تهران - ایرنا- آمریکا در رویکردی بسیار دیر هنگام و دوسال پس از قتل عام هزاران مسلمان روهینگیایی در ایالت راخین میانمار، فرمانده ارتش این کشور را تحریم کرد که به معنی ممانعت از ورود مینگ آنگ هلاینگ فرمانده نظامیان به آمریکا است. اقدامی که ناظران منطقه آن را بیشتر ژست حقوق بشری آمریکا ارزیابی کرده اند.

بیش از ۷۵۰ هزار روهینگیایی با فرار از جنگ و قتل عام ارتش و بودائیان افراطی درایالت راخین در سال ۲۰۱۷ از میانمار به بنگلادش فرار کرده و اکنون در کمپ‌های مرزی این کشور ساکن هستند. سازمان ملل متحد در پی حملات نظامی ماه اوت ۲۰۱۷ علیه روهینگیا و اخراج گروهی آنها به بنگلادش، نظامیان میانماری را عامل پاکسازی قومی و نسل‌کشی مسلمانان روهینگیا معرفی کرد و ارتش این کشور را بدنام ترین ارتش جهان نامید.

اگرچه تحریم واشنگتن شامل معاون فرمانده ارتش میانمار و خانواده های آنها نیز می شود، اما در واقع آمریکا، اروپا و دیگر قدرت های جهان و حتی سازمان ملل در دو سال گذشته اقدام عملی درخوری برای مقابله با نسل کشی اقلیت ها از جمله مسلمانان روهینگیا در میانمار برنداشته اند.

سازمان ملل صرفاً در نخستین سالگرد قتل عام روهینگیایی ها از دولت میانمار خواست تا "مینگ آنگ هلاینگ " فرمانده ارتش میانمار و ۵ نفر دیگر از فرماندهان ارشد میانمار را که نقش اصلی در این نسل کشی داشته اند، تحت پیگرد قانونی قراردهد، اما دولت آنگ سان سوچی رهبر معنوی میانمار، درخواست سازمان ملل برای پیگرد و محاکمه قضایی ۶ نفر از فرماندهان ارتش این کشور به اتهام سرکوب و کشتار روهینگیایی ها را، نپذیرفت.

نظامیان میانمار از ماه گذشته اینترنت و ارتباطات موبایلی را در ایالت راخین قطع کرده که با واکنش منفی نهادهای حقوق بشری ونماینده ویژه سازمان ملل روبه رو شده است.

"یانگ هی لی " بازرس و نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور میانمار با انتشار گزارشی هشدار داد: نیروهای نظامی و امنیتی میانمار با نقض حقوق بشر علیه غیرنظامیان در منطقه مسلمان نشین راخین و قطع اینترنت و خطوط تلفنی دراین منطقه درحال ارتکاب جنایات جنگی جدیدی در منطقه هستند.

براساس این گزارش حدود ۳۵ هزار نفر از میانماری ها در اثر حملات نظامیان از ابتدای سال جاری تاکنون به ایالت راخین از این منطقه فرار کرده اند.


دیده بان حقوق بشر نیز در اوایل تیرماه با انتشار گزارشی با اشاره به اینکه با وضعیت مسلمانان میانماری همچنان وخیم است، از وضعیت مسلمانان روهینگیایی از کشورهای جنوب شرق آسیا و عضواتحادیه آسه‌آن خواست تا در برابر ستمی که بر این قوم می‌رود ساکت نباشند.

در مجموع از سال ۲۰۱۷ تاکنون سازمان ملل، آمریکا و اروپا اقدام موثری علیه کشتار مسلمانان در ایالت راخین انجام نداده اند. علاوه براین شورای امنیت سازمان ملل در خلال قریب به دو سال گذشته تاکنون حتی یک قطعنامه علیه ارتش و نظامیان نسل کش میانمار صادر نکرده است.

یک ماه پیش عفو بین‌الملل نیز اعلام کرد حملات نیروهای نظامی میانمار به ایالت راخین از ماه ژانویه، بار دیگر تعدادی کشته و زخمی بر جا گذاشته است.

اعدام، بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری با غیرنظامیان جزو فهرست اتهامات علیه سربازان ارتش میانمار است. در گزارش سازمان حقوق بشری عفو بین الملل در مورد وضعیت میانمار آمده که اقلیت روهینگیا همچنان قربانی اقدامات نظامی ناقض حقوق بین‌الملل است و مسئولین این اقدامات تاکنون از مجازات در امان مانده‌اند.

بر پایه تحقیقات عفو بین‌الملل، در جریان این تنش‌ها، بیش از ۳۰ هزار نفر مجبور به ترک شهر محل زندگی خود شده‌اند، ۱۴ غیر نظامی کشته و دست کم ۲۹ تن زخمی شده‌اند. عفو بین‌الملل گزارش داد که در حملات نظامی، غیرنظامیان آگاهانه مورد هدف قرار گرفته‌اند. در عین حال به نوشته عفو بین الملل، مقامات و مسئولان به سازمان‌های بشردوستانه اجازه دسترسی به مناطق جنوب غربی میانمار را نمی‌دهند.

دولت آنگ سان سوچی به رغم گذشت ۲ سال از این قتل عام همچنان این اتهامات را رد کرده و اقدامات نظامیان را پاسخ ارتش به حمله شورشیان آرکان در ایالت راخین دانسته است.

طبق گزارش مقامات بنگلادش اکنون بیش از ۹۰۰ هزار مسلمان روهیگنیا در ارودگاه های مهاجران در منطقه "کاگس بازار" این کشور همسایه میانمار حضور دارند که نیاز به کمک های فوری سازمان ملل دارند.