زنجان - ایرنا - گزارش‌های مسئولان بهداشتی و درمانی زنجان حاکی از آن است که با اقدامات انجام شده از سال ۹۲ تاکنون هیچ مورد قطعی از بیماری کریمه کنگو در این استان گزارش نشده است.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، یک بیماری ویروسی خونریزی دهنده تب‌دار حاد بوده و با وجود اینکه این بیماری ویژه حیوانات است ولی موارد تک‌گیر و همه گیری‌های ناگهانی در انسان‌ها نیز اتفاق می‌افتد که موارد این بیماری در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت کنه‌ها که مخزن بیماری هستند، بیشتر رخ می‌دهد.

حسین معصومی افزود: شروع ناگهانی علایم این نوع بیماری شامل سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی (بخصوص در پشت و پاها)، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم، کاهش اشتها، کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون است که در مراحل بعدی علایم خونریزی در قسمت‌های مختلف بدن از قبیل خونریزی از مخاط، خونریزی از زیر پوست، خونریزی از بینی، خونریزی از لثه، خلط خونی، ادرار خونی و غیره نیز ممکن است مشاهده شود.

وی راه اصلی انتقال این بیماری را نوعی کنه عنوان کرد و گفت: ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در طبیعت به وسیله کنه‌های سخت گونه هیالوما منتقل می‌شود.

این مسئول اضافه کرد: کنه‌های نابالغ از طریق خونخواری از مهره‌داران کوچک مثل موش، خرگوش، سنجاب، جوجه تیغی و غیره آلوده می‌شوند و از طرفی کنه‌های بالغ عفونت را به مهره داران بزرگ مثل گاو، گوسفند، بز، شتر، اسب، شتر مرغ و… منتقل می‌کنند.

وی یادآوری کرد: نیش زدن کنه‌های آلوده و همچنین له کردن آنها بر روی پوست یکی از مهم‌ترین راه‌های انتقال ویروس بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به انسان محسوب می‌شود و از طرفی تماس با خون و بافت‌های دام آلوده نیز می‌تواند برای انسان بیماری‌زا باشد لذا افرادی که با دام و بافت‌های دامی سر و کار دارند مثل دامداران، قصاب‌ها، دلالان دام، دامپزشکان، پشم چینان و کارگران کشتارگاه ها بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: تماس با خون، بزاق، ادرار، مدفوع، استفراغ و بافت‌های بیماران مبتلا به تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو نیز موجب انتقال بیماری می‌شود.

وی توصیه کردد، هنگام رفتن به محل نگهداری دام ها و یا تماس با دام از پوست خود در برابر گزش کنه محافظت کرده و در صورت گزش کنه از له کردن آن بر روی پوست خودداری و با استفاده از پنس، کنه با دقت از پوست جدا شود.

معصومی افزود: عموم مردم باید از گوشت‌های مورد تایید سازمان دامپزشکی استفاده و آن را بصورت کاملا پخته مصرف کنند و از طرفی ذبح دام‌ها باید در کشتارگاه ها انجام شود و در این میان از ذبح دام ها در مراسم ها و معابر عمومی خودداری کنند.

وی اظهار داشت: با توجه به انتقال این بیماری از طریق تماس با خون و بافت‌های حیوان آلوده، در هنگام ذبح دام‌ها از وسایل حفاظتی مثل ماسک، عینک، روپوش و پیش بند پلاستیکی، چکمه و دستکش لاستیکی استفاده شود.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: گوشت دام تازه ذبح شده حداقل به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری و بعد از آن با پوشیدن دستکش قطعه قطعه شود.

وی تاکید کرد: هنگام تماس با بیمار مبتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از وسایل حفاظتی مثل دستکش، ماسک، عینک، روپوش و … استفاده شود که این از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

معصومی یادآوری کرد: توصیه می شود اگر افراد پس از گزش کنه و یا تماس با دام و بافت‌های دامی دچار علایم این بیماری شدند در کوتاه ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنند.

۹۶۴۶/‏۶۰۸۵