تهران-ایرنا- با درگذشت «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA)، «مری آلیس هیوارد» معاون او در آژانس که سابقه فعالیت در وزارت امور خارجه آمریکا را دارد، به طور موقت جانشین وی شد که فعالیت درحوزه های مبارزه با سلاح های کشتار جمعی و سیاست انرژی هسته ای را در کارنامه دارد.

بر اساس گزارش تارنمای آژانس  بین المللی انرژی اتمی ، هیوارد، مقام سابق وزارت  امور خارجه آمریکا به طور موقت و به عنوان سرپرست جانشین آمانو می شود و دبیرخانه آژانس همزمان با کشورهای عضو در ارتباط خواهد بود.

بلومبرگ در گزارشی در همین زمینه نوشت: انتظار می رود «کورنل فروتا» هماهنگ کننده ارشد سیاسی آژانس و «رافائل ماریونو  گروسی» سفیر آژانتین وارد رقابت های کسب کرسی مدیر کلی آژانس شوند. هیات مدیره آژانس متشکل از 35 کشور قراراست سپتامبر (شهریور) آینده تشکیل جلسه دهد و مسوول زمان رای گیری برای تعیین جانشین آمانو است.

بیوگرافی هیوارد به روایت آژانس

الیس هیوارد که علاوه بر معاونت دبیر کل، رئیس دپارتمان مدیریت آژانس هسته ای سازمان ملل را برعهده داشت، تاکنون نظارت بر توزیع منابع مالی و انسانی، مدیریت، فناوری اطلاعات و خدمات عمومی را برعهده داشته است که این  امکان را به آژانس می دهد تا برنامه های فنی و علمی خود را اجرا کند.

هیوارد از ژانویه سال 2017 در این پست خدمت کرده است.

هیوارد بین سالهای 2009 تا 2016 معاون بخش راهبردی و امور دولتی شرکت آریوا بود که یکی از شرکت های تابعه شرکت اصلی موسوم به «آریوا اس ای» بود که یک شرکت چندملیتی خوشه ای استخراج معدن، فناوری هسته ای وانرژی محسوب می شود که به جهت اجرای پروژه های عظیم مرتبط با انرژی اتمی و انجام پروژه های حوزه انرژی در سطح بین المللی، سوخت هسته ای، اورانیوم، راکتور هسته ای و تولید انرژی های تجدید پذیر شهرت دارد. این شرکت اکنون به «اورانو» شناخته می شود.

هیوارد قبل از فعالیت در آژانس و این شرکت فرانسوی به مدت بیش از 15 سال در دولت آمریکا و در حوزه های انرژی هسته ای و منع گسترش تسلیحاتی فعالیت می  کرد و دستیار اصلی وزیر امور خارجه در امور مذاکرات و سیاست های منع گسترش تسلیحات هسته ای وزارت امور خارجه آمریکا بود. او سابقه همکاری با شورای امنیت ملی آمریکا و مدیر راهبرد مقابله با گسترش تسلیحاتی کاخ سفید را دارد.

هیوارد دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه تگزاس در شهر «آستین/ Austin) است و در مقطع لیسانس در رشته انسان شناسی و زبان های خارجی از دانشگاه میشگان فارغ التحصیل شده است.

سابقه هیوارد به روایت وزارت امور خارجه آمریکا

هیوارد علاوه بر سابقه فعالیت در حوزه های جلوگیری از قاچاق تسلیحات کشتار جمعی، نابودی سلاح های کشتار جمعی، تروریسم سلاح های کشتار جمعی، خلع تسلیحاتی و نابودی سامانه های حمل سلاح های کشتار جمعی در زمان فعالیت در شورای امنیت ملی آمریکا مسئولیت های متعددی را برعهده داشت که از جمله آن ارائه توصیه هایی به رئیس جمهور آمریکا در حوزه امورامنیت ملی و اولویت های سیاسی درگسترش هسته ای، انرژی هسته ای، دفاع موشکی بوده است.

هیوارد قبل از پیوستن به شورای امنیت ملی آمریکا به عنوان مشاور ارشد سیاست انرژی در امور امنیت ملی فعالیت می کرد و درباره مسائل مختلفی از مسائل امنیت ملی گرفته شامل منع گسترش سلاح های هسته ای، ذخایر معتبر سلاح های هسته ای ، امنیت هسته ای بین المللی و برنامه نیروی پیشران هسته ای دریایی مشاوره می داد.

وی همچنین عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای آمریکا و کمیته های فرعی در حوزه های تهدیدهای نوظهور و توانمندی ها بوده است.

قبل از کار در سنا، مدیر ارشد برنامه ریزی حفاظت وکنترل و بررسی مواد هسته ای در دفتر حفاظت از مواد هسته ای و همکاری اضطراری در وزارت انرژی آمریکا بوده است که فعالیت آن بر فعالیت های مربوط به کاهش تهدید روسیه متمرکز بود.

خانم هیوارد پیش از آن ارزیاب ارشد مسائل هسته ای در دیوان محاسبات آمریکا بود. دیوان محاسبات به عنوان یک سازمان تحقیقاتی و ارزیابی و حسابرسی کنگره زیر نظر قوه قضاییه آمریکا محسوب می شود.

وی در این دوره از فعالیت کاری به دلیل خدماتش در بخش منع گسترش تسلیحاتی جایزه علوم وانرژی جهان را دریافت کرد.

هیوارد همچنین کاملا به زبان اسپانیایی مسلط است.

بلومبرگ در گزارش خود در وصف آمانو نوشت: وی نقش کلیدی را چندین تحول مهم بین المللی ایفا کرد. آمانو ریاست تحقیقات آژانس درباره برنامه هسته ای ایران را به دنبال تصدی این کرسی در سال 2009 برعهده داشت. بعد  از نابودی نیروگاه اتمی فوکوشیما در دو سال بعد از روی کار آمدنش، آژانس تحت ریاست او مسوولیت ارزیابی تاثیر این حادثه در سطح بین المللی و تهیه استانداردهای امنیت را برعهده گرفت.

وی هدایت تحقیقات درباره برنامه هسته ای ایران را قبل از انتشار گزارشی که امکان توافق هسته ای سال 2015 را فراهم کرد، برعهده داشت.

بلومبرگ نوشت: یکی از میراث های به جا مانده ازآمانو که نادیده گرفته شده، مبارزه او برای کنترل سرطان بود. وی بیش از 100 سخنرانی درباره افزایش سرطان و چگونگی کمک فناورهای پزشکی هسته ای برای مقابله با این بیماری ایراد کرد.

به نوشته  این شبکه خبری، خلا ناشی از فقدان آمانو در شرایط دشواری برای بازرسان آژانس بروز کرده است؛ شرایطی که ناشی از خروج آمریکا از توافق هسته ای و تشدید تنش ها بین ایران و آمریکا است.

درگذشت آمانوی 72 ساله که از مدتها قبل با بیماری سرطان دست و پنجه نرم می کرد و آژانس تا قبل از مرگ آمانو آن را اعلام نکرده بود در شرایطی است که این آژانس اکنون کانون توجهات جهانی قرار  دارد.

بر اساس گزارش بلومبرگ مرگ آمانو همچنین  در شرایطی رخ داد که مسیر ریاست جدید این آژانس روشن نیست.

 اکنون باید دید آژانس در ماه ها و سالهای آینده در دوران سرپرستی موقت یک آمریکایی و جانشینان احتمالی او چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت و آیا آنچنان که در تعریف فعالیت این آژانس آمده است، همچنان به عنوان یک سازمان بین المللی مستقل که برای ترویج استفاده  صلح آمیز و جلوگیری از استفاده نظامی از انرژی هسته ای فعالیت می کند، به وظایف خود عمل خواهد کرد یا نه.

9158