تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۵

تهران – ایرنا – "سناء السعید" نویسنده و تحلیلگر روزنامه «الاهرام» مصر در مطلبی در خصوص توان اروپا برای نجات توافق هسته‌ای نوشت: برجام در مرگ بالینی به سر می‌برد و اروپا از نجات آن عاجز است.

تحلیلگر و کارشناس مسائل خاورمیانه روزنامه الاهرام نوشت: پس از خروج یک جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، اروپا به ویژه سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان باید برای نجات این توافق بین المللی هر اقدامی که می‌توانستند انجام می‌دادند، اما این سه کشور تاکنون حتی از ایجاد یک ساز وکار مالی ویژه برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران ناتوان بوده اند و این امر این توافق هسته‌ای را با مرگ تدریجی رو به رو کرده است.
بر پایه این مطلب، اروپا تصور نمی‌کرد که تحریم‌های آمریکا علیه ایران و «فشار حداکثری» ممکن است نتیجه عکس بدهد و ایران به رغم رعایت برجام از برخی از تعهداتش سرباز زند.
السعید نوشت: اروپا باید با اتخاذ اقداماتی کوتاه مدت و ترسیم نقشه راه، یک کانال تجاری با ایران باز می‌کرد تا ایران منافع اقتصادی خود از این توافق را از دست ندهد، اما متأسفانه اروپا نتوانست برجام را از مرگ بالینی نجات دهد و به تبع آن ایران نیز دیگر دلیلی نمی بیند که بدون حفظ منافع اقتصادی خود در برجام بماند و همچنان به آن پایبند باشد.
اروپا همچنان شریکی غیرقابل اعتماد برای ایران است و هنوز نتوانسته با نادیده گرفتن موضع آمریکا در خصوص برجام از خود موضعی مستقل نشان دهد و توافق هسته ایی با ایران را نجات دهد.
این تحلیگر اضافه کرد: شکی نیست که خروج آمریکا از برجام ضربه بزرگی به این توافق بین المللی زد، سه کشور اروپایی در همان ابتدا می‌توانستند مانع این ضربه کشنده به برجام شوند و با اتخاذ اقداماتی این توافق را بار دیگر احیا کنند، اما سه کشور نشان دادند که در برابر این چالش کاملاً ناتوان هستند.
به نوشته السعید، با توجه به اینکه ایران از زمان امضای برجام به این توافق پایبند بوده و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این مساله را چندین مرتبه تأیید کرد، انتظار می‌رفت اروپا برای نجات برجام تلاش بیشتری کند زیرا در صورت متلاشی شدن کامل برجام، ایران می‌تواند بار دیگر تا ۲۰ درصد و حتی بیشتر غنی سازی کند و هر تعداد سانتریفیوژی که می‌خواهد داشته باشد و این مساله بار دیگر دنیا و منطقه را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند.
این نویسنده در پایان نوشت: دعوت آمریکا و اروپا برای گنجاندن قضیه موشکی ایران در مذاکرات هسته‌ای نیز دیگر کشورها مانند کره شمالی را به سازمان ملل و شورای امنیت بی اعتماد می‌کند و باعث می‌شود آنها نیز در مسیر ایران قدم بگذارند.