علی خادم آستانه گفت: این سازمان برای احیا و بازسازی عرصههای تخریب شده از مشارکت فعالان معدنی و علاقهمندان به منابع طبیعی و محیط زیست بهره برده و برنامه ریزی قابل توجهی را جهت جلب مشارکت در این راستا انجام داده است.
معاون دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی همچنین یادآوری کرد: تاکنون مساحتی حدود ۲۰ هزار هکتار از عرصههای تخریبشده معدن با مشارکت فعالان معدنی و قانون اصلاح معادن در قالب بذرپاشی، مرتع کاری و درختکاری ترمیم و بازسازی شده است.
به گفته خادم با برنامهریزیهای انجام شده از سوی اداراتکل منابعطبیعی استانها، اصلاح و بازسازی ۶۰ هزار هکتار از عرصههای آسیب دیده ناشی از فعالیت معدنی از سال جاری توسط معدنکاران در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه ایران روی یکی از کمربندهای اصلی کوهزایی جهان واقع شده و سرشار از منابع غنی و ارزشمند زیر زمینی است تصریح کرد: علیرغم این موضوع اما سازمان جنگلها نخستین وظیفهاش را حفاظت از آب، خاک و پوشش گیاهی میداند و در قبال واگذاری این عرصههای ارزشمند که ودیعه خداوندی است وسواس و حساسیت بیشتری را در دستور کار خودش قرار داده است.
معاون دفتر حفاظت و حمایت در ادامه از تدوین برنامه جامع با رعایت مسایل زیست محیطی و منابع طبیعی در بخش معدن کاوی خبر داد و افزود: بر اساس این برنامه ضمن برداشت منطقی و عاقلانه از مواد معدنی، عرصههای منابع طبیعی باید به بهترین شکل حفاظت و صیانت شوند.
سالانه ۸ هزار فقره استعلام معدن به منابع طبیعی می رسد
به گفته معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها سالانه ۸ هزار فقره استعلام جهت فعالیتهای معدنی به منابع طبیعی سراسر کشور میرسد که این موضوع نیازمند سنجش و بررسی محدودههای استعلامی منابع طبیعی و قوانین مربوط به آن است.
این مسئول پیگیریکننده معدن در دفتر حفاظت و حمایت گفت: در سالهای اخیر رقم قابل توجهی از سوی معدنکاران به عنوان حقوق دولتی به حساب دولت واریز شده است که قرار بود ۱۰ تا ۱۲ درصد آن سهم سازمان برای احیا و بازسازی عرصههای تخریب شده باشد اما متاسفانه تاکنون نزدیک به دو درصد از آن به سازمان جنگلها داده شده است.
ایجاد سایت معادن برای جلوگیری از آثار تخریبی ناشی از فعالیتهای معدنی
علی خادم آستانه در بخش دیگری از مصاحبه خود به موضوع سامان بخشی معادن شن و ماسه اشاره کرد و گفت: با همکاری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) مناطق مختلفی از منابع طبیعی تحت عنوان سایتهای معادن برای برداشت مصالح ساختمانی بویژه شن و ماسه در سراسر کشور در حال تعیین است که این موضوع موجب پیشگیری از پراکندهکاری و کاهش آثار تخریبی ناشی از فعالیتهای معدنی میشود.
معاون دفتر حفاظت و حمایت منابعطبیعی در ادامه توجه به خاک «سطح الارض» را یکی دیگر از موارد قابل توجه سازمان جنگلها برشمرد که در گذشته به آن توجه نمیشد و در ردیف خاکهای باطله هنگام معدنکاوی از دسترس خارج میشد.
مهندس خادم، خاک «سطح الارض» را خاک زراعی مرغوب در سطح زمین نام برد که قادر است با ذخیره آب به حمایت از گیاه بپردازد تا گیاه بتواند در آن رشد و نمو کند که معدنکاران موظف شدند این خاکها را هنگام معدنکاوی از سطح زمین جمع آوری و جهت بازسازی به منابع طبیعی تحویل دهد.
خادم در خاتمه به وجود تعداد زیادی از معادن غیر فعال در کشور اشاره کرده و گفت: برای این معادن در گذشته از سوی منابع طبیعی مجوز صادر شده و اکنون غیر فعال هستند و سازمان جنگلها به وزارت «صنعت» توصیه دارد به جای آوردن استعلامهای جدید نسبت به راه اندازی و فعال کردن این معادن اقدام کند.