بندرعباس- ایرنا- هرمزگان طی سال های اخیر باتوجه به پایش مستمر و مراقبت های فعال بازرسان و اکیپ های دامپزشکی استان از واحدهای پرورش صنعتی طیور، عاری از بیماری آنفلوانزای حاد پرندگان گزارش شده است.

دامپزشکی کشور نیز عاری بودن ایران از بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را به سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) طبق زمان بندی قانونی سه ماهه امسال اعلام کرده است.

کشور ایران پس از آخرین مورد گزارش بیماری در تاریخ ۲۱ فروردین ۹۸ در یک واحد روستایی در استان آذربایجان‌ِشرقی، گزارش‌های Follow up در مدت سه ماه به صورت هفتگی و در نهایت گزارش نهایی ارسال و پس از آن در تاریخ ۲۴ تیرماه جاری، کشور ایران توسط (OIE) عاری از بیماری اعلام شد.

طبق اعلام دامپزشکی کشور؛ بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک بیماری ویروسی است که به عنوان مهم‌ترین بیماری قابل انتقال بین انسان و پرندگان مطرح است و می‌تواند در جمعیت طیور تا ۱۰۰ درصد تلفات ایجاد نماید.

لذا تلفات بالا در جمعیت پرندگان و اهمیت آن از نظر بهداشت عمومی سبب شده است تا این بیماری از اهمیت ویژه ای برای کشورها برخوردار باشد و هر کشوری در صورت مواجهه با این بیماری، نسبت به معدوم سازی طیور آلوده اقدام کند چرا که این بیماری می‌تواند منجر به زیان‌های اقتصادی سنگین به کشور درگیر بیماری شود.

مدیرکل دامپزشکی هرمزگان در بازدید از یک واحد مرغداری‌های در استان گفت: پایش و مراقبت فعال مستمر از واحدهای پرورش صنعتی استان به ویژه واحدهای اطراف روستاها و زیستگاه‌ها در حال انجام است که تاکنون طی سال‌های اخیر موردی از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان مشاهده نشده است.

دکتر محمد جانباز روز یکشنبه در گفت وگوبا ایرنا افزود: بازرسان اداره کل دامپزشکی به صورت مستمر از واحدهای مرغداری در خصوص پیشگیری از برور بیماری آنفلوانزای فوق حاق و نیوکاسل پرندگان رصد و پایش می‌کنند.

گزارش پراکنده‌ای از بیماری نیوکاسل در واحدهای طیور هرمزگان

مدیرکل دامپزشکی هرمزگان یادآورشد: در خصوص بروز بیماری نیوکاسل نیز گزارش پراکنده‌ای در برخی مزرعه‌های پرورش طیور صنعتی گوشتی و نیز طیور بومی روستایی دریافت شده و توسط آزمایشگاه دامپزشکی استان تایید شده است.

جانباز با اشاره به اینکه این بیماری در دست کنترل است، اظهارداشت: بیماری نیوکاسل در همه استان‌ها وجود دارد و سازمان دامپزشکی کشور طرح ملی مراقبت و کنترل این بیماری در سالجاری را به طور جدی در دست اقدام دارد.

بیماری نیوکاسل در طیور به صورت علایم تنفسی و گوارشی بروز می‌کند و از طریق تماس با طیور، پرندگان زینتی، فرآورده‌های طیور و ترشحات آن و تماس با گوشت مرغ به انسان منتقل می‌شود.
این بیماری در طیور سبب اسهال، کج شدن گردن و در نهایت از بین رفتن حیوان می‌شود و در انسان نیز سبب التهاب ملتحمه چشم می‌شود که قابل درمان است.
واکسیناسیون طیور و پرندگان زینتی، استفاده از گوشت مرغ به صورت بسته بندی و رعایت نکات بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری در انسان موثر است.
بیماری نیوکاسل برای نخستین بار در سال ۱۹۲۶ در نیوکاسل انگلستان تشخیص داده شد.

مدیرکل دامپزشکی هرمزگان ادامه داد: صدور مجوز و نظارت بر جوجه ریزی برای واحدهای مرغداری با همکاری بین دامپزشکان بخش خصوصی (به عنوان مسوول فنی)، اتحادیه مرغداران و ادارات دامپزشکی شهرستان‌ها انجام می‌شود.

وی گفت: ارتباط بین سامانه‌های سماصط (سامانه مدیریت اطلاعات صنعت طیور است که با هدف مدیریت تولید در این صنعت ایجاد شده است) و GIS طیور در این رابطه برقرار شده است.

مدیرکل دامپزشکی هرمزگان و رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم اداره کل دامپزشکی استان در راستای اجرای طرح تشدید رصد و پایش نهاده‌های خوراکی و داروی مصرفی در واحدهای مرغداری از مرغداری حافظی در استان بازدید کردند.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم اداره کل دامپزشکی هرمزگان در این بازدید گفت: این واحد مرغداری با حدود سه دهه سابقه فعالیت و با سه سالن و ظرفیت ۴۴ هزار قطعه، در سال‌های گذشته چهار دوره پرورش در سال با وجود محدودیت‌های اقلیمی استان با کمترین میزان تلفات ثبت شده در سامانه GIS را در کارنامه دارد و از واحدهای خوب استان است.

دکتر رضا شیبانی افزود: همکاری حداکثری با مجموعه دامپزشکی استان و استفاده از سیستم خودکار کنترل سالن از دیگر امتیازات منظور شده برای این واحد مرغداری است.

این واحد مرغداری با راه اندازی سیستم خودکار کنترل سالن‌ها و تاثیر آن در مدیریت پرورش، کاهش تلفات و هزینه‌ها و افزایش راندمان تولید در راستای تولید پایدار بسیار موفق بوده است.

۷۱۹۵/۶۰۴۸