قصرشیرین- ایرنا- فرماندار سرپل ذهاب گفت: عملیات ساماندهی و مرمت اثر تاریخی طاق گرا در این شهرستان هم اکنون ۶۰ درصدی پیشرفت فیزیکی دارد.

محبت جمالی نیا روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: برای اجرای عملیات سامان دهی اثر تاریخی طاق گرا، ۴۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات داخلی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه اختصاص یافته است.

وی اظهار داشت: این عملیات شامل اجرای سنگ فرش، ایجاد تاسیسات و نورپردازی است.

فرماندار سرپل ذهاب گفت: با توجه به وجود آثار تاریخی متعدد، برنامه های خوبی در زمینه های اقتصادی و گردشگری برای شهرستان داریم زیرا در جای جای این شهرستان تمدن، فرهنگ و پیشینه و سینه ستبری وجود دارد.

طاق گرا یکی از آثار به جا مانده از دوره ساسانی در شهرستان سرپل ذهاب است که قدمت تاریخی بسیاری دارد و در جریان زلزله ۷.۳ ریشتری دچارت خسارت شد.

بنای طاق گرا بر سر راه کرمانشاه به سرپل ذهاب و در ۱۵ کیلومتری این شهرستان قرار دارد و از نظر معماری فضای ایوان مانندی است که از سنگ ساخته شده که ورودی آن به طرف جنوب و مشرف بر جاده سنگفرش باستانی است.
این بنا از لحاظ ساختاری به وسیله بلوک‌های سنگی ساخته شده که به صورت مکعب مستطیل تراشیده شده‌اند و مصالح داخلی دیوارها نیز از لاشه سنگ و ملاط گچ است.
دیوارهای جناحین این بنا تا حدودی بلندتر ساخته شده‌اند تا بتوانند سقف تاق را به طور کامل مسطح نمایند.
ارتفاع بنا از سطح زمین تا بالاترین نقطه ۷/۱۱ متر است که عرض دهانه طاق ۱۰/۴ متر و عمق آن ۱۰/۳ متر می‌باشد و دیوارهای داخلی این بنا به وسیله نقوش هندسی حجاری شده است.
در مورد زمان ساخت این بنا اختلاف نظرهایی وجود دارد برخی آن را به دوره اشکانی و برخی دیگر آن را به دوره ساسانی نسبت می‌دهند.
آن طور که از مدارک باستان شناسی به دست آمده این بنا در اواخر دوره ساسانی و احتمالاً زمان حکومت خسرو دوم ساخته شده است که اگرچه تاکنون کارکرد واقعی این بنا مشخص نشده، اما برای آن کارکردهای متفاوتی از جمله یادگار احداث راه کاروانرو، توقفگاه موکب شاهی، اریکه سلطنتی، پاسگاه مرزی و بنای یادبودی از پیروزی ذکر کرده‌اند.

شهرستان سرپل ذهاب بیش از ۹۰ هزار تن جمعیت، با قدمت چند هزار ساله ۲۲۴ اثر تاریخی و فرهنگی دارد که از این تعداد تاکنون ۱۴۶ اثر در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.

۳۰۱۲/‏۸۰۶۶/‏۷۳۹۹