روزنامه "البناء" امروز (سه شنبه) در مطلبی با عنوان "ایران قوانین درگیری و معادلات بازدارندگی تأثیرگذار را به کرسی مینشاند" نوشت: ایران در پرتو انقلاب اسلامی خود، دیدگاه "استقلال عملی به پشتوانه اقتدار" را در پیش گرفت.
"امین محمد حطیط "تحلیلگر مشهور لبنانی در خصوص مواضع ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز مینویسد، ایران در طول چهل سال گذشته با ایستادگی و مقاومت اکنون به مرحله بسیار حساس و خطرناکی رسیده، تا جایی که در بوته آزمون جدید قرار گرفته که بر این اصل استوار است: یا کوتاه آمدن از حق و حقوق خود در برابر آمریکا یا رویارویی با آنکه چه بسا به جنگ منتهی شود.
این آزمون با خروج "دونالد ترامپ " رئیس جمهور آمریکا از توافق هستهای آغاز شد و اروپاییها نیز با کوتاهی در حمایت از توافق مزبور، موضع ترامپ را تأیید کردند.
ایران به خوبی میداند تسلیم شدن در برابر ترامپ به عبارت خیلی ساده به معنی انکار انقلاب و تغییر ماهیت نظام مبتنی بر استقلال و بازگشت به کرسی کشورهایی است که آمریکا بر آنان تسلط دارد؛ تهران بر این اساس تصمیم گرفت با تاکید بر اصل پایبندی به حقوق و استقلال، خود را برای هر احتمالی آماده کند و این اصلی است که ایران تمام تصمیمات خود را بر اساس آن اتخاذ میکند.
به نظر میرسد آمریکا از این تصمیم ایران شوکه شد، در نتیجه آن را به جنگ تهدید کرد و یا به تشکیل ائتلافهای بین المللی علیه ایران متوسل شد که با ناتوی عربی کلید خورد و تا برگزاری نشست ضد ایرانی در ورشو و صف بندی در برابر ایران امتداد یافت و پس از آن طرح ائتلاف دریایی در خلیج فارس برای محاصره ایران را مطرح کرد و در ادامه نیز به تکاپو در عربستان سعودی و انتقال نیروی نظامی به آن متوسل شد تا اینگونه القا کند که گزینه نظامی علیه ایران یک گزینه جدی و قریب الوقوع است.
با این همه ایران در برابر همه این تحرکات موضعی اتخاذ کرد که آمریکا و متحدانش را شگفت زده کرد تا جایی که با سرنگونی یک پهپاد جاسوسی آمریکا و سپس توقیف نفتکش انگلیسی و نیز دستگیری ۱۷ جاسوس آمریکایی در ایران و محاکمه آنان نشان داد به اصول خود پایبند است.
این مواضع ایران مبتنی بر راهبرد دفاعی این کشور و بر این اساس است که هرچند به دنبال جنگ نیست، اما چنانچه این گزینه برآن تحمیل شود از رویارویی با آن بیمی ندارد و به این ترتیب آمریکا متوجه شد بازی که در پیش گرفته در لبه پرتگاه و در آستانه شکست قرار دارد.
این کارشناس و تحلیلگر لبنانی تاکید کرد: آمریکا و انگلیس تصور کردند با توقیف نفتکش ایرانی میتوانند آن را به متوقف کردن صادرات نفت مجبور کنند، اما واکنش ایران کاملاً بر خلاف انتظارات انگلیس بود به این معنی که "دندان در مقابل دندان، و چشم در مقابل چشم" را بر این اصل که، آنکه این بازی را آغاز کرده ظالم است، در پیش گرفت؛ این سیاست تهران در توقیف کشتی انگلیسی نمود یافت.
** در اقدام ایران نکات مهمی به شرح زیر نهفته است:
اول: ایران قواعد جدید رویارویی را در ارتباط با دشمنان خود ترسیم کرده که مبتنی بر واکنش مناسب در زمان مناسب و از راه مناسب است به این معنی که اقدام تجاوزکارانه انجام نمیدهد، اما در برابر هیچ دشمنی و تجاوزی سکوت نخواهد کرد.
دوم: شکوه آمریکا و انگلیس به دست ایران فروپاشید و ایران به آنها نشان داد که باید در رویارویی در محاسبات خود دقیق باشند وگرنه شکست حتمی است.
سوم: ایران نشان داد چون سد محکم در برابر جنگ روانی میایستد و به ائتلافهای منطقهای و بین المللی خود اطمینان دارد و در تکاپوی رویارویی نظامی نیست.
چهارم: ایران احترام به قوانین بین المللی و مخالفت با هرگونه تجاوز به حقوق دیگران را ثابت کرد.
پنجم: ایران معادله بازدارندگی متقابل و مؤثر در رویارویی با دیگران و به طور خاص آمریکا را تقویت کرد.
حطیط ادامه داد، با این توضیحات باید گفت تأثیر اقدامات ایران از روابط با آمریکا و انگلیس فراتر رفته و به طور کلی روابط بین المللی را شامل میشود و شیوه جدیدی مبتنی بر اعتماد به نفس و شکست قید و بندهای استعمارگری که برخی کشورها در برابر آن تسلیم شده اند، عرضه کرده است.
ایران امروز تصویر بین المللی راهبردی مهمی را ترسیم کرده که شامل معادله هواپیما با هواپیما و کشتی در برابر کشتی است و از طرف خود و به نیابت از تمام آزادگان جهان در برابر استعمار قد علم کرده و اینجاست که معلوم میشود ترس از غرب از روی توهم و خیال است نه واقعیت و این ضعف طرف مقابل است که به غرب قدرت سلطه جویی بخشیده است. ایران اکنون در حال شکست این شکوه و تشویق دیگران به رویارویی با آن و اعتماد به نفس است.
همچنین روزنامه "الاخبار" لبنان نیز نوشت: برخلاف مواضع تند مسئولان انگلیسی در ارتباط با توقیف کشتی "استینا ایمپرو" در تنگه هرمز، لندن برای حل و فصل این موضوع دست به دامن عراق شد.
به نوشته این روزنامه لبنانی، "عادل عبدالمهدی" نخست وزیر عراق روز گذشته در چارچوب یک سفر غیرمنتظره و ناگهانی وارد تهران شد و تنها بند جدول کاری او میانجیگری بین ایران و انگلیس در خصوص توقیف کشتی انگلیسی است که در واکنش به توقیف نفتکش "گریس یک" ایران در جبل الطارق صورت گرفت.
منابع نزدیک به عبدالمهدی به روزنامه الاخبار اعلام کردند، هدف از سفر او به تهران تلاش برای حل وفصل بحران جدید بین انگلیس و ایران است و دولت انگلیس از بغداد خواست در این بحران مداخله کند، به این معنی که بر خلاف آنچه مواضع تند مسئولان انگیسی القا میکند، لندن به حل و فصل این موضوع و خودداری از شدت مواضع با ایران تمایل دارد.
بنابر اعلام این منابع، وزیر دفاع انگلیس پیش از سفر عبدالمهدی به تهران در یک تماس تلفنی با او بر لزوم امنیت و ثبات در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه تاکید کرد و دو طرف در مورد همکاری برای تحقق این هدف به توافق رسیدند.
دولت انگلیس ۱۳ تیرماه امسال یک فروند نفتکش حامل محموله نفت ایران به نام گریس یک را در آب راه بین المللی جبل الطارق به عنوان اقدامی مغایر با اصول حقوقی ناظر بر روابط بین الملل و در راستای جلب رضایت دولت ترامپ توقیف کرده و خدمه این نفتکش همچنان در بازداشت بسر میبرند.
نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم جمعه گذشته اعلام کرد، یک نفتکش انگلیسی به نام «استِنا ایمپرو - stena impero» هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد.