به گزارش روز سه شنبه وزارت صنعت، معدن و تجارت، «فرشاد مقیمی» با اشاره به برنامه توسعه ساخت داخل در سال ۱۳۹۸ گفت: داخلی سازی کالاهای خارجی پر مصرف و با ارزش افزوده بالا، مدیریت واردات کالاهای خارجی، پیگیری بهبود کیفیت کالاهای داخلی، ترویج مصرف کالاها و خدمات داخلی، از دیگر محورهای توسعه و تعمیق ساخت داخل است.
وی یادآور شد: برنامه ریزی برای اجرای زیرساخت های مورد نیاز به منظور پیاده سازی قانون جدید حداکثر استفاده توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، به عنوان تکلیف قانون وزارت صنعت، معدن و تجارت موجب شد تا نسبت به طراحی سامانه ای به منظور ثبت فهرست توانمندی های تولیدی و خدماتی کشور و نیازمندی های خارجی دستگاه ها پیش بینی شود که این سامانه www.tavaniran.ir به زودی رونمایی می شود.
درج اطلاعات تولیدات داخلی در سامانه
معاون وزارت صنعت یادآور شد: هماهنگی و برقراری شیوه نامه بررسی اعتراض تشکل های تخصصی به تعیین استانداردهای غیرمتعارف از سوی دستگاههای اجرایی، از طریق سازمان ملی استاندارد و تشکیل دبیرخانه هیات نظارت بر اجرای قانون، از جمله برنامههای زیرساختی است.
وی پیرامون برنامههای این وزارتخانه در ارتباط با داخلی سازی کالاهای خارجی پرمصرف و با ارزبری بالا، گفت: در این زمینه براساس قانون حداکثری تعیین کالاهای مشمول، بررسی امکان پذیری تولید و هماهنگی جهت تولید انجام شده است.
مقیمی افزود: تلاش برای توسعه شرکت های خدمات مهندسی و شرکت های طراحی و ساخت با هدف توسعه فناوری و انتقال دانش فنی و ساماندهی فهرست تامین کنندگان (Vendor List) دستگاه ها، برای مشارکت حداکثری در تولید داخلی از دیگر اقدامات است.
اجرای طرح جایگزینی کالاهای مصرفی بادوام فرسوده
معاون وزیر صنعت گفت: افزایش تولید داخلی در پروژه های خاص مانند تعمیق خودروهای پر تیراژ، واگن های مسافری، شناورهای متوسط به بالا و تکمیل پروژه های تولیدی که محصول مشابه آنها در حال حاضر به کشور وارد می شوند، از جمله برنامه های داخلی سازی است.
وی افزود: پیگیری اجرای طرح جایگزین کردن کالاهای مصرفی بادوام فرسوده با محصولات جدید با اعمال روش های تشویقی و برانگیزاننده از دیگر برنامه های داخلی سازی کالاهای خارجی پرمصرف است.
مدیریت واردات کالاها
مقیمی مدیریت واردات را از دیگر محورهای برنامه ساخت داخل بیان کرد و گفت: براساس قانون حداکثر استفاده از ساخت داخل توسط دستگاه های مشمول قانون، همچنین در خرید های دولتی نیز اجرای قانون حداکثر استفاده از ساخت داخل در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستادیران) و اجرای ساخت داخل کالاها و خدمات در پروژه های دولتی و پیگیری اعمال آن در دستور کار قرار دارد.
بازنگری تفصیلی مقررات صادرات و واردات
معاون امور صنایع به اعمال ممنوعیت واردات کالاهایی که به میزان کافی و با کیفیت مناسب در داخل کشور تولید می شود، اشاره کرد و گفت: بازنگری تفصیلی مقررات صادرات و واردات و تعرفه گمرکی کالاها در جهت حمایت از تولیدات داخلی از دیگر برنامه های ساخت داخل در مدیریت واردات است.
مقیمی در زمینه محور بهبود کیفیت کالاهای داخلی گفت: نظارت دقیق بر انجام آیین نامه های رعایت حقوق مصرف کنندگان (عمومی و خودرو)، و تعریف شیوه صلاحیتسنجی فناوری تولید کالا و خدمات (از جمله دانش فنی) و اعمال آن، پیش بینی شده است.
وی افزود: قرار است انواع بنگاه های اقتصادی رتبه بندی شوند که در حال تدوین شیوه نامه آن و با رعایت اولویت ها هستیم، همچین از تصویب و ارائه مشوق های لازم برای ایجاد و توسعه مراکز تحقیقی - پژوهشی (R&D )در واحدهای صنعتی خبر داد.
اجرای برنامههای آموزشی ترویج مصرف کالا
مقیمی ترویج مصرف کالاها و خدمات داخلی را از محوری ترین برنامه های ساخت داخل بیان کرد و گفت: برای تحقق این برنامه ها، تهیه و اجرای برنامه های تبلیغی و ترویجی، ترویج مصرف کالاهای ایرانی از طریق عرضه کنندگان و توسعه هدفمند تخفیف های موثر برای تبلیغ کالاهای داخلی در رسانه ها، در دستور کار قرار دارد.
وی فعال سازی کمیسیون ساماندهی تبلیغات کالاهای داخلی، تهیه و اجرای برنامه های آموزشی ترویج مصرف کالا و خدمات ایرانی در مدارس، دانشگاه ها و مساجد را از دیگر برنامه های این محور بیان کرد.
معاون امور صنایع گفت: توجیه شرکت های پیمانکاری عمومی (EPC) و شرکت های مشاور برای حمایت از تولیدات داخلی از برنامه های ترویجی و تبلیغی ساخت داخل است.