تهران- ایرنا- ترامپ در اولین ملاقاتش با نخست وزیر پاکستان در واشنگتن با او درباره روند صلح افغانستان گفت وگو می کند. «پیرمحمد ملازهی» کارشناس مسائل شبه قاره درباره انگیزه و اهداف این رایزنی به بیان نظرات خود پرداخته است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان روز یکشنبه ۳۰ تیرماه به دعوت رسمی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا راهی واشنگتن شد.

 بنا بر گزارش‌ها دونالد ترامپ قصد دارد عمران خان را به نبرد علیه گروه‌های تروریستی و حمایت از روند صلح افغانستان ترغیب کند. نخست وزیر پاکستان، قبل از دیدار با ترامپ که قرار است امروز برگزار شود  گفت: مشکل افغانستان راه حل نظامی ندارد. خوشحالم که آمریکا لزوم یافتن راه حلی غیرنظامی برای جنگ افغانستان را درک کرده است و مذاکرات تنها راه حل مشکل افغان ها است. وی افزود: دولت پاکستان تلاش خواهد کرد که از طریق روند آشتی ملی، صلح را در افغانستان برقرار کند.

در همین ارتباط، «صدیق صدیقی»، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان اظهار داشته است: حکومت افغانستان امیدوار است که فشارهای واشنگتن بر اسلام‌آباد در پی این سفر، سیاست پاکستان در برابر افغانستان را تغییر دهد و این کشور را وادار به برداشتن گام‌های عملی در برابر طالبان کند.

پاکستان به حمایت از طالبان متهم است اما اسلام‌آباد همواره این اتهام را رد می‌کند. حکومت افغانستان نقش و همکاری پاکستان در آوردن صلح و ثبات به افغانستان را مهم می‌ شمرد و از این کشور می‌خواهد که طالبان را متقاعد کند که از جنگ با دولت مرکزی دست بردارند.

در این زمینه پژوهشگر ایرنا با «پیر محمد ملازهی» به گفت و گو پرداخت. وی در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: دو کشور آمریکا و پاکستان قبل از این سفر به توافقاتی اولیه رسیده بودند. دولت پاکستان در اقدامی «حافظ سعید» از فعالان اسلام گرا را که متهم به همکاری با القاعده بود با فشار دولت آمریکا دستگیر کرد در اقدامی دیگر آمریکا ارتش آزادی بخش بلوچ را به عنوان یک گروه تروریستی اعلام کرد که با استقبال دولت پاکستان روبه رو شد. این گروه جدایی‌طلبان در بلوچستان پاکستان، دولت مرکزی را به تبعیض و محروم کردن این ایالت از حقوقش متهم می‌کند.

این کارشناس مسائل افغانستان گفت: در شرایط فعلی پاکستان با بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی روبه رو است و اقتصاد به شدت ضعیفی دارد. بعد از قطع همکاری‌های اقتصادی که از سوی دولت آمریکا صورت صورت گرفت، پاکستان نتوانست از منبع دیگری نیازهای خود ر ا تأمین کند .عمران خان در این سفر امیدوار است بتواند نظر دولت آمریکا را برای در خواست کمک‌های مالی به کشورش را جلب کند.

ملازهی در مورد نقش پاکستان در روند صلح افغانستان بیان داشت: نکته حائز اهمیت در این سفر خواسته دولت آمریکا برای نقش آفرینی پاکستان در روند صلح افغانستان است و مسلماً با توجه به نیاز پاکستان به حمایت‌های آمریکا، اسلام آباد پاسخ مثبتی برای روند صلح پایدار در افغانستان دارد و در این زمینه به آمریکا کمک خواهد کرد تا طالبان از حمله نظامی علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان دست بردارند. احتمالا اسلام آباد این گروه را تشویق به مصالحه با آمریکا می‌کند و اینکه با دولت مرکزی افغانستان برای صلح وارد گفت و گو شود. اسلام آباد می‌تواند تأثیر مثبت در روند صلح طالبان و آمریکا داشته باشد و این خواسته ترامپ است که نیروهای آمریکایی خروجی آبرومندانه از افغانستان داشته باشند. پاکستان در این زمینه می‌تواند به آمریکایی‌ها کمک کند. واشنگتن و طالبان هفت دور مذاکرات صلح بدون هیچ گونه دستاورد عینی بر گزار کردند.

به گفته این کارشناس، در این سفر دو طرف انتظاراتی دارند و اگر پاکستان بخواهد اعتماد دوباره آمریکا را به دست آورد باید در صلح افغانستان به آمریکا کمک کند و دولت آمریکا در مقابل پاکستان را برای دریافت وام از صندوق جهانی پول حمایت کند. اسلام آباد، هم می‌تواند نقش مهمی در روند صلح افغانستان داشته باشد و هم با کارشکنی مانع از صلح در افغانستان شود.

وی افزود: جریانات رادیکال در افغانستان بخصوص طالبان مهم‌ترین ابزار استراتژیک در اختیار ارتش پاکستان محسوب می شوند. مقامات افغان مطلعند که نیروهای رادیکال در این کشور مورد حمایت پاکستان هستند اما اخیراً تحولاتی در این منطقه شکل گرفته است که باعث می‌شود پاکستان تا حدودی از حمایت این گروه‌های تروریستی که صلح و ثبات در منطقه را از بین می‌برند دست بردارد و سیاست دوگانه اش را در این مورد کنار بگذارد. این هم به دلیل فشارهای است که از سوی دولت آمریکا، هند و افغانستان به پاکستان وارد شد. این موضوع برای پاکستان گران تمام شد و مجبور شد امتیازاتی دهد و حداقل در کوتاه مدت سیاست دوگانه اش را تغییر دهد زیرا امنیت ملی این کشور دچار بحران می‌شود.

ملازهی بیان داشت: همکاری بین دو کشور هند و افغانستان نشان داد که افغانستانی‌ها در مبارزه با نیروهای رادیکالی که از طرف پاکستان حمایت می‌شوند جدی هستند و این همکاری باعث شد که پاکستان از موضع دو گانه خود تا حدودی دست بردارد این آسیب پذیری در حوزه امنیت پاکستان به ترامپ کمک می‌کند تا در این سفر با عمران خان در مورد صلح افغانستان به تفاهماتی دست پیدا کند. پاکستان کشوری مهم همسایه افغانستان است که می‌تواند در کم کردن هزینه‌های آمریکا در افغانستان به واشنگتن کمک شایانی نماید.

این کارشناس مسائل افغانستان در پایان این گفت و گو اظهار داشت: آمریکایی‌ها می‌دانند که به وجود آمدن صلح در افغانستان راه حل نظامی ندارد و باید با اصول دیپلماسی وارد شد. اکنون در شرایط فعلی نه طالبان موقعیتی دارند که بتوانند مانند گذشته موفق به تصرف کابل شوند و حکومت اسلامی به زعم خودشان ایجاد کنند و نه دولت اشرف غنی به دلیل مشکلاتی که دارد می‌تواند گروه طالبان را از طریق نظامی حذف کند و راه حل فقط از طریق سیاسی امکان پذیر است. زمانی این مشکلات حل می‌شود که کشورهای همسایه از جمله پاکستان در روند صلح افغانستان به آمریکا کمک کنند.