همدان- ایرنا- رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: این استان در اجرای طرح ملی کنترل فشار خون جزو سه استان برتر کشور است.

رشید حیدری مقدم روز دوشنبه در آئین اختتامیه بسیج ملی فشار خون در استانداری همدان افزود: برای اولین بار بسیج ملی کنترل فشار خون برای زیر پوشش دادن ۴۰ میلیون نفر صورت گرفت که هزینه‌های این طرح معادل ۳۵ تا ۴۰ تخت آی.سی.یو است.

وی با بیان اینکه کاهش ورودی بیمارستان‌ها به اقتصاد درمان کمک می‌کند اضافه کرد: طبق آخرین ارزیابی صورت گرفته در سال ۲۰۱۶ حدود یک سوم جمعیت ایران دارای فشار خون بالا یا در معرض فشار خون بودند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: ۸۱ درصد از افراد مبتلا به فشار خون از بیماری خود اطلاعی ندارند یا کنترل مناسبی برای درمان بیماری ندارند و تنها ۱۹ درصد نسبت به کنترل صحیح این بیماری اقدام می کنند.

حیدری مقدم یادآوری کرد: در سال ۱۹۹۰ حدود ۴۵ هزار مرگ در سال بر اثر فشار خون رخ می داد که این آمار در سال ۲۰۱۷ به نزدیک ۱۰۰ هزار مورد مرگ رسید که می توان یکی از علل افزایش این آمار را مدرنیته شدن جامعه دانست.

وی ادامه داد: در کشور برای کنترل این بیماری بسیج ملی فشار خون با جامعه هدف افراد بالای ۳۰ سال، بیماران کلیوی و مادران باردار کلید خورد که ۵۰ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال کشور در این طرح پوشش داده می شدند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان مصرف بیش از حد نمک را یکی از عوامل بروز فشار خون دانست و اضافه کرد: سرانه مصرف نمک در کشور ۱۵ گرم بود که به ۱۱ گرم کاهش یافت و اگر بتوان سه گرم مصرف نمک را کاهش دهیم ۵۰ درصد سکته‌های مغزی کاهش می‌یابد.

حیدری مقدم ادامه داد: ۸۵۵ هزار نفر از جمعیت استان همدان که سن بالای ۳۰ سال، بیماران کلیوی و مادران باردار را تشکیل می دهند هدف طرح ملی کنترل فشار خون بودند که در سطح ملی پوشش ۵۰ درصد جمعیت هدف مدنظر بود اما در همدان بیش از ۷۵.۶ درصد جامعه هدف زیر پوشش قرار گرفتند.

وی یادآوری کرد: اطلاع رسانی از اجرای این طرح از ۲۷ اردیبهشت امسال به مدت یک ماه صورت گرفت و تیم‌ها تجهیز و به همکاران آموزش های لازم داده شد همچنین تیم‌های پایش و ارزیابی مجهز شدند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه از ۱۸ خرداد امسال مرحله دوم این طرح آغاز و تا ۱۵ مرداد ادامه داشت گفت: نحوه اجرای این طرح به صورت مراجعه حضوری به پایگاه‌های و مراکز درمانی و خانه‌های بهداشت، مراجعه به تیم‌های سیار و خود ارزیابی بود.

حیدری مقدم اضافه کرد: سه هزار تن در رده‌های مختلف، در اجرای این طرح مشارکت داشتند از جمله بهورزان و خانه های بهداشت به عنوان پاشنه آشیل سلامت کشور نقش مهمی در اجرای طرح کنترل فشار خون ایفا کردند.

وی توضیح داد: ۵۱۰ خانه بهداشت در همدان فعال است که ۳۰۰ هزار تن از جامعه هدف در این پایگاه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند همچنین ۱۳۰ هزار تن در ایستگاه‌های سیار واقع در پارک‌ها، معابر عمومی، مکان‌های پرتردد و امامزادگان فشار خونشان سنجیده شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: ۱۰۰ درصد جمعیت روستایی و ۶۱ درصد جمعیت شهری مورد ارزیابی فشار خون قرار گرفتند همچنین ۷۸.۵ درصد غربالگری برای بانوان و ۷۱ درصد برای آقایان بوده که این امر گویای توجه بیشتر بانوان به امر خودمراقبتی و سلامت است.

حیدری مقدم با بیان اینکه ۱۶ درصد بانوان و ۱۰.۶ درصد آقایان فشا ر خون بالا دارند افزود: ۳۱ درصد آقایان و ۲۰ درصد بانوان پیش فشار خون دارند یعنی ریسک تبدیل شدن به فشار خون را دارند.

وی اظهار داشت: ۱۳.۵ درصد جمعیت شهری و ۱۲ درصد جمعیت روستایی فشار خون بالا دارد که نزدیک بودن آمار جامعه روستایی به شهری موید افزایش بی تحریکی، چاقی، تنبلی و رژیم غذای نامناسب در روستاها است.

۷۵۲۶/‏۲۰۸۷