ربابه شیخ الاسلام روزیکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: روند رو به گسترش شهرنشینی، اشتغال افراد خانواده در بیرون از منزل و به ویژه اجبار به کار و کسب درآمد برای تامین هزینه های روبه تزاید زندگی موجب شده که خانواده ها و خصوصاً زوجهای جوان گاهی در ۲ یا سه شیفت کار کنند و همین امر آنها را از تهیه غذا در خانه محروم کند.
وی اظهار داشت: تمام کسانی که در بیرون از منزل به کار اشتغال دارند حداقل یک وعده از غذای خود را در محل کار خود، اغذیهفروشیها، فست فودها، و یا رستورانهای کارخانهها صرف می کنند.
شیخ الاسلام ادامه داد: گاهی غذاهای ارزان قیمت در شرایط غیر بهداشتی، نامناسب و در مکان های ناشناس تولید و توسط دست فروشان عرضه می شوند و این ارزانی یکی از دلایل انتخاب غذا در خارج از خانه است.
خوش طعم کردن غذا با سس های چرب منجر به چاقی می شود
این اپیدمیولوژی تغذیه اضافه کرد: افراد فقیر و کم درآمد ممکن است مشتری های دائمی این غذا ها باشند و این غذاها ممکن است عوارض حاد که شخص را متوجه خطرات آن کند، نداشته باشد ولی در طولانی مدت مشکلاتی را به مصرف کننده تحمیل کند.
به گفته شیخ الاسلام، ویژگی اغلب غذاهایی که خارج از خانه طبخ میشود آن است که به مقدار و برای تعداد زیاد تهیه میشود و اگر رعایت نکات بهداشتی و سلامت در تهیه مواد اولیه، پاک کردن، شستشو، فرآوری و پخت غذا صورت نگیرد به عده زیادی که به عنوان مشتری خریدار این غذا هستند آسیب وارد میشود و این آسیبها با توجه به نوع مشکل که در جریان تولید غذا انجام می شود، متفاوت بوده و ممکن است از بروز یک اسهال ساده تا مسمومیتهای شدید غذایی و یا ابتلا به انگلها و سایر بیماریهای ناشی از غذای آلوده متفاوت باشد.
وی تصریح کرد: علاوه بر این سرخ کردن غذا با روغن جامد وروغن های نامناسب و مانده، رقابت در خوش طعم کردن با استفاده از کره، خامه، سس های چرب و افزایش میزان غذا در یک پرس می تواند چاقی و عوارض مرتبط با تغذیه ناسالم را در پی داشته باشد.
جای خالی سالاد در برخی سالن های غذاخوری
شیخ الاسلام اضافه کرد: وقتی غذایی در حجم زیاد سرخ میشود مراقبت از حرارت و لزوم تعویض روغن از مسائل مهمی است که ممکن است مورد غفلت قرار گیرد، علاوه بر این، نوع روغن مصرفی نیز بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: در این گونه غذاخوریها، معمولاً سالادها و سبزیها جایگاهی ندارند و در صورت استفاده از آنها نیز مشکلاتی وجود دارد، چون مراحل گِلشویی- انگل زدایی و ضدعفونی وقتگیر و سخت است و بسیاری از مراکز تهیه وعرضه غذا قادر به تهیه بهداشتی آن نیستند و ممکن است ضرر آن به منافع آن بچربد و گاهی کارشناسان بهداشت محیط که از وضعیت بهداشتی اغلب رستورانها آگاهی دارند برای پیشگیری از بیماریهای عفونی و انگلی استفاده از آنها را مجاز نمی دانند بنابراین ارائه غذاهای چرب و شور از یک طرف و عدم ارائه سالاد و سبزی سالم از طرف دیگر این رستوران ها را در معرض اتهام قرار می دهد.
این عضو هیات علمی وزارت بهداشت، روند رو به گسترش چاقی و عوارض ناشی از آن، افزایش کلسترول خون به عنوان مهمترین عامل خطر بیماریهای قلبی، افزایش شیوع بیماریهای قلبیعروقی، معلولیتها به دلیل سکتههای مغزی و قلبی، بیماری دیابت، احتمال افزایش فشارخون در جمعیت به دلیل غذاهای شور، بیماریهای اسکلتی، استخوان- زانودرد، کمردرد و پوکی استخوان، ابتلا به انواع سرطان ها، کاهش سن ابتلا به این بیماریها و افزایش موارد مرگ ومیر ناشی از این بیماری ها را از مشکلاتی بیان کرد که خوردن غذای خارج از خانه می تواند به وجود آورد.
نعمت سلامت را با کارهای قدرنشناسانه از خود سلب نکنیم
مدیر موسسه تغذیه، سلامت و توسعه با بیان اینکه مردم در قبال سلامت خود، افراد خانواده و حتی جامعه مسوولیت دارند، تاکید کرد: باوراندن این مهم که جسم انسان نعمتی الهی است که هر فرد شخصاً وظیفه دارد به سلامت آن توجه کند و مراقبت از همه اندامهای بدن که برای برقراری تعادل در وجودش مشغول به انجام وظایف خود هستند یکی از مهمترین راههای مقابله با بیماریهای قرن اخیر است. بیماری های عصر حاضر بسیار هزینهبر هستند و وظیفه رسانه ها و متولیان آموزش پیشگیری از این بیماری ها از سطوح ابتدایی است.
وی گفت: احترام به مخلوق احترام به خالق است و ما حق نداریم نعمتی را که به رایگان در اختیار داریم قدرنشناسانه با سیگار کشیدن، غذای نامناسب خوردن، ورزش نکردن، تحرک نداشتن و ایجاد فشارهای روانی خودساخته ناشی از تقابل و چشم و همچشمیهای بیهوده از خود سلب کنیم.
شیخ الاسلام خاطرنشان کرد: استفاده از ابزارهایی که ریشه در فرهنگ ملی، مذهبی و قومی ما دارد برای قانع کردن مردم و شفاف کردن نقش آنان در سلامت بسیار ارزنده است. به نظر می رسد تنها هنرمندان می توانند جوانب مختلف آن را با ذایقه جامعه هماهنگ کنند.
نقش سازمان های مسوول سلامت در تامین سلامت غذای خارج از خانه
وی اظهار داشت: برای پیشگیری از بیماری های روبه افزایش مرتبط با تغذیه جلب همکاری تولید کنندگان غذا در مکان های عمومی و برگزاری کلاس های آموزشی خاص و توجه دادن آنان به مسوولیت شان در برابر سلامت مردم و حتی برقراری شروطی برای ارائه مجوز کار یا تمدید مجوز کسب به آنان از اهمیت بسزایی برخوردار است.
شیخ الاسلام تصریح کرد: علاوه بر این قوانین لازم باید برای انجام کارهای نظارتی تدوین و تصویب شود، نظارت ها تا زمانی که حمایت قانونی نداشته باشند در حد توصیه و تدوین صورت جلسه باشند کارایی ندارند و باید برای افراد متخلفی که با تولید و توزیع غذای غیر بهداشتی به سلامت جامعه ضرر می زنند برخورد قانونی کرد و راه هایی برای تمایز رستوران های خوب از بد تدوین و اجرا شود.