان می‌دهد سالانه از زراعت چوب در ایران ۲.۵ میلیون مترمکعب چوب معادل ۵۸ درصد چوب مصرفی در کشور تولید می‌شود که برای رسیدن به سود بالا در زراعت چوب باید سرمایه گذار بین سه تا هشت سال صبر کند تا درختان به ثمر بنشیند.

هر اصله درخت صنوبر پنج تا هشت ساله به طور میانگین ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم وزن دارد و در هر هکتار تا چهار هزار اصله نیز کاشته می‌شود.

امروزه با افزایش جمعیت کشور و نیاز بیشتر مردم به چوب، کاشت گونه‌های تند رشد مثل صنوبر و یا کاشت گونه‌های چند منظوره مثل اکالیپتوس و یا حتی گونه‌های میوه ده مانند فندق و همچنین گونه‌هایی مانند اقاقیا با هدف تولید گل برای زنبورداری، زیباسازی فضای شهری و روستایی افزون بر تولید محصولات جنبی به تولید چوب نیز منجر می‌شود.

مزایای زراعت چوب

کارشاسان جنگل داری و جنگل کاری معتقدند در مناطقی همچون حاشیه جاده‌های شهری، فضاهای سبز و بوستان‌ها، حاشیه جاده‌های بین شهری، حاشیه رودخانه‌ها و روستاها می‌توان صنوبر غرس کرد.

به گفته آنان، کاشت درخت صنوبر در حاشیه رودخانه‌ها سبب پیشگیری از فرسایش و شسته شدن خاک رودخانه می‌شود و علاوه بر آن کاشت این گونه درختی در حاشیه مزارع می‌تواند به عنوان باد شکن عمل کند و از خسارت‌های ناشی از ورش باد بکاهد.

با وجودی که در ایران بر اساس ماده‌های ۴۶ تا ۵۰ قانون اساسی بر حفاظ و صیانت از منابع طبیعی، جنگل‌ها و محیط زیست تاکید شده است اما همچنان اره‌های برقی سودجویان گلوی درختان بلوط را پاره می‌کند و این امر ضرورت توجه به زراعت چوب را دو چندان کرده است.
کهگیلویه و بویراحمد یک میلیون و ۷۲۲ هزار و ۸۰۰ هکتار عرصه جنگلی و مرتعی دارد که از این میزان ۹۹۹ هزار و ۱۰۰ هکتار جنگل و ۷۲۳ هزار و ۷۰۰ هکتار نیز مرتع است.

زراعت چوب و حفظ جنگل‌ها

سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: با توجه به اینکه انسان برای تأمین نیازهای خود و ساختن انواع ابزارها نیازمند تأمین چوب است گسترش زراعت چوب به عنوان راهکاری برای حفظ درختان جنگلی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

مصطفی خلفی با اشاره به اینکه کهگیلویه و بویراحمد از استان‌های آسیب پذیر کشور در زمینه قاچاق چوب است، افزود: دولت از گسترش زراعت چوب حمایت می‌کند.

وی ابراز داشت: پرداخت تسهیلات بانکی یا تأمین نهال از جمله حمایت‌های پیش بینی شده دولت برای گسترش زراعت چوب و کاشت درخت توسط بهره برداران است.

سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: بیشتر مناطق استان مستعد کاشت درختان صنوبر و اوکالیپتوس است.

حمایت‌های دولت از بهره برداران زراعت چوب

خلفی بیان کرد: امسال کاشت ۵۰ هکتار زراعت چوب در استان پیش بینی شده که منابع طبیعی بهره برداران متقاضی را حمایت می‌کند.

وی گفت: تاکنون زراعت چوب در چهار نقطه استان به صورت محدود انجام شده است.

سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: بهره برداران کهگیلویه و بویراحمدی به دلیل دیربازده بودن زراعت چوب از این فرصت برای سرمایه گذاری و اشتغال استقبال نمی‌کنند.

دلایل استقبال ضعیف بهره برداران

خلفی گفت: با وجود زمان زیاد برای بهره برداری زراعت چوب به دلیل پردرآمد بودن به صرفه است.

وی تاکید: صنوبر و اوکالیپتوس از گونه‌های مستعد در کهگیلویه و بویراحمد در زمینه زراعت چوب است.

خلفی با اشاره به بارندگی‌های امسال، اقلیم چهارفصل و خاک حاصلخیز در استان شرایط خوبی برای زراعت چوب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.

وی گفت: به دلیل نیاز کشور محصولات تولیدی زراعت چوب با قیمت خوبی به فروش می‌رسد که این امر فرصت خوبی برای فعالیت در این زمینه است.

خلفی همچنین در مورد قاچاق چوب نیز گفت: با متخلفان این پدیده اجتماعی ناپسند براساس قانون برخورد می‌شود.

دیگر اقدام‌ها برای کاهش قطع درختان جنگلی

رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به قطع درختان جنگلی برای تأمین آب گرم در مناطق روستایی سختگذر فاقد شبکه‌های گازرسانی گفت: ۸۰۰ آبگرمکن خورشیدی در روستاها و مناطق سختگذر این استان بصورت رایگان نصب شده است.

عبدال میرفردی اظهار داشت: این تعداد آبگرمکن‌خورشیدی در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد توزیع و نصب شده است.
وی تصریح کرد: هر آبگرمکن می‌تواند در یک شبانه روز آب مورد نیاز یک خانوار هشت نفره را تأمین کند.
میرفردی گفت: این دستگاه دارای چهار قطعه منبع ذخیره آب، شناور، لوله ذخیره نور و پایه‌های نگه دارنده است.
وی تاکید کرد: بر اساس مطالعات با نصب این آبگرمکن ها از قطع درختان در روستاها پیشگیری شده است.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری کهگیلویه وبویراحمد سخت گذربودن، محروم بودن از شبکه‌های گاز از شرایط واگذاری این آبگرمکن هاست.

میرفردی همچنین از پیش بینی از ۲۷۰ دستگاه آبگرمکن خورشیدی برای نصب و توزیع در سال جاری خبر داد.

وی ابراز داشت: اعتبار هزینه شده برای خرید، حمل و نقل و نصب هر آبگرمکن خورشیدی در استان را ۴۵ میلیون ریال برآورد کرد.

استان ۷۲۰ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران به دلیل نزدیکی به استان‌های جنوبی، از مناطقی است که جنگل‌های زیبای بلوط در آن همواره دست مایه تاراج سودجویان و قاچاقچیان چوب است.

۸۱۴۳/‏