سیدمحمدعابدی روز شنبه در نشست خبری که به مناسبت برگزاری جشنواره ملی شمس و مولانا ترتیب یافته بود، اضافه کرد: مقدمات این کار توسط وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و استانداری آذربایجان غربی و نهادهای مربوطه انجام شده است.
وی به اتمام فرصت ارسال آثار به دومین جشنواره شمس اشاره کرد و افزود: جشنواره ملی شمس و مولانا در دو بخش مجزا تحت عنوان بخش آواها و نواها با هنرمندانی از ۲۲ استان کشور برگزار می شود.
وی اضافه کرد: آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره یکهزار و ۲۸۶ اثر در حوزههای شعر، موسیقی و تایپ و گرافی بوده که از این تعداد ۵۲۸ اثر مربوط به شعر، ۴۹۰ اثر مربوط به تایپ و گرافی و ۲۶۸ اثر مربوط به موسیقی است.
وی با اشاره به حضور پر فروغ اهالی فرهنگ و هنر آذربایجان غربی در جشنواره ملی شمس و مولانا گفت: آذربایجان غربی امسال جزء استانهای پیشتاز به لحاظ تعداد آثار ارسالی در سه بخش شعر، تایپوگرافی و موسیقی به جشنواره است.
وی افزود: در جشنواره شمس امسال ۲ آلبوم از خوانندگان مطرح کشور در حاشیه این آیین باشکوه و در کنار بارگاه حضرت شمس رونمایی می شود.
وی در ادامه به زمان برگزاری همایش بین المللی و جشنواره ملی شمس و مولانا در خوی اشاره کرد و افزود: باتوجه به تقارن زمان برگزاری همایش و جشنواره با ماه محرم، جشنواره ملی شمس و مولانا در روزهای ۲۴ تا ۲۸ مرداد امسال برگزار میشود.
عابدی ادامه داد: همچنین همایش بین المللی شمس و مولانا در روزهای هفت و هشت مهر ماه مصادف با روز بزرگداشت شمس تبریزی برگزار می شود.
وی وجود بارگاه شمس تبریزی در خوی را برای استان و کشور یک فرصت بالقوه به لحاظ فرهنگی، گردشگری و اقتصادی عنوان کرد و گفت: ما نیز میتوانیم با الگوبرداری از شهرهای همتراز همچون قونیه ترکیه بستری فراهم کنیم تا میلیونها گردشگر داخلی و خارجی از مزار شمس تبریزی دیدن نمایند و از این طریق شاهد رونق صنعت گردشگری و رونق اقتصادی در منطقه و کشور باشیم.
مقدمات خواهر خواندگی شهرهای خوی و قونیه برای اولین بار در آذر سال ۱۳۸۷ با ایجاد پل فرهنگی و دوستی بین شهرهای خوی و قونیه ایجاد شد که طی آن اسین چلپی بیست و دومین نواده مولانا در مقبره شمس به عنوان شهروند افتخاری خوی انتخاب شد.
بر اساس اسناد متقن و مورد تایید محققان، بارگاه شمس تبریزی در خوی واقع شده و هفتم مهر در تقویم رسمی کشور به نام روز شمس ثبت شده است.
«شمسالدین محمدبن علی بن ملک داد تبریزی» بنا بر اشارههای تاریخی به احتمال زیاد در سال ۵۸۲ هجری قمری به دنیا آمد و ملقب به «شیخ پرّان» و «زر دوز» بود.
کتاب «مقالات شمس» شامل مطالب ارزندهای با موضوع عرفان است؛ این کتاب سوال و جوابهای شمس و مولانا و مریدان و منکران آنان را در بر میگیرد و توسط شاگردان وی گردآوری شد.
کتاب «تماشای خورشید» که منتخب پند و اندرزهای شمس تبریزی از «مقالات شمس» بوده، توسط «بهنام رجب پور» و «حسین صبوری» با هدف ترویج افکار متعالی شمس تبریزی در سطح جهانی و معرفی هرچه بیشتر آرامگاه شمس تبریزی از فارسی به انگلیسی ترجمه شد.
تاریخ وفات شمس تبریزی به علت کمبود اسناد تاریخی مربوط به آن دوره زندگی شمس به روشنی معلوم نیست اما شمس پژوهان آن را بین سالهای ۶۴۵ و ۶۷۲ هجری قمری ذکر کرده اند.
مولانا جلالالدین محمد بلخی مشهور به مولوی نیز به عنوان شاعر بزرگ قرن هفتم هجری قمری در سال ۶۰۴ هجری قمری در بلخ زاده شد؛ وی به سبب رنجشی که بین پدر مولانا با سلطان محمد خوارزمشاه پدید آمده بود از بلخ بیرون آمد و بعد از مدتی سیر و سیاحت به قونیه رفت.
مولوی در سال ۶۷۲ هجری قمری در قونیه وفات یافت و از آثار او میتوان به مثنوی، دیوان غزلیات یا کلیات شمس، رباعیات، مکتوبات، فیه مافیه و مجالس سبعه اشاره کرد.
«عباس زریاب خویی» در حوزه تاریخ و فلسفه، «سید منصور دیبا» در حوزه شعر معاصر، «بهنام رجب پور» در حوزه ترجمه، «محرم زینالزاده» در عرصه بازیگری، «رباب پورعسگر» در حوزه ترجمه رمان، «علیرضا ذیحق» در حوزه ادبیات داستانی و «علی ظفرخواه» در حوزه فولکلورپژوهی از جمله فرهیختگان و هنرمندان مطرح شهرستان خوی محسوب می شوند.
شهرستان ۳۸۵ هزار نفری خوی دومین شهر پرجمعیت آذربایجان غربی در شمال این استان واقع شده است.
۸۱۳۵/۷۱۲۹