تهران- ایرنا- رصد و بررسی فعالیت های انتخاباتی دوجناح سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا، با توجه به انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی مورد توجه رسانه های داخلی قرار گرفته است.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز دوشنبه ۳۱ تیر ماه رسانه های داخلی نشان می دهد که اصلاح طلبان و اصولگرایان، فعالیت های جناح سیاسی مقابل را در کانون توجه خود قرار داده اند.

رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب در مطالب انتخاباتی خود با اشاره به راهکارها و فعالیتهای اصولگرایان به مواردی همچون تخریب اصلاح طلبان توسط این طیف سیاسی؛ احتمال حضور ناطق نوری و همچنین لیست تقلبی کاندیداها، اشاره کرده اند.

اهمیت حضور مردم؛ واکاوی رفتار سیاسی رهبران اصلاحات؛ از دیگر محورهای مورد بررسی در رسانه های منسوب به جریان اصلاحات است.

رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا مدعی شدند: مواضعی که از اردوگاه اصلاح‌طلبان و حامیان دولت به گوش می‌رسد، تحریم انتخابات و شرکت مشروط است.

این طیف از رسانه ها به ادعاهایی همچون تحریم انتخابات و مشارکت مشروط اصلاح طلبان؛ تغییر رویه اصلاح طلبان به سمت اظهارات رادیکال؛ فرافکنی اصلاح طلبان برای فرار از پاسخگویی و  برائت اصلاح طلبان از لیست امید پرداخته اند.

رسانه های اصلاح طلب

رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلبان معتقدند که: اصولگرایان تلاش می‌کنند با روش‌هایی رقیب را تضعیف کنند. یکی از این روش‌ها تخریب پیوسته عملکرد اصلاح‌طلبان و القای پیروزی قطعی اصولگرایان در انتخابات آینده است.

برخی از گزاره های به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: تخریب پیوسته عملکرد اصلاح‌طلبان و القای پیروزی قطعی اصولگرایان در انتخابات آینده است؛ حضور جدی اصلاح‌طلبان در انتخابات می‌تواند چالشی جدی برای اصولگرایان ایجاد کند؛ اصلاح‌طلبان معتقدند تا فرصت هست همه بخش‌ها و مسئولان باید تلاش کنند که جاذبه‌ها و کشش برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای افرایش یابد.

راهکارها و تکاپوهای اصولگرایان در انتخابات ۹۸

-در بخشی از مطلب منتشر شده در روزنامه آرمان آمده است: جلساتی از سال قبل برگزار می‌کنند ولی تعداد اعضا و اسامی‌شان مشخص نیست. حداقل ۳ تغییر اساسی در مرامنامه ساختاری و اعتقادی‌شان نیز رخ داده است. دیگر نه آنچنان که سابق می‌گفتند بر مدار هدایت جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عمل می‌کنند و نه اصراری به ارائه سهم مشخص احزاب و گروه‌های سیاسی در شورای راهبری خودشان دارند. تعداد اعضایشان هم مشخص نیست؛ هرگروهی که صدای بلندتر و انتقاد سنگین‌تری داشته باشد، سهم خود را به‌دست خواهد آورد و نفراتش را اضافه می‌کند. ترجیح می‌دهند به مانند مجالس هفتم و نهم، بدون حضور رقیب به پیروزی برسند اما در این راه از احتمال حضور رقیب هم غافل نشده‌اند و تلاش می‌کنند با روش‌هایی رقیب را تضعیف کنند. یکی از این روش‌ها تخریب پیوسته عملکرد اصلاح‌طلبان و القای پیروزی قطعی اصولگرایان در انتخابات آینده است که این جریان سیاسی به آن دل بسته. حضور جدی اصلاح‌طلبان در انتخابات می‌تواند چالشی جدی برای اصولگرایان ایجاد کند.

-در یادداشتی با عنوان "بازگشت ناطق نوری؟ " به قلم "علی تاجرنیا" فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در روزنامه آرمان، می خوانیم: انتخابات مجلس پیش رو به تدریج از راه می‌رسد به همین دلیل نیز این روزها هر اندازه که به زمان انتخابات نزدیک‌تر می‌شویم، گمانه‌زنی‌ها درباره گزینه‌های جریان اصولگرا به ویژه علی‌اکبر ناطق‌نوری افزایش می‌یابد. او از انتخابات ریاست جمهوری دهم به دلیل اتهامات احمدی‌نژاد سکوت اختیار کرد، اکنون با توجه به انتخابات مجلس یازدهم یکبار دیگر نام او برای حضور در انتخابات مجلس مطرح است و برخی از خبرها حکایت از فعال شدن او برای انتخابات اسفندماه دارد. بر این اساس باید اذعان داشت که حضور برخی از اشخاص نظیر ناطق‌نوری در عرصه سیاست همواره جذاب بوده است. چراکه سابقه اجرایی در بخش‌های مختلف و حساسی داشته و افرادی نظیر او هیچ‌گاه بازنشست نخواهند شد. به خصوص اینکه طی سال‌های گذشته در میان اصولگرایان، جریان نوپایی مانند احمدی‌نژاد بروز کرد که به هیچ روی نتوانست نمایندگی این جریان را در عرصه سیاست بر عهده بگیرد. امروز جریان اصولگرا از عدم مقبولیت و عدم وجود لیدر رنج می‌برد. لیدری که توانایی ایجاد انسجام و وحدت در میان این جریان را داشته باشد. به همین دلیل احتمال حضور او در انتخابات پیش رو وجود دارد. از این رو به عرصه آوردن برخی از شخصیت‌ها نظیر او که به نحوی مورد اتفاق نظر جریان اصولگرا و نیز مورد مقبولیت بخش وسیعی از جریان اصلاح‌طلبی است، می‌تواند یکبار دیگر شرایط را برای تشکیل دولتی مانند روحانی البته با گرایش به سمت اصولگرایی فراهم کند. اما با این همه باید دید که فضای سیاسی کشور به کدام سمت و سو خواهد رفت.

-روزنامه آرمان در مطلبی با استفاده از میان تیتر "لیست تقلبی اصولگرایان! " آورده است: فواد ایزدی و محمدصادق کوشکی حضورشان در لیست انتخاباتی منتشر شده در فضای مجازی را تکذیب کردند. خبرآنلاین نوشت؛ لیست منتسب به اصولگرایان برای شرکت در انتخابات به سرلیستی حجت‌الاسلام قاسمیان و دکتر منصور کبگانیان با شعار «ما می‌توانیم نمایندگانی ولایی، کارآمد، متخصص، ساده‌زیست و به دور از فساد داشته باشیم» در فضای مجازی منتشر شده است که در آن اسامی‌ای چون محمد نعمتی، محمدصادق کوشکی، مجید شاکری، وحید جلیلی، مهدی محمدی، سیدامیر سیاح و… حضور داشتند. اعتمادآنلاین برای پیگیری صحت و سقم این لیست با ایزدی و کوشکی تماس گرفت که هر دو حضورشان در این لیست و هر لیست انتخاباتی دیگر را تکذیب کردند.

-روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان "شاید وقتی دیگر" به گمانه زنی ها از احتمال کاندیداتوری "پرویز فتاح" پرداخته است. در این مطلب می خوانیم: همواره درباره آینده سیاسی پرویز فتاح، پس از جدایی اش از دولت دوم احمدی‌نژاد گمانه زنی‌هایی مطرح بوده است. اما بعد از اینکه حرف و حدیث‌ها درباره خداحافظی این سیاستمدار از کرسی ریاست کمیته امداد افزایش یافت، برخی از احتمال کاندیداتوری او در انتخابات اسفندماه مجلس و عده ای نیز از احتمال کاندیداتوری فتاح در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ سخن به میان آورده‌اند. اما اکنون پس از انتصاب مرتضی بختیاری وزیر دادگستری دولت دوم احمدی‌نژاد در کمیته امداد که روز گذشته صورت گرفت، برخی از نزدیکان فتاح از ریاست او در بنیاد مستضعفان خبر داده‌اند. از این رو، در صورت قطعی شدن ریاست او در بنیاد مستضعفان، دیگر احتمالاً جای ابهامی مبنی بر کاندیداتوری او در انتخابات مجلس باقی نمی‌ماند. اما با این همه شائبه‌ها همچنان درباره کاندیداتوری پرویز فتاح در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بر جای خود باقی است. به هر روی، همه چیز در روزهای آتی درباره فتاح روشن خواهد شد. چنانچه او به عنوان رئیس سازمان بنیاد مستضعفان منصوب شود، ریاست در این بنیاد به زعم برخی می‌تواند سکوی پرش این چهره معتدل اصولگرا به کرسی ریاست جمهوری سیزدهم باشد.

حضور مردم

-"زمینه مشارکت حداکثری فراهم شود" عنوان یادداشتی است که در روزنامه آرمان به قلم "سیدمحمود میرلوحی"، فعال سیاسی اصلاح‌طلب؛ منتشر شده است.

با شرایطی که کشور در آن قرار دارد و مزاحمت‌ها و فشارهای ترامپ و گروه B تنها ابزار و فرصتی که داریم این است که سرمایه‌های اجتماعی کشور را به میدان بیاوریم تا مشارکت حداکثری رخ دهد، کشورمان در دنیا دیده شود و امنیت ملی مثل سال‌های ۹۲، ۹۴ و ۹۶ ارتقا پیدا کند. لذا تاکید اصلاح‌طلبان همواره بر مساله مشارکت حداکثری است و با توجه به تجاربی که از ۳ انتخابات اخیر داریم، این مهم جز با حضور گسترده مردم به‌خصوص رای‌های خاکستری مسیر نخواهد شد. دلیل و سندی نیز وجود ندارد که تاکنون رای‌های خاکستری جامعه با ۱۰، ۱۵ درصد رای جریان اصولگرایی هم راستا شده باشد. گرچه عکس این قضیه صادق است. بنابراین می‌توان گفت که هم رای اصولگرایان ریزش داشته و هم رای اصلاح‌طلبان، اما آنطور که برخی از چهره‌های اصولگرا گفته‌اند که رویش دیده می‌شود، چنین چیزی دیده نشده است. از این رو اصلاح‌طلبان معتقدند تا فرصت هست همه بخش‌ها و مسئولان باید تلاش کنند که جاذبه‌ها و کشش برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای افرایش یابد تا رفع دغدغه شود. چرا که اگر یخ عدم مشارکت و حضور مردم شکل بگیرد ذوب کردن آن ساده نخواهد بود.

-روزنامه اعتماد، برای بررسی وضعیت پیش‌رو در جریان انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی سراغ دو فعال سیاسی از دو جناح رفته و با محمدجواد حق‌شناس، عضو اصلاح‌طلب شورای شهر تهران و عضو حزب اعتماد ملی و غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی، نایب‌رییس فراکسیون ولایی و از جمله سیاسیون نزدیک به رییس مجلس به گفت‌وگو نشسته‌ایم. آنچه در ابتدای امر مطرح می‌شود، این است که فارغ از مستندات مورد اشاره تا اینجا، آیا این دو فعال سیاسی با این موضوع که بخش قابل‌توجهی از جامعه نسبت به تاثیرگذاری صندق رای و پروسه انتخابات بی‌تفاوت شده‌اند یا به میزان تاثیرگذاری آن تشکیک کرده‌اند، موافقند یا خیر؟ جعفرزاده در پاسخ به این سوال می‌گوید که با تشریح وضعیت امروز به این شکل مخالف است و تشکیک یا بی‌تفاوتی خاصی به روند انتخابات در جامعه وجود ندارد یا حداقل به‌زعم او، به آن شکلی که بیان می‌شود، قابل تایید نیست. او در این خصوص می‌گوید: «نفی، رد، تحریم و پشت کردن به انتخابات در این کشور اتفاق نمی‌افتد. البته که شاید یک عده بی‌تفاوت باشند و انگیزه‌ای برای حضور انتخابات نداشته باشند» و این مورد نیز به واسطه وجود برخی مشکلات ساختاری رخ می‌دهد و ریشه آن را می‌توان در نبود ساختار حزبی پیگیری کرد.

در حالی که حق‌شناس وضعیت را گونه‌ای دیگر تشریح کرده و معتقد است: «بخش عمده‌ای از جامعه و به طور مشخص طبقه متوسط که از پایه‌های مشارکت حداکثری در انتخابات بوده که به تردیدی جدید رسیده‌اند و این را می‌توان آژیر خطر انسجامی دانست که در دوره‌های قبلی انتخابات شکل گرفته است.» به این ترتیب می‌توان وجود دو رویکرد مختلف در دو جریان متفاوت را مشاهده کرد که فرآیند ۸ ماه آینده تا فرارسیدن انتخابات مجلس یازدهم را شرح می‌کنند.

هادی غفاری هادی غفاری عضو شورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام در گفت و گو با روزنامه همدلی مطرح کرد: انتخابات سرد نعوذبالله مردم را به فکر براندازی می‌اندازد.

هفت ماه و چند روز به موعد انتخاباتیِ انتخاباتِ مجلس یازدهم مانده است. آن هم در شرایطی که به لحاظ اقتصادی کشور از خرداد ماه سال گذشته وضعیت مطلوبی ندارد و همچنین در فضای دیپلماسی روزهایی پر پیچ و خمی را در حال تجربه کردن هستیم. دقیقاً به همین دلیل، اینکه انتخابات هشتم اسفند ۹۸ با چه میزان مشارکتی برگزار شود، نسبت به تعداد رای‌دهنده‌های انتخابات گذشته از اهمیتی به مراتب بیشتر برخوردار است.

هادی غفاری عضو شورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام در گفت‌وگو با «همدلی» با بیان اینکه «به همه دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط با انتخابات توصیه می‌کنم که شرایط باید شرایطی باشد که مردم به این حس برسند که برای حضور در انتخاباتی آزاد دعوت شده‌اند. چرا که اگر غیر از این باشد، نعوذبالله مردم به فکر براندازی می‌افتند. که خب! این اتفاق آن هم در روزهایی که کشورهای خارجی مردم ایران را با تحریم‌ها در منگنه قرار داده‌اند، اتفاق بسیار بدی خواهد بود».

واکاوی رفتار سیاسی رهبران اصلاحات

-روزنامه اعتماد در مطلبی نوشت: محمد عطریانفر، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو حزب کارگزاران سازندگی، گفت: آقای عارف بنا به تشخیص خودش یا به توصیه دوستان و مشاورانش و با تکیه بر آنکه معاون‌اول دولت اصلاحات بوده است، تا روزهای آخر انتخابات کناره‌گیری نکرد. اصلاح‌طلبان معتقد بودند که اگر آقای عارف از صحنه کنار نرود؛ مانند انتخابات سال ۸۴ آرای جبهه اصلاحات شکسته می‌شود و در چنین فضایی یا رقیب یعنی اصولگرایان پیروز می‌شوند یا آنکه انتخابات به دور دوم می‌رود؛ ازاین‌رو در جلساتی از آقای عارف خواسته شد تا به نفع آقای روحانی کنار برود؛ به‌نحوی‌که در نهایت شخص آقای خاتمی این موضوع را از او خواست. آقای عارف هم براساس احترام به آقای خاتمی از انتخابات کناره گرفت. با ذکر چنین سابقه تاریخی می‌توانم بگویم که مجموعاً با نظر آقای عبدی موافقم». در نهایت با بحث‌های متفاوتی که شخصیت‌های اصلاح‌طلب مطرح می‌کنند، می‌توان دریافت که اکنون نیز مانند سال ۹۲ اجماع کاملی بر چگونگی رویکرد انتخاباتی میان نیروهای جبهه اصلاحات وجود ندارد؛ همان‌طور که از نظر تاریخی هنوز مشخص نیست که روحانی محصول وحدت نظر اصلاح‌طلبان بود یا نتیجه شرایط تحمیل‌شده به نیروهای اصلاحات.

-روزنامه همدلی در تیتر نخست خود به "واکاوی رفتار سیاسی سیدمحمد خاتمی و محمدرضا عارف" پرداخته و محافظه کاری های آنها را مورد بررسی قرار داده است.

در این مطلب می خوانیم: سیدمحمد خاتمی و در جریانی همسو، محمدرضا عارف، رهبری و هدایت فکری اصلاح‌طلبان را به عهده دارند؛ هرچند در رهبری خاتمی برای اصلاح‌طلبان شائبه‌ای وجود ندارد، اما هستند افرادی که عارف را نه تنها شایسته هدایت اصلاح‌طلبان نمی‌دانند، بلکه او را حتی اصلاح‌طلب هم نمی‌دانند. مانند علی شکوری‌راد، دبیرکل حزب اتحاد ملت که معتقد است؛ عارف تا پیش از دولت اصلاحات در زمره گروه چپ به عنوان تبار اصلاحات نبوده و یک تکنوکرات وفادار به نظام است.

با پیروزی حسن روحانی و لیست امید، مشخص شد که محافظه‌کاری خاتمی، تلاشی برای بقا و شرط حیات اصلاحات بود. محمدرضا عارف هم تقریباً چنین مشی و مسلکی دارد. بعد از انتخابات ۸۸ که بسیاری از بزرگان و چهره‌های اصلاح‌طلبی یکی پس از دیگری بازداشت و دادگاهی شدند، محمدرضا عارف هنوز در قاطبه مسئولان نظام، فردی قابل احترام و اعتماد بود. او که با ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان یا شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و نیز بنیاد امید ایرانیان در عرصه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی برای اصلاحات نقش پررنگی ایفا می‌کند، رفتارهایی از خود بروز می‌دهد که در برخی مواقع ناقض روحیه اصلاح‌طلبی است. مماشات و عدم اعتراض، بزرگ‌ترین اتهامی است که به عارف (به‌ویژه پس از راه یافتن به مجلس دهم) زده می‌شود. اما در تحلیل این سکوت می‌توان به کاهش بسیار اعتمادبه‌نفس محمدرضا عارف پس از شکست‌های دوباره از علی لاریجانی در انتخابات رئیس مجلس اشاره کرد که متاسفانه برخی از اعضای لیست امید که عارف آنها را انتخاب کرده بود در این امر دخیل بودند. با این حال نوع منش سیاسی و اجتماعی عارف که به نوعی تساهل گسترده شباهت دارد، باعث شد تا محافل کلان سیاسی کشور همیشه شاهد حضور نماینده‌ای که از صفت اصلاح‌طلبی بهره می‌برد، باشد.بنابراین، ادعای صرف و خالی نیست اگر عنوان کنیم؛ اصلاحات با توجه به درایت سیدمحمد خاتمی استمرار یافت و حیات و خود را تداوم بخشید و با توجه به رفتار سیاسی عارف، مشروعیت و موجودیت خود را در عرصه سیاسی کشور حفظ کرد.

رسانه های اصولگرا

رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا مدعی شدند: لیدر اصلاح‌طلبان و یاران او قصد دارند با اجرای یک تئاتر؛ کسی متوجه طرح آنها برای «تحریم خاموش انتخابات» نشود.طرحی که به موجب آن چپ‌ها در انتخابات رأی می‌دهند اما از ارائه لیست خودداری می‌کنند! این رفتار می‌رود تا به رخدادهایی نظیر مخالفت خیابانی، درخواست نظارت خارجی بر انتخابات و تقویت اپوزسیون برانداز منجر شود.

برخی از گزاره های کانونی به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: به جای بستن دهان منتقدان، کار کنید!؛ جناح مقابل اصلاح‌طلبان از قضا حامیان مشارکت حداکثری مردم در انتخابات هستند؛ ناکارآمدی اصلاحات در مجلس شورای اسلامی سکوت اصلاح‌طلبان را شکسته است.؛ فصل انتخابات و آغاز فرافکنی اصلاح‌طلبان برای فرار از پاسخگویی.

تحریم انتخابات و مشارکت مشروط

-"به جای بستن دهان منتقدان، کار کنید! " عنوانی است که در ستون اخبار ویژه روزنامه جوان منتشر شده است. در این مطلب می خوانیم: روزنامه همشهری که در دوران حضور اصلاح‌طلبان در شهرداری تهران رویکردش از اجتماعی و حوزه شهری به سیاسی تغییر یافته، مصاحبه‌ای با معصومه ابتکار انجام داده که در آن گزاره‌هایی در مورد انتخابات به مخالفان دولت نسبت داده می‌شود که اتفاقاً نظرات حامی دولت و جناح متبوع ابتکار است. ابتکار در این مصاحبه با اشاره به انتقادات از دولت توسط جریان منتقد دولت می‌گوید: «می‌خواهند مردم را ناامید کنند تا با این شرایط مردم دیگر پا به عرصه رقابت‌های انتخاباتی نگذارند و به میدان نیایند. این خواست بسیاری از مخالفان دولت است، چون می‌دانند مشارکت حداکثری مردم نتیجه‌ای جز اهداف مشارکت‌جویانه و مردم‌سالارانه در کشور نخواهد داشت و به ضررشان تمام خواهد شد.»

این در حالی است که جناح مقابل اصلاح‌طلبان از قضا حامیان مشارکت حداکثری مردم در انتخابات هستند و همواره کارهای تبلیغاتی‌شان مبتنی بر دعوت مردم به حضور پای صندوق رأی است. اما این روزها مواضعی که از اردوگاه اصلاح‌طلبان و حامیان دولت یعنی جناح معصومه ابتکار به گوش می‌رسد، تحریم انتخابات و شرکت مشروط است و کم‌کم این صداها دارد آن‌قدری بلند می‌شود که واکنش محمد خاتمی را به دنبال داشت و او مجبور شد برای دعوت به مشارکت در انتخابات از عبارت «فداکاری برای ایران» استفاده کند. همین مجبور شدن به استفاده از مفهوم فداکاری برای ترغیب مشارکت در انتخابات نشان می‌دهد چقدر انگیزه برای مشارکت در انتخابات در جناح اصلاح‌طلب پایین است. سرخوردگی جریان اصلاحات از عملکرد ضعیف دولت و فراکسیون امید و شورای شهر و شهرداری‌های اصلاح‌طلب باعث شده انگیزه خود برای حضور در انتخابات را از دست بدهند. جناح انقلابی کشور نه دیروز، نه امروز و فردا هیچ‌گاه به صندوق رأی پشت نخواهد کرد. آنانی که دم از تحریم انتخابات می‌زنند و یا در صورت عدم رأی آوری روی صندوق‌های رأی آتش می‌کشند و اردوکشی و اغتشاش و فتنه به راه می‌اندازند، همه هم جناحی‌های معصومه ابتکار هستند. باعث ناامیدی مردم عملکرد ضعیف دولت است، نه انتقاد از عملکرد ضعیف دولت. برای دادن امید به مردم باید کارآمد بود و برای مردم و پیشرفت کشور کار کرد، با بستن دهان منتقدان، مردم امیدوار نمی‌شوند، بلکه حس می‌کنند هیچ‌کس نیست حرف آنان را بزند.

-مشرق نیوز در مطلبی نوشت: لیدر منزوی اصلاح‌طلبان و یاران او قصد دارند با اجرای یک تئاتر؛ کسی متوجه طرح آنها برای «تحریم خاموش انتخابات» نشود.

طرحی که به موجب آن چپ‌ها در انتخابات رأی می‌دهند اما از ارائه لیست خودداری می‌کنند! این رفتار که هیچ معنایی غیر از مخالفت با قانون اساسی و ساختارهای تصمیم‌گیری نظام ندارد، می‌رود تا به رخدادهایی نظیر مخالفت خیابانی، درخواست نظارت خارجی بر انتخابات و تقویت اپوزسیون برانداز منجر شود. چپ‌ها قصد دارند این طرح شوم را در زیر لوای عباراتی خوش‌تراش مثل «مشارکت مشروط» و «حضور حداکثری بدون ارائه لیست» پنهان سازی کنند. گفته می‌شود ماجرای مشارکت مشروط، نخستین بار توسط سعید حجاریان مطرح شده است.

ادعای تغییر رویه اصلاح طلبان به سمت اظهارات رادیکال و تهدید به شورش و ناآرامی

رجا نیوز: تغییر رویه اصلاح طلبان به سمت اظهارات رادیکال و تهدید به شورش و ناآرامی، نشان می‌دهد که مواضع و فعالیت‌های این جریان باید به دقت مورد رصد و تحلیل دلسوزان امنیت و سلامت کشور و ملت باشد.

آوار ناکارآمدی بر پیکر اصلاح‌طلبان این روزها وضعیت به هم ریخته‌ای را در این اردوگاه حاکم کرده است. فتح تمام صندلی‌های حاکمیت توسط جریان اصلاحات و نزدیکان اعتدالی آنان، بدنه این جریان را شدیداً به حفظ قدرت و پیشبرد برنامه‌های سیاسی امیدوار کرده بود. عمر این امیدواری البته بسیار کوتاه بود و دیری نگذشت که اشباع ناکارآمدی جریان اصلاحات صدای نیروهای اصلی خودشان را هم درآورد. در مرحله ی بعدی زمزمه های آشوب از ناحیه ی شاخص های این جریان به گوش می رسید. از قدیم گفتند: «دیگی که برای من نجوشد، برای هیچکس نباید بجوشد»

به گزارش رجانیوز؛ ناکارآمدی اصلاحات در مجلس شورای اسلامی سکوت اصلاح‌طلبان را شکسته است.

دولت و قوه اجرایی کشور عرصه دیگری بود که زبان اعتراف اصلاح‌طلبان را باز کرد. اکنون فعالان اصلاح طلب نسبت به عملکرد دولت مخصوصاً وزرای اصلاح طلب نیز مواضع انتقادی دارند.

ادعای فرافکنی اصلاح طلبان برای فرار از پاسخگویی

در بخشی از گزارش منتشر شده در ستون نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای، روزنامه کیهان، با استفاده از میان تیتر "فصل انتخابات و آغاز فرافکنی اصلاح‌طلبان برای فرار از پاسخگویی" آمده است:

گفتنی است از مهم‌ترین مؤلفه‌های سیاست ورزی اخلاقی پذیرش مسئولیت و تبعات کنش‌ها در سپهر سیاست است که متاسفانه جریان مدعی اصلاحات فاقد آن است و از هم‌اکنون گام‌های اولیه برای فرار از مسئولیت تبعات لیست امید را برداشته است؛ آنان در تلاش هستند که ابتدا با تقلیل چگونگی ارائه لیست امید، آن را «لیستی توافقی» بنامند تا از این طریق نمایندگانی با تفکیک نمایندگانی با کارنامه ضعف، آنان را سهمیه حامیان دولت بخوانند و سپس رونمایی واقعی از چهره‌های اصلاحات را منوط به ارائه لیست در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی کنند.

ضمن اینکه «امید» ی‌ها که با شعار «امید، آرامش و رونق اقتصادی» پا به عرصه رقابت‌های انتخاباتی گذاشته بودند پس از پیروزی، با عملکرد و مواضع خود نشان دادند کمتر توجهی به مسائل اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم ندارند؛ جلسات اضطراری این فراکسیون هم با موضوعات پوچ و بی‌اهمیت مهر تاییدی بر این ادعا زد که فراکسیون امید بیش از آنکه به فکر مردم و مشکلات آنها باشد به دنبال سیاسی‌کاری و بازی‌های سیاسی است.

ادعای برائت اصلاح طلبان از لیست امید

"برائت ناشیانه مدعیان اصلاحات از لیست امید" عنوان میان تیتری است که در ستون نگاهی به دیروزنامه های زنجیره ای روزنامه کیهان منتشر شده است. به گزارش این روزنامه، روزنامه سازندگی در گفت‌وگو با نماینده مجلس ششم به نقل از او نوشته است: «بخش عمده مسئله این است که عمده نفراتی که به مجلس راه پیدا کردند الزاماً تمام ظرفیت جریان اصلاح‌طلب نبودند و جبهه اصلاحات از سر ناچاری با این گزینه‌ها در انتخابات حضور پیدا کرد.»

سازندگی همچنین در گفت‌وگو با یکی دیگر از اصلاح‌طلبان به نقل از او نوشته است: «در انتخابات مجلس هم ماجرا به همین نحو است یعنی ۱۶۷ نفر از طریق لیست امید به بهارستان راه پیدا می‌کنند اما بعد از ورود به مجلس این افراد گویی با لیست امید نیامده‌اند.»

لازم به ذکر است که مدعیان اصلاحات طی چند ماه گذشته بارها به انتقاد از عملکرد فراکسیون امید، شورای شهر پنجم و دولت روحانی پرداخته‌اند و با این ادعا که این‌ها گزینه‌های موردنظر اصلاح‌طلبان نبوده و نیستند، سعی کرده‌اند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده و به‌جای پاسخگویی در مورد چرایی حمایتشان از روحانی و لیست امید به فریب افکار عمومی دست یازند. آنها سعی می‌کنند تا با فشار به شورای نگهبان القا کنند که برخی مشکلات و معضلات کشور به‌نوعی محصول رد گزینه‌های اصلاح‌طلبان از سوی شورای نگهبان است.

مدعیان اصلاحات، امروز در حالی از لیست امید اعلام برائت می‌کنند که غافل‌اند در نظر مردم همان گزینه‌های رادیکال و رد صلاحیت‌شده اصلاح‌طلب هم امتحان خود را پس داده و محصولشان به‌جای قانون‌نویسی و قانون‌گذاری، مسائلی مانند تحصن نمایندگان و ایجاد فتنه و غائله‌سازی بوده است.