به گزارش روز چهارشنبه بیست و ششم تیرماه گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تارنماهای کشور اعم از اصلاح طلب و اصولگرا از رویکردهایی متفاوت موضوعاتی چون محدودیت تردد «محمدجواد ظریف» در نیویورک، مصاحبه های اخیر وزیر امور خارجه کشورمان با رسانه های خارجی و کاهش اخیر نرخ ارز را مورد بررسی قرار دادند.
این گزارش به بررسی رویکرد تحلیلی تارنماهای اصلاح طلب و اصولگرا در ارتباط با این موضوعات پرداخته است.
محدودیت تردد ظریف در آمریکا برای چه بود؟
واکنش تارنماهای خبری به محدودیت اعمال شده از سوی واشنگتن برای تردد ظریف در نیویورک همچنان ادامه دارد. دوگانه رویکرد رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا در این خصوص محسوس است. در حالی که اصلاح طلبان این محدودیت را ناشی از تلاش برای محدود کردن دیپلماسی اثرگذار ظریف می دانند، رسانه های اصولگرا از این محدودیت به عنوان بهانه ای برای حمله به برجام و القای بی اثر بودن این توافق استفاده می کنند.
خبرگزاری «ایرنا» در این ارتباط با «امیرعلی ابوالفتح» تحلیلگر ارشد مسایل سیاست خارجی گفت و گو کرد و از قول او نوشت: ظریف میتواند به هر کجای آمریکا برود به شرط آنکه تاثیرگذار نباشد اما او اثرگذار است و به همین خاطر، او را محدود میکنند. این مسئله، نشانه قوت دیپلماسی عمومی و رسانهای ظریف و مشاوران وی در به چالش کشیدن سیاستهای دولت آمریکا است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در گزارشی دیگر هم آورد: افشای سیاستهای جنگ طلبانه مقامات واشنگتن توسط وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با رسانههای آمریکایی بویژه شبکههای حامی ترامپ سبب شده تا دستگاه سیاست خارجی کاخ سفید برای تقابل با این دیپلماسی موفق رسانهای دست به هر کاری بزند حتی محدود کردن تردد وی در نیویورک.
همچنین «ایسنا» به گفت و گو با «سیده فاطمه ذوالقدر» نماینده مردم تهران در مجلس پرداخت. ذوالقدرمحدودیت تردد وزیر امور خارجه در سفر کاری به نیویورک را نشانگر ترس و واهمه دولت آمریکا از رایزنیها و حضور مؤثر و تأثیر گذاری دیپلماسی رسانهای ظریف بر افکار عمومی آمریکا و جهان دانست.
«خبرآنلاین» هم محتوای توییت «ریچارد نفیو» معمار تحریم های واشنگتن علیه تهران را بازنشر داد و از قول او نوشت: واقعاً احمقانه است. این چیزها ظریف را از صحبت باز نمی دارد و این نگاه ضعیف و ترسناک است. اما امیدوارم که این اقدام کمک کند تا این مزخرفی که دولت ترامپ واقعاً می خواهد با ایران برای یک توافق بهتر مذاکره کند را آشکار کند. ترامپ شاید. دولتش؟ هرگز.
در برابر، «جهان نیوز» صفحه ای از توییتر «محمد صادق کوشکی» فعال سیاسی اصولگرا را بازنشر داد که در آن نوشته بود: حبس امروز ظریف در چند خیابان نیویورک، ثمره قدم زدن های دوستانه او با شیطان در روزهای مذاکرات است.
ارزیابی متفاوت از مصاحبه ظریف با رسانه های خارجی
اظهارات محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در گفت و گو با برنامه «هارد تاک» شبکه «بیبیسی» و همچنین مصاحبه او با «لستر هولت» مجری برنامه اخبار شبانه «ان بی سی» در تارنماهای امروز از رویکردهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفت. اصلاح طلبان از رویکرد حمایتی اظهارات ظریف را بازتاب دادند در حالی که اصولگرایان بخش هایی از گفته های ظریف را مورد انتقاد جدی قرار دادند.
تارنمای «خبرآنلاین» به نقل از «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در فضای مجازی، پاسخ ظریف به مجری بی بی سی را «دقیق، هوشمندانه و به قول اهل فن "تعلیق به محال"» دانست.
خبر آنلاین به نقل از موسوی نوشت: ظریف هم توپ را در زمین آمریکا انداخت و هم بجای موضع تدافعی، موضوع فروش تسلیحات آمریکا به کشورهای منطقه را به چالش کشید. موضع ایران و محمدجواد ظریف درباره توانمندیهای موشکی کشور مشخص است.
به نوشته این رسانه، پیش تر نیز نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل طی یک بیانیه به خبرگزری آسوشیتدپرس خطای آنها را یادآور شد و آن را فضا سازی علیه کشورمان عنوان کرد.
خبرگزاری «ایلنا» به نقل از ظریف از ادامه دار بودن گفت و گوهای بیشتر خبر داد. به نوشته این رسانه، ظریف با قرار دادن لینک گفتگویش با برنامه هارد تاک بی بی سی در حساب توئیتری خود نوشت: «گفتوگوی من با زینب بداوی برای برنامه هاردتاک بیبیسی که در جریان سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس اکوسوک (شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد) در اقامتگاه سفیر ایران ضبط شد. گفتوگوهای بیشتر در راه است…»
تارنمای «انصاف نیوز» هم در گزارشی گفت و گوی ظریف با ان بی سی را بازتاب داد و به نقل از او تیتر زد: «اگر ترامپ تحریمهای از ۲۰۱۷ را لغو کند در دیپلماسی کاملاً باز است.»
تارنمای «جماران» هم پاسخ ظریف به سوال خبرنگار شبکه ان بی سی آمریکایی در مورد مذاکره بر سر برنامه موشکی ایران را «هوشمندانه» خواند.
به نوشته جماران، ظریف در مصاحبه با خبرنگار ان بی سی گفت: «آمریکا به تحریم اعتیاد دارد. اما از زمانی هم که ترامپ بر سر کار آمده تحریم هایی اعمال شدند. زمانی که آن تحریم ها برداشته شوند فضا برای مذاکره باز خواهد شد.»
تارنماهای اصولگرا این اظهارات ظریف را به طور جدی مورد انتقاد قرار دادند. «جهان نیوز» در مطلبی با عنوان «کدام میز مذاکره؟ خسارت محض برجام کافی نیست؟» به انتقاد از اظهارات ظریف در این مصاحبه پرداخت.
به نوشته این رسانه، آقای ظریف در جریان سفر به نیویورک، با شبکه دولتی انگلیس گفتوگو کرد اما کمترین اشارهای به خباثت دولت راهزن انگلیس در توقیف نفتکش حامل نفت ایران در تنگه جبلالطارق نکرد.
ظریف تصریح کرد: «ما میز مذاکره را ترک نکردیم این آمریکا بود که میز مذاکره را ترک کرد. آنها باید به میز مذاکره بازگردند. ما مجدداً وارد مذاکره نمیشویم.»
به نوشته این رسانه، این اظهارات در حالی است که مذاکره با آمریکا، محدود به مذاکرات هستهای بود و به واسطه اعلام توافق پایان یافت. بنابراین، گفتن اینکه آمریکا باید به میز مذاکره برگردد، خلاف سیاست قطعی نظام است، ضمن اینکه ابراز تمایلی اینچنین به مذاکره، این پالس را به حریف میدهد که دولت ایران با وجود بدعهدی، به ادامه مذاکرات برای برجامهای ۲ و ۳ بیمیل نیست. آیا آقای ظریف قرار بوده درباره واگذاری برنامه نظامی و نفوذ منطقهای ایران هم مذاکره کند که میگوید آمریکا باید به میز مذاکره برگردد؟ اگر نه، برجام که جای مذاکره دوباره ندارد!
این تارنما در گزارشی دیگر نوشت: چطور فردی در سطح ظریف با رتبه دیپلماسی بالا آنهم به عنوان وزیر خارجه یک کشور بیان می کند دوباره عهدی با عهدشکنان خواهد بست! آیا هر فرد عادی می پذیرد که دوباره مورد سوء استفاده دیگران قرار گیرد؟
واکاوی دلایل کاهش قیمت دلار
قیمت دلار با کاهشی قابل توجه پس از مدتها وارد کانال ۱۱ هزار تومانی شده است. کاهش قیمت دلار در روزهای گذشته از محورهای مورد توجه سایت های خبری و تحلیلی است. تارنماهای خبری از رویکرهای مختلفی به بررسی دلایل این روند کاهشی پرداختند. اغلب تارنماهای اصلاح طلب به تاثیر سیاست های اقتصادی بانک مرکزی بر کاهش نرخ دلار توجه کردند و اصولگراها این روند کاهشی را در کاهش تاثیر تحریم ها و تهدیدهای آمریکایی بر فضای روانی جامعه ریشه یابی کردند.
تارنمای «انتخاب» در گزارشی آورد: «مجیدرضا حریری»، نائب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین معتقد است که کاهش تدریجی نرخ دلار در بازار که در هفته های گذشته رخ داده، به معنای آن است که روند آن صحیح و طبیعی است.
حریری در گفتگو با «انتخاب» گفت: روند کاهش دلار وقتی به صورت تدریجی رخ می دهد، یعنی صحیح و طبیعی است، ولی در روزهای اخیر از آن روند کاهشی قدری داریم خارج می شویم و این خطر وجود دارد که تقاضای کاذب مجدداً وارد بازار شود که این تقاضای کاذب می تواند نوسان رو به بالا بوجود بیاورد.
حریری با مثبت و کارآمد ارزیابی کردن اقدامات دولت در حوزه اقتصادی گفت: قطع ۹۰ درصد دستگاه های کارتخوان در خارج از کشور و عدم توانایی آنها در استفاده از منابع داخلی بانک ها، کار خوب و به جایی بود. بانک مرکزی در واقع توانسته بازار تقاضا را کنترل کند.
به نوشته انتخاب، حریری همچنین کاهش فشار تقاضای کاذب در نیمه دوم سال ۹۷ را از دلایل این کاهش قیمت دانست و افزود: از سوی دیگر، تقاضای دلار برای واردات قاچاق نیز کاهش محسوس داشته است. مجموعه این اتفاقات، ما را به نقطه فعلی رسانده که البته نقطه مطلوبی نیست اما نسبت به گذشته شرایط بهتری است.
این فعال اقتصادی همچنین در گفت و گو با «ایسنا» تاکید کرد: اینکه امروز نرخ دلار بار دیگر به کانال ۱۱ هزار تومان بازگشته موضوع مثبتی است اما قبل از آن باید این سوال را مطرح کرد که چه سیاستها و برنامههایی در دستور کار قرار گرفته بود که کار دلار را به قیمت ۱۶ هزار تومان رسانده بود؟ آنجا سیاستهای غلط باعث رسیدن به نرخهای بالا شده بود و امروز نیز اصلاح بخشی از آن سیاستها و عبور از موجهای متلاطم اقتصادی عامل اصلی کاهش قیمتهاست.
رسانه های اصولگرا اما به مولفه هایی چون تاثیر روانی تحریم ها و تهدیدات آمریکایی در فرایند کاهش نرخی ارز پرداختند.
«تابناک» در واکاوی دلایل این روند کاهشی قیمت دلار به کم اثر شدن متغیر تحریم ها بر نرخ ارز پرداخت و آورد: افزایش تنشهای سیاستی، وضع تحریمهای یک جانبه و غیرقانونی توسط دولت آمریکا و بی ثباتی اقتصادی و عدم تدبیر مناسب از سوی تیم اقتصادی دولت، از مهمترین دلایل رشد قیمت ارز به ویژه دلار در سال گذشته بودند. این عوامل باعث ایجاد تلاطم در بازار ارز و در نتیجه موج سواری دلالان و رشد قیمت دلار تا سطح ۱۹ هزار تومان شد.
به نوشته این تارنما، اکنون، تقریباً تاثیر این عوامل در جهت تلاطم در اقتصاد ایران از بین رفته است به طوری که حنای تهدیدات ترامپ دیگر رنگی ندارد و رئیس جمهوری آمریکا هر کاری در توانش بوده انجام داده است. ناکامی تاثیر تنشهای مربوط به سیاست خارجی در رشد قیمت دلار به حدی است که حتی حمله به چند نفتکش در بندر فجیره امارات و دریای عمان و سرنگونی پهپاد جاسوس آمریکایی نیز نتوانست بهای دلار را بالا ببرد.