جواد رحمتی روز سه شنبه در جلسه کارگروه پیشگیری و اطفای حریق مراتع و جنگلها، با تأکید بر لزوم ارائه آموزشهای عمومی در جهت پیشگیری از آتشسوزی مراتع و جنگلها، افزود: متأسفانه این باور عمومی وجود دارد که منابع طبیعی متعلق به دولت است و تا زمانی که این تفکر اصلاح نشود سازمانهای دولتی توان کافی برای مدیریت چنین اتفاقاتی نخواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه درصد بالایی از آتشسوزیها در مراتع و جنگلها، عامل انسانی دارند، ادامه داد: البته بیشتر این آتشسوزیها، غیرعمدی و به علت عدم آگاهی نسبت به زیانهای آن است که لازم است دستگاههای مسئول و رسانههای جمعی این مسأله را برای مردم تبیین کنند.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی گفت: در برخی موارد ممکن است برای ناکارآمد نشان دادن دولت و ایجاد نارضایتی در بین مردم، آتشسوزیهای عمدی هم اتفاق بیفتد که لازم است اقدامات قانونی برای شناسایی و برخورد با عاملان چنین حوادثی صورت گیرد.
وی در خصوص تجهیزات و هزینههای پیشگیری و اطفای حریق در مراتع و جنگلها نیز گفت: متولی مشخصی برای اطفای حریق در خارج از محدوده شهرها وجود ندارد، اما میتوان با استفاده از ظرفیت دهیاریها و اعتبارات این حوزه، اقدامات حداقلی برای مقابله با آتشسوزی در مراتع و جنگلها انجام داد.
رحمتی افزود: برای این منظور لازم است در مناطق قابل دسترس، حوزههای عملکردی برای دهیاریها تعریف و تجهیزات قابل حمل در اختیار آنها قرار داده شود تا در مواقع بروز حادثه، بتوانیم در کمترین زمان برای مدیریت بحران اقدام کنیم.
وی همچنین بر استفاده از ظرفیت سازمانها و صنایع مستقر در مناطق مستعد آتشسوزی مراتع و جنگلها برای مقابله با حوادث تأکید کرد و از سازمانهای مسئول در این زمینه خواست تا اعتبارات و امکانات مورد نیاز خود را در قالب طرحی جامع، به شورای هماهنگی مدیریت بحران استان اعلام کنند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی در پایان با تأکید بر اینکه همه دستگاهها موظف به همکاری با شورای مدیریت بحران هستند، گفت: دستگاههای اجرایی استان وظیفه دارند در صورت تشخیص شورای مدیریت بحران، مأموریتهای جاری خود را تعطیل کرده و امکانات خود را در اختیار این شورا قرار دهند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی هم در این جلسه بر نقش اساسی آموزش و فرهنگسازی در کاهش حوادث آتشسوزی در جنگلها و مراتع تأکید کرد و گفت: صداوسیمای استان آماده همکاری برای ترویج برنامههای آموزشی و فرهنگی در این زمینه است.
محمدباقر هنربر همچنین اطلاعرسانی سریع حوادث آتشسوزی توسط یگانهای حفاظت ناجا به فرمانداران و شورای مدیریت بحران استان، آمادهباش اعضای کارگروه پیشگیری و اطفای حریق مراتع و جنگلها، تعامل کامل نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی، هماهنگی همه دستگاهها با فرمانداران بهعنوان مدیران بحران شهرستانها و استفاده از ظرفیت بسیج در مقابله با حوادث را خواستار شد.
حمید قاسمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی هم با اشاره به وقوع ۸۰ درصد از آتشسوزیهای مراتع و جنگلها در مناطق حفاظتشده، بر جلب مشارکت جوامع محلی و سازمانهای مردمنهاد، ارائه آموزشهای عمومی، اختصاص اعتبار ویژه برای اطفای حریق و تأمین تجهیزات و امکانات مورد نیاز دستگاههای مسئول در این زمینه تأکید کرد.
داور نامدار، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی نیز با اشاره به افزایش تعداد آتشسوزی در مراتع و جنگلهای استان بویژه منطقه ارسباران نسبت به متوسط سه سال گذشته، افزایش دمای هوا در یک ماه اخیر و افزایش ورود گردشگران به این منطقه را مهمترین علت این امر بیان کرد.
رسول خدابخش، فرماندار کلیبر نیز با تأکید بر اینکه نباید اجازه دهیم به سرمایه ارزشمند جنگلها و مراتع ارسباران آسیبی وارد شود، گفت: مدیریت واحد بحران، تأمین تجهیزات مناسب و آموزش نیروهای اداری و جوامع محلی نقش بسیاری مهمی در این زمینه دارد.
۶۱۲۰/518