بغداد- ایرنا- سفر نخست وزیر عراق به تهران، گرچه برای بسیاری از رسانه ها غیرمنتظره است اما به باور کارشناسان، تحولات سریع در هفته های اخیر، انجام چنین سفرهایی را بین مقامات عالیه رتبه، طبیعی نشان می دهد.

کارشناسان و رسانه‌های عراقی، اهداف این سفر را علاوه بر گسترش مناسبات دوجانبه بین عراق و جمهوری اسلامی ایران، همچنین در ارتباط با تحولات اخیر منطقه از جمله اتفاقات روزهای گذشته در آب‌های خلیج فارس می‌دانند.

قضیه توقیف قانونی نفتکش انگلیسی توسط جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس به دلیل ورود غیرقانونی به آب‌های منطقه‌ای ایران و پیش از آن توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی در «جبل طارق» توسط انگلیس، از جمله اهداف این سفر عنوان شده است.

ساعاتی پیش از سفر عبدالمهدی به تهران، وزیر دفاع انگلیس در تماس تلفنی با عادل عبدالمهدی با او پیرامون روابط بین تهران و لندن بر سر توقیف نفتکش‌های دو کشور بحث و گفت وگو کرد.

دفتر نخست وزیری عراق در ارتباط با این تماس تلفنی در بیانیه‌ای اعلام کرده است که عبدالمهدی و «بینی موردانت» وزیر دفاع انگلیس بر امنیت و ثبات در منطقه خلیج فارس و عموم منطقه و اهمیت آزادی کشتیرانی برای همه کشورها و احترام به قوانین بین المللی و تلاش برای تحقق این مطالب تاکید کردند.

نخست وزیر عراق و مقام انگلیسی همچنین پیرامون امنیت منطقه و راهکارهای آرامش و تلاش برای جلوگیری از تنش آفرینی بحث و تبادل نظر کردند.

انگلیس با توجه به تخلف قانونی که نفتکش کشورش در آب‌های منطقه‌ای ایران مرتکب شده، اینک خود را تنها می بیند و تاکنون کشورهای مختلف حتی نزدیکترین متحدان لندن در این خصوص موضعی نگرفته‌اند.

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به عنوان یکی از متحدان اصلی انگلیس، امروز اعلام کرد که این مسأله به خود لندن مربوط می‌شود و واشنگتن در این ارتباط دخالتی نخواهد داشت.

در عین حال کارشناسان و رسانه‌های دیگر گفته‌اند که عبدالمهدی پرونده‌های متنوعی را در این سفر همراه دارد.

بحث تنش‌های موجود در منطقه خصوصاً در روابط تهران با لندن و تهران با واشنگتن و مسأله برجام و گسترش مناسبات دوجانبه بین ایران و عراق و ضرورت حراست و پاسداری از آرامش و ثبات در منطقه، مجموعه اهداف این سفر برآورد شده است.

جالب اینکه امروز که عبدالمهدی به تهران سفر کرده، دقیقاً مصادف با آغاز سفر از پیش تعیین شده نخست وزیر عراق به واشنگتن بود که گفته می‌شود آمریکایی‌ها به دلیل مواضع دولت عراق در قبال تحریم‌های غیرقانونی آمریکا علیه ایران، فعلاً از استقبال عبدالمهدی خودداری کرده‌اند.

هنوز بدرستی مشخص نیست که پس از سفر تهران، عبدالمهدی قصد عزیمت به پایتخت‌های دیگر از جمله واشنگتن را دارد یا خیر؛ اما آنچه مسلم است، وی بخشی از راهبرد نظام جدید سیاسی حاکم بر عراق را که مبتنی بر تنش زدایی در منطقه و داشتن روابط متوازن با همه کشورهاست، به نمایش می‌گذارد.

کارشناسان، تلاش‌های تنش زدایی عراق را در کنار تلاش‌های کویت، قطر و سلطنت عمان و خود جمهوری اسلامی ایران که قبلاً پیشنهاد معاهده عدم تعرض متقابل را به کشورهای منطقه پیشنهاد داده است، بخشی از تکاپوی منطقه‌ای برای حفظ ثبات و آرامش در منطقه می‌دانند.

اتحادیه اروپا که دارای منافع در منطقه است نیز پیشتر در جریان سفر هفته گذشته «فدریکا موگرینی» مسؤول روابط خارجی اتحادیه اروپا به بغداد، حمایت خود را از تلاش‌های عراق برای آرامش منطقه‌ای اعلام کرده بود.

اعتقاد بر این است؛ با توجه به اعتماد طرف‌های مورد اختلاف، نسبت به عراق و حمایت منطقه‌ای و بین المللی که از این تلاش‌ها شده است و همچنین ذینفع بودن عراق از آرامش منطقه‌ای، دولت عراق بیش از هر زمان، خود را شایسته سفیر صلح و دوستی در منطقه احساس می‌کند.

در عراق این اعتقاد جدی وجود دارد که هرگونه تنش و جنگ احتمالی، بیشترین ضرر را این کشور خواهد دید و به همین دلیل نوعی اجماع عمومی در عراق در حمایت از تلاش‌های دولت عبدالمهدی برای کاهش تنش و آرامش در منطقه وجود دارد.