مسعود نصرتی روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا از اتمام مرمت برای بازگشایی طبقات بالایی ساختمان شمس العماره تا فصل پاییز خبر داد و گفت: سقف طبقه دوم رطوبت دیده و نیازمند ایزوگام است.
وی افزود: ریزه کاریهایی مرمت طبقه پنجم باقی مانده که پس از اتمام برای نخستین بار بروی عموم باز می شود و علاقمندان می توانند از آن بازدید کنند.
نصرتی با اشاره به فضای محدود و آینهکاری دیوارهای طبقات فوقاتی گفت: پس از افتتاح این بخش به دلیل شرایط خاص آن بازدیدکنندگان باید در تعداد محدود از این طبقه ها بازدید کنند تا آسیبی به محوطه وارد نشود.
پیش از این نصرتی از بازگشایی طبقات بالایی ساختمان شمس العماره برای بازدید عموم در فصل بهار خبر داده بود.
تاکنون طبقات فوقانی ساختمان شمس العماره امکان بازدید برای عموم را نداشته است.
شمس العماره بنای تاریخی تهران
شمس العماره یکی از بناهای تاریخی تهران، مربوط به دورهٔ قاجار و از شاخصترین بناهای کاخ گلستان و برجستهترین بنای ضلع شرقی این مجموعه است.
کار ساخت آن از سال ۱۲۴۴ تا ۱۲۴۶ خورشیدی به طول انجامید و تاریخ بنای آن (۱۲۸۴ قمری) را «کاخ شاهنشاه» نامیدند. دلیل برجسته بودن این سازه، بلندی، تزیینات و طراحی آن است.
شمسالعماره با پنج طبقه و ۳۵ متر ارتفاع در زمان ساخت بلندترین ساختمان آن دوره در تهران بودهاست و اولین ساختمانی بود که از فلز در سازهٔ آن استفاده کردهاند. تمام ستونهای طبقات بالا و حفاظ ها چدنی هستند.
پیش از ساخته شدن سردر باغ ملی، این ساختمان به عنوان نماد شهر تهران شناخته میشد.
طبقه اول شامل ایوان و تالار شاهنشین است که آینهکاری ممتاز و کمنظیری دارد و اتاقهای گوشواره که در دو طرف شاهنشین واقع شدهاند دارای تزئینات درخور توجهی هستند. در سایر طبقات هم اتاقهای کوچک با تزئینات مشبک، نقاشی و آینهکاری وجود دارند.
کاخ گلستان
کاخ گلستان با قدمتی بالغ بر ۴۴۰ سال یکی از منحصر به فردترین مجموعههای تاریخی ایران است. اطلاق نام گلستان به این مجموعه ریشه در بنیان تالاری بنام «گلستان» که از بناهای عهد آقا محمد خان قاجار بوده و در سال ۱۲۱۶ ه.ق و در عهد فتحعلی شاه قاجار به پایان میرسد دارد.
کاخ گلستان از عهد صفویه تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی شده است. بنیان کاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی و به سال ۹۹۸ ه.ق و با احداث چهار باغی در داخل حصار شاه طهماسب و بعدها و در زمان شاه سلیمان صفوی (۱۱۰۹ – ۱۰۷۸ ه. ق) با ساخت دیوان خانهای در همان محدوده چنارستان شاه عباسی شکل میگیرد ولی امروزه از آن بنیانها اثری در میان نیست و داشتههای موجود کاخ گلستان از لحاظ دیرینگی محدود به بخشی از آثار و ابنیه از دوران زندیه بوده و فراتر از آن نمیرود.
کاخ گلستان در دوم تیرماه ۱۳۹۲ خورشیدی و در سی و هفتمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو به عنوان میراث بشری از جانب یونسکو به ثبت رسید.