«امیر موسوی» روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به اقدام روز گذشته نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف یک کشتی انگلیسی گفت: ایران در توضیح علت توقیف این کشتی انگلیسی اعلام کرد عدم رعایت اصل عبور بیضرر از تنگه هرمز با خاموش کردن سیستم «جیپیاس» و انحراف به آبهای سرزمینی و همچنین وارد کردن پسماندهای نفتی به خلیج فارس که موجب آلودگیهای محیط زیستی میشد، علت توقیف این کشتی شده است.
وی ادامه داد: این دلایل از نظر حقوق بینالملل قابل پیگیرد است و اگر هر کشتی این تخلفات را انجام دهد، کشور مقابل میتواند اقدام به توقیف آن کشتی کند. در مقابل، انگلیس چند هفته پیش نفتکش حامل نفت ایران را در حالی که اصل عبور بیضرر در آبراهههای بینالمللی را رعایت میکرد، به بهانه تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف کرد که بعداً مشخص شد این مساله به خواست آمریکا و نه تحریمهای اتحادیه اروپا بوده است.
ایران براساس مقررات بینالمللی کشتی انگلیسی را توقیف کرد
این کارشناس مسائل سیاسی و نظامی با بیان اینکه ایران در اجرای مقررات بینالمللی در آبراهههای بینالمللی مقابله به مثل کرد، اظهار داشت: در سالهای گذشته کشتیهای ایرانی بدون مزاحمت انگلیسیها و اروپاییها در آبراهههای بینالمللی عبور و مرور میکردند و ایران هم نسبت به عبور کشتیهای آنها تسامح به خرج میداد و سختگیری نمیکرد. به عبارت دیگر، شاید کشتیهای انگلیسی یا کشتی بقیه کشورها قبلاً این کارها را میکردند ولی ایران به آنها فقط تذکر میداد و سخت نمیگرفت.
موسوی افزود: پس از اقدام انگلیس در توقیف کشتی حامل نفت ایران و تمدید زمان توقیف آن و طرح این ادعا که کشتی گریس۱ مقررات بینالمللی را زیر پا گذاشته، ایران نیز بر اساس همین قوانین و مقررات بینالمللی، اقدام به توقیف کشتی انگلیس کرد.
دیگر کسی نمیتواند بگوید ابرقدرت هستم و هرکاری میخواهم انجام میدهم
وی درباره اقدامات چند هفته اخیر ایران در برخورد با متجاوزان در خلیج فارس تصریح کرد: اقدامات ایران موجب ایجاد تعادل در خلیج فارس و شکلگیری معادله جدیدی در منطقه شده است. اقدامات ایران نشان داد دیگر کسی نمیتواند بگوید ابرقدرت هستم و هر کاری که دلم میخواهد، انجام میدهم و کسی نمیتواند کاری بکند. ایران نشان داد که نمیتواند نسبت به تعرض و تجاوز به حقوق و حریمش بیتفاوت باشد و براساس عزت، حکمت و مصلحت با متجاوزان چه انگلیسی و چه آمریکایی برخورد میکند.
این کارشناس مسائل خلیج فارس اضافه کرد: این شرایط معادله جدیدی را در منطقه ایجاد کرده و موجب شده تا دیگران در نوع برخورد با ایران سردرگم و متحیر باشند چراکه ایران از ابزارهای اعمال قدرت به زورگویان برخودار است.
نقش فرانسویها حساستر از قبل شد
موسوی درباره اثرات توقیف کشتی انگلیسی در بر وضعیت خلیج فارس و احتمال افزایش تنشها خاطرنشان کرد: فکر میکنم در شرایط جدید، فضا بیشتر به سمت گفتوگو و تعامل برود تا برخورد و درگیری، چراکه نه آمریکا و نه انگلیس از توان لازم برای برخورد نظامی برخودار نیستند. انگلیسیها که دولت ندارند و آمریکا هم در حال ورود به فضای انتخاباتی است. از طرفی برخورد با ایران ساده نیست چراکه شرایط نسبت به گذشته تفاوتهای بسیاری کرده و ترکیب قدرت هم عوض شده است. ایران هم از برگههای اعمال قدرت بیشتری برخودار است.
وی با بیان اینکه نقش فرانسه در شرایط کنونی حساستر و با اهمیتتر از گذشته شده است، ابراز داشت: فرانسویها از مدتی قبل برای حفظ برجام و کاهش تنشها در منطقه پیش قدم شده و طرحی را هم در این رابطه ارائه کرده بودند.
یا همه میبریم یا با هم ضرر می کنیم
مشاور پیشین وزارت دفاع در پاسخ به این پرسش که توقیف کشتی انگلیسی میتواند به معنای «یا همه با هم میبریم یا همه با هم میبازیم» باشد، بیان کرد: پایه و اساس برجام، دستیابی به توافقی برد – برد برای طرفین بود اما آمریکا با خروج از برجام و اعمال مجدد تحریمها و همچنین بیعملی اروپا، برجام را به توافق برد – باخت تبدیل کرده است اگر چه ایران این شرایط را نمیپذیرد.
موسوی با بیان اینکه یا همه باهم میبریم یا اگر قرار است کسی ضرر کند، این ضرر باید دوطرفه باشد، یادآور شد: در این شرایط، ایران اقدام به کاهش تعهدات براساس اقتدار و برنامهریزی کرده است و نسبت به تعرضها و تجاوزات منطقهای هم قدرتمندانه برخورد میکند.