تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۴

همدان - ایرنا - چهار ماه از سال رونق تولید در حالی گذشت که رفتارهای مسئولان استان برای روشن نگه داشتن چراغ های به سوسو افتاده صنایع همدان بازخوردهای متفاوتی داشت، برخی نام ژست سیاسی بر آن نهادند، برخی همت بلند و برخی هم ...

تقاضاهای ملتمسانه کارخانه دار خوش نامی که بانک تمام اموالش را به علت بدحسابی مصادره کرده، سرمایه گذاری که خط و نشان می‌کشد اگر حمایت نشود سرمایه‌اش را از همدان خارج می‌کند، تولیدکننده‌ای که آلاینده محیط زیست معرفی شده و خواستار تعدیل قوانین و مقرراتی می‌شد که کارخانه اش را پلمب کرده، مردی که با پای گچ گرفته متقاضای وام برای کارخانه اش است که مدتهاست برای تأمین مواد اولیه می لنگد و یا زن کارآفرینی که مدتها برای توسعه کسب و کارش مجوز می‌خواهند و نمی‌دهند.
 

حذف واژه‌های ضد تولید

اینها نمونه‌هایی از ۱۳۲ واحد صنعتی هستتند که در چهارماهی که از سال رونق تولید گذشت، از همه جا رانده و مانده به استاندار همدان پناه آوردند تا گره از مشکلشان بگشاید.

این گرفتاری‌های اهالی صنعت در «کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید» به ریاست شخص استاندار به صورت تخصصی بحث و بررسی می‌شود، اعضای این کارگروه به گواه آمار و اطلاعات موجود در سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان در چهار ماه گذشته ۲۳ بار جلسه تشکیل دادند.

در این جلسه‌ها گاه مدیر یک اداره به خاطر کم کاری در حق صاحبان صنایع توبیخ شد، گاه کوتاهی رئیس بانک در حمایت از تولیدکننده به مافوقش گزارش شد، گاهی هم کاری از مسئولان استانی برای درمان این دردمندان برنیامد و دست به دامن وزیر و وزرا شدند، گاهی هم پای نمایندگان مجلس به میان می‌آمد تا قانونی را کم و زیاد کنند بلکه تولیدکننده‌ها بیش از این ضرر و زیان نکنند، گه گاهی هم حامیان تولید تشویق شدند؛ اما همیشه صدای استاندار بر سر آنها که حامی و همراه تولید نبودند، بلند بود و مدام از تریبون‌های مختلف از مدیران و رؤسای دستگاه‌های اجرایی می‌خواست که در ادبیات رونق تولید واژه‌های «نمی شود» و «نمی توانیم» را خط بزنند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان این سختگیری‌ها را نشانه دلسوزی استاندار می‌داند، حتی او هم از تیر و ترکش انتقاد و گلایه‌های شاهرخی بی نصیب نمانده و تاکید می‌کند تمام هم و غم مسئولان استان هُل دادن چرخ صنایع و کارخانه بوده و هست تا مبادا «رونق تولید» تنها در حد یک شعار بماند.
 

دست نوازش دولت بر سر برادران تولید

به گفته حمیدرضا متین دست کم در ۱۳۲ واحد یاد شده یک هزار نفر مشغول بکار هستند، جلوگیری از بیکاری این کارگران و سرپا ماندن این صنایع از نان شب هم برای ما واجب تر است و طبق تذکرهای مستمر استاندار، مدیران استان کاری مهمتر از رسیدگی به اوضاع و احوال تولیدکننده‌ها ندارند.

متین که او را پدر صنعت همدان می‌دانند، مدعی است که برای فراهم ساختن کم و کسری صاحبان صنایع در چارچوب قانون خودمان را به آب و آتش می زنیم اما نه برای همه، برای آنها که امتحانشان را در زمینه تولید و صادرات پس داده و برادری خود را برای پیشرفت این آب و خاک اثبات کرده‌اند.

این نه تنها گفته او بلکه سفارش اکید شاهرخی به مدیران زیرمجموعه اش است که صلاحیت و اهلیت صاحبان صنایع باید سنجش و پایش شده و کسانی زیر چتر حمایتی دولت قرار بگیرند که دغدغه همیشگی رونق تولید و اشتغال داشته باشند و بس.

صنایعی مانند شرکت «شوکت» که در تولید بخاری‌های هرمتیک در کشور پیشتاز است، کارخانه «پارت شیمی» که با تولید کربن اکتیو (ماده‌ای کلیدی که در صنعت تصفیه آب کاربرد دارد) بخشی از نیاز وارداتی کشور را تامین می‌کند و «پتروشیمی هگمتانه» که تحول بزرگی در اقتصاد و اشتغال این خطه به حساب می‌آید و یا «بتون صنعت بریس» که بخش از زیرساخت های شبکه ریلی کشور را تولید می‌کند.

نمونه‌های مثال زدنی از صنایع صاحب و نام و نشان ملی و بین الملیی بسیار است، اما مهم برطرف کردن مشکلات و هموار کردن مسیر این فعالان اقتصادی است نه سنگ اندازی.
 

بانک‌ها، بزرگترین عامل رکود تولید

به گواه داده‌های آماری ثبت شده در سامانه دبیرخانه «ستاد تسهیل و رفع موانع تولید» از مجموع ۱۳۲ کارخانه نیمه کاره و از کارافتاده که تا این لحظه بررسی شده‌اند ۹۱ واحد با بانک‌های استان دست به گریبان بودند، هفت واحد درگیر مسائل مالیاتی و تأمین اجتماعی بودند و ۴۴ واحد نیز مشکلات زیرساختی و زیربنایی در شهرک‌های صنعتی استان داشتند.

در این میان ۱۲ واحد هم خواسته‌های جور واجوری داشتند که در مجموع استاندار ۱۵۴ دستور برای برچیدن سنگ و کلوخ‌های پیش پای تولیدکنندگان صادر کرد؛ دستورالعمل‌هایی که در خبرهای پیشین ایرنا شرحش رفت و شاهرخی قاطعانه سرپیچی و بهانه گیری مدیران دستگاه‌های اجرایی در عمل به این دستورها را تخلف اعلام کرد و خاطیان را محکوم به برکناری.
 

ژست‌های سیاسی یا دلسوزی واقعی

هرچند برخی اینگونه حرف و سخنرانی‌ها را ادا و اطوار و نمایش‌های سیاسی می‌دانند و مصرر هستند که این جلسه‌ها و دور هم نشینی ها آب در هاون کوفتن است.

به هر حال رونق تولید در همدان بازخوردهای متفاومتی دارد و کنش و واکنش‌های مسئولان و مردم را باید به دور از تعصب به قضاوت بنشینیم.

نمی دانم شاید تحقق رونق تولید را در برخاستن دود از دودکش کارخانه‌های تازه جان گرفته فهمید یا از شمار جوانان بیکاری که که دور سفره‌هایمان افزوده و کاسته می‌شوند.

متین که اعتقاد دارد عملکرد استان در «ستاد تسهیل و رفع موانع تولید» موفقیت آمیز بوده و از ۱۰۰ به این کارگروه نمره ۷۰ می‌دهد. شما به رونق تولید نمره چند می‌دهید؟

گزارش از: زهرا زارعی

۷۵۲۷/۲۰۹۰