ارومیه- ایرنا- سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان‌غربی گفت: دولت با اولویت قراردادن نجات دریاچه ارومیه، از سال ۱۳۹۳ برای اجرای طرح‌های احیای دریاچه حدود 35 هزار میلیارد ریال اعتبار اختصاص داده است.

پیمان آرامون روز سه‌شنبه در چهاردهمین همایش ملی علوم ومهندسی آبخیزداری ایران در ارومیه افزود: ۶ هزار و ۲۲۰ میلیارد ریال به طرح‌های بخش جهاد کشاورزی و اصلاح الگوی کشت، پنج هزار و ۴۹۰ میلیارد ریال در حوضه طرح‌های وزارت نیرو و طرح‌های مدیریت و تامین منابع آب و ۹۵۰ میلیارد ریال نیز به طرح های آبخیزداری، آب‌خوان داری و طرح‌های تثبیت گرد و غبار در حوضه آبریز دریاچه ارومیه اختصاص داده شده است.

وی بیان کرد: بحران کم آبی و خشک شدن دریاچه ارومیه یکی از نمونه‌های تغییرات و دخالت‌های انسان در عرصه‌های طبیعی است که خسارت های جدی در عرصه‌های طبیعی، انسانی و محیطی را درپی دارد.

وی اظهار داشت: امسال در سایه بارش های قابل توجهی که در حوضه آبریز دریاچه اتفاق افتاد، شرایط دریاچه ارومیه به وضعیت خوبی تغییر یافت و براساس آمار سطح تراز دریاچه ۱۸ تیر امسال درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته یک متر افزایش را نشان می‌دهد.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان‌غربی گفت: وسعت دریاچه ارومیه با حجم آب ۴.۷ میلیارد مترمکعبی به بیش از سه هزار و ۱۱۱ کیلومتر مربع رسیده است.

آرامون ادامه داد: آبخیزداری یکی از روش‌های اساسی مقابله با فرسایش خاک، کاهش رسوبات، افزایش عمر سدها، مقابله با کم آبی و افزایش تولیدات است و در اجرای این طرح‌ها باید مهندسی ارزش، قیمت تمام شده و تاثیر آن مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به ضرورت مقابله با تصرف‌های غیرقانونی وساخت و سازهای غیرمجاز در عرصه های طبیعی افزود: با تشکیل کارگروه تخصصی در آذربایجان‌غربی اقدام‌های جدی برای مبارزه با پدیده زمین خواری و ساخت وسازهای غیرمجاز از جمله در حاشیه رودخانه ها و مسیل‌ها آغاز شده است.

تراز دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۴ تا سال ۱۳۷۲ خورشیدی حد فاصل یکهزار و ۲۷۴ متر تا یکهزار و ۲۷۸ متر متغیر بود اما از این تاریخ به بعد روند کاهشی تراز دریاچه آغاز شد و تا سال ۱۳۹۳ کاهش متوسط سالانه ۴۰ سانتی‌متر شد و در مجموع ۸ متر از تراز دریاچه ارومیه کاهش یافت.

پس از تصویب طرح نجات دریاچه ارومیه و با وجود تغییر نکردن چشمگیر بارش‌های حوضه در چهار سال گذشته، تراز دریاچه ارومیه نسبت به تراز احتمالی از روند گذشته با افزایش همراه شد که این نشان‌دهنده توقف روند کاهشی و تثبیت وضعیت دریاچه است.

به واسطه بارش‌های مناسب سال آبی جاری امیدواری به احیای این گنجینه آبی شمال‌غرب کشور و تحقق اهداف برنامه‌ریزی برای بازگشت به تراز واسط دریاچه (حدود ۱۲۷۲ متر) بیشتر شده است.

حوضه آبریز این دریاچه با مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومترمربع یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است.

۹۹۱۸/‏۲۰۹۳