تهران - ایرنا - تلویزیون قرقیزستان اعلام کرد که هواداران «آلماسبیگ آتمبایف» رئیس جمهوری پیشین این کشور که برای وی به اتهام فساد اداری پرونده قضایی تشکیل شده است در روستای محل اقامتش ستاد حمله برای مقابله با ماموران بازداشت ، ایجاد کرده اند.آتمبایف تاکنون سه بار برای بازجویی احضار شده اما در هیچ جلسه بازپرسی شرکت نکرده است.

دیمیتری لوزنیکوف، رئیس کانال تلویزیونی "بیشکک" در قرقیزستان گفت، در روستای «کوی توش» محل اقامت آتمبایف "ستاد مردمی" برای مقابله با "حمله ماموران" آماده می‌شود. وزارت امور داخله قرقیزستان در این مورد گفت که اطلاعات پرونده چنین ستادی را عمومی نخواهد کرد.

الماسبیک آتمبایف، رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان را وزارت داخلی این کشور بار سوم به بازپرسی دعوت کرد. این بازپرسی باید دیروز، ۱۹ جولای (۲۹ تیر) برگزار می‌شد. آتمبایف برای بار سوم نیز در این بازجویی حاضر نشد.
«کندز زلالفوبوا» دستیار آتمبایف در صفحه"فیسبوک" نوشت، که "منابعی معتمد خبر دادند، که فرمان بازداشت آتمبایف با استفاده از نیروی نظامی صادر شده‌است".
وی گفت"عملیات بازداشت قراربود، نیمة دوّم روز ۱۹ جولای با استفاده ازیکهزار و ۵۰۰ نیروی نظامی انجام شود اما ظاهراً مقامات فراموش کرده‌اند، که زورگویی می‌تواند، به عواقب پیش بینی نشده ای بیانجامد.
آتمبایف پیشتر نیز دو بار برای بازپرسی به وزارت امور داخلی قرقیزستان دعوت شده بود. ولی «سیرگیی سلیسریف» وکیل دفاع آتمبایف اظهار داشت، که وی برای برای بازجویی نخواهد رفت، زیرا او تا همچنان عنوان «رئیس جمهوری پیشین» قرقیزستان را دارد که از اتهامات قضایی مصون است. به گفته او، قرار پارلمان قرقیزستان در باره محروم کردن آتمبایف از عنوان مذکور خلاف قانون اساسی این کشور است.
پارلمان قرقیزستان ۲۷ ژوئن (ششم تیر) آتمبایف را از عنوان رئیس جمهوری پیشین محروم و دادستانی کل این کشور نیز آن را تایید کرد.

اعضای کمیسیون پارلمان موضوع حذف مصونیت «رئیس جمهور سابق» برای تشکیل پرونده جنایی علیه آتامبایف را چند روز بعد تصویب کردند.

دوره ریاست جمهوری آتمبایف که سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، سال ۹۶ به پایان رسید چون طبق قانون اساسی هیچکس نمی‌تواند برای سمت ریاست جمهوری دو بار متوالی انتخاب شود.

نظام سیاسی قرقیزستان دمکراسی پارلمانی است و نخست وزیر رئیس هیات دولت و قوه مجریه را به عهده دارد. «سارانبای جین بیک اف» رئیس جمهوری فعلی این کشور است.

این کشور پنج میلیون نفری آسیای میانه با تاجیکستان، چین، ازبکستان و قزاقستان هم مرز است.

سال گذشته قرقیزستان بیست و ششمین سالگرد استقلال خود را جشن گرفت. در این مدت این کشور دو انقلاب سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ و چندین بحران سیاسی را پشت سر گذاشت، وضعیتی که در میان دیگر کشورهای آسیای میانه بی نظیر بوده است.

«قرقیزستان» به خاطر ساز و کارهای دموکراسی یک مدل سیاسی خاص در آسیای میانه محسوب می شود بطوریکه زمانی این کشور کوچک را «جزیره دموکراسی» یا سرزمین انقلاب های لاله ای در آسیای مرکزی می‌نامیدند.

قرقیزستان تنها کشور در این منطقه است ک تاکنون سه بار شاهد تغییر قدرت بوده و در این کشور تظاهرات اعتراضات جمعی به وفور برگزار شده است همچنین تنها کشوری محسوب می شود که سال گذشته انتخابات قانونی ریاست جمهوری در آنجا برگزار شد و رئیس جمهوری اش نیز با رسیدن مهلت قانونی، ترک قدرت کرد.
در دیگر کشورهای آسیای میانه تنها یک نفر قدرت را در دست داشته و در ازبکستان و ترکمنستان همسایه با مرگ رهبران قبلی تغییر قدرت عملی شد. همه این عوامل نشان دهنده وضعیت خاص قرقیزستان نسبت به دیگر کشورهاست.

در شاخص های بین‌المللی دموکراسی هم موقعیت قرقیزستان مناسبتر از همسایه‌هایش است و سازمانهای بین‌المللی نیز نسبت به دیگر کشورهای منطقه در این کشور بیشتر کار و فعالیت دارند.