علی ناظمی روز سهشنبه در نشستی خبری به میزبانی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، بیان داشت: مهمترین هدف صندوقهای نوآوری، رشد اقتصادی و اشتغال پایدار است و در همین راستا دولت به سه طریق به دانشبنیانها تسهیلات و منابع مالی ارائه میدهد.
وی ادامه داد: دولت از طریق تقاضا، قانونگذاری، سرمایهگذاری و مشارکت به دانشبنیانها تسهیلات میدهد؛ از ابتدای ۹۸ سال به سه روش مستقیم، احداث صندوقهای ریسکپذیر و صدور مجوز نیز همکاری داشتهایم.
ناظمی توضیح داد: صندوق نوآوری در نظر دارد با طرح «همسرمایهگذاری» با استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان همکاری داشته باشد، به صورتی که در مدل همسرمایهگذار، پروژههای دغدغهمحور و بزرگ کشور که از ریسک بالایی برخوردار است و سرمایهگذاران نیز به سختی حاضر به مشارکت در آن پروژه میشوند، توسط صندوق نوآوری و شکوفایی حمایت خواهند شد.
وی گفت: در مدل همسرمایهگذار، به ازای هر واحد سرمایهگذاری شرکت، صندوق نوآوری و شکوفایی چهار برابر روی پروژه سرمایهگذاری میکند، استارتاپها به صندوقهای پژوهش و فناوری و دیگر صندوقهای اعلام شده مراجعه و از آنها درخواست تسهیلات و سرمایهگذاری کنند، سپس صندوقها طرح را ارزیابی و برای میزان سرمایه تصمیمگیری میکنند در نهایت صندوق نوآوری و شکوفایی چهار برابر سرمایه آنها، منابع مالی را تامین میکند.
معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی درباره دومین طرح حمایت مالی از استارتاپها و دانشبنیانها توضیح داد: همچنین برخی شرکتها روی برخی از طرحهای ریسکپذیر درخواست سرمایهگذاری دارند، در این صورت صندوق نوآوری با این شرکتها اقدام به تاسیس صندوقهای جسورانه بورسی میکند تا این صندوق تسهیلات مالی را برای تجاریسازی محصولات در اختیار استارتاپها و صاحبان ایده قرار دهد.
ناظمی عنوان کرد: در مدل هم تاکنون ۶۰ میلیارد تومان از سوی صندوق روی پروژهها سرمایهگذاری شده است، همچنین بودجه صندوق نوآوری شکوفایی برای هر طرح مدل هم سرمایهگذار ۵۰۰ میلیارد تومان است که آمادگی داریم در قالب صندوقهای جسورانه بورسی و خصوصی از پروژهها حمایت کنیم، علاوه بر این در صندوقهای بورسی هر سرمایهگذار با شاخصههای معین امکان مشارکت دارد.
وی در ادامه عنوان کرد: در سال ۹۸ دو هزار ۸۵۰ میلیارد ریال منابع مالی برای مشارکت در صندوق های پژوهش و فناوری و جسورانه و خطرپذیر تخصیص داده شده و هر دو طرح در فاز اجراست.
ناظمی با اشاره به دو برنامه «ضمانت سرمایهگذاری» و «صکوک نوآوری» عنوان کرد: در برنامه اول، صندوق نوآوری سرمایهگذاری را تحت مشخصات خاص ضمانت میکند و مداخله مستقیم در بازار ندارد و در کنار بخش خصوصی منابع بیشتری به این بخش اختصاص داده میشود و در فاز اقدامات اجرایی است.
معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه تا دو ماه آینده برنامه اجرایی می شود، گفت: در حال مذاکره با بانکها و شرکتهای بیمه برای تعیین کارگزار رسمی هستیم، در این برنامه فناوران و شرکتها به کارگزار مراجعه و اوراق ضمانت دریافت میکنند.
ناظمی در ادامه توضیح داد: شرایط صدور ضمانتنامه با مصوبات داخلی در حال انجام است و از طریق کارگزار انجام میشود، شرکتهای دانشبنیان به کارگزار مراجعه و ضمانتنامه سرمایهگذاری اخذ میکنند. برنامهریزی شده اوراق ضمانتنامه تا سقف ۱۰۰ میلیارد تومان باشد، این ضمانتنامهها در حوزههای خاص صادر میشود و برای ورود به حوزههای نو محدودیت دارد.
وی با اشاره به برنامه دوم ادامه داد: شرکتهایی که در مراحل آخر رشد هستند و قبل از (IPD) قرار دارند، منابع مالی را از بازار جذب و ما به عنوان ضمانت اوراق شرکت میکنیم، این برنامه نیز در نیمه دوم سال ۹۸ اجرایی میشود.
ناظمی تصریح کرد: این نقشهها ترسیم شده تا پروژههایی با حجم سرمایهگذاری بالا و ریسک فنی را حمایت کند و در طرحهای ریسکی سرمایهگذاری کرده و ضمن افزایش قدرت ریسکپذیری، هستههای متنوعتر را به بازار معرفی کنیم.