ارومیه- ایرنا- روستاییان و عشایر از بازیگران اصلی عرصه اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار به شمار می‌روند و رویکرد حمایتی دولت تدبیر و امید نسبت به رفاه و معیشت آنان را بر همین اساس می‌توان مورد بررسی قرار داد.

روستاییان و عشایر باید خود را در همه امور کشور سهیم و شریک بدانند و ساز و کارهای مناسب در تمام نقاط کشور برای این شراکت باید فراهم شود بر همین اساس رویکرد حمایتی دولت را نه در حد حرف بلکه در عمل باید احساس کنند.  

خدمات‌رسانی به آنان از بهسازی مسیرهای ارتباطی و ایل‌راه‌ها گرفته تا ارائه خدمات رایگان بهداشتی و درمانی و ارتقای فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی، تنها بخشی از تدابیر حمایتی دولت است و این جهت‌گیری اصولی با همکاری دستگاه‌های مختلف در سطح کشور اجرایی می‌شود.

مدیر طرح پزشک خانواده روستایی و عشایری کشور با اشاره به اینکه ۶ هزار و ۶۴۸ پزشک خانواده و پنج هزار و ۲۸۷ مامای جمعیت روستایی و عشایری در استان‌های مختلف کشور فعالیت می‌کنند، بیان کرد: تیم‌های پزشکی با تجهیزات مورد نیاز به چادرهای عشایری اعزام می‌شوند و به افراد مورد نیاز خدمات بهداشتی، مراقبتی و درمانی عرضه می‌کنند.

بابک فرخی با اشاره به اینکه مشکلی در تأمین داروی مورد نیاز عشایر وجود ندارد، گفت: هر تیم پزشکی که به مناطق اسکان عشایری اعزام می‌شود، می‌تواند تا ۴۳۶ قلم انواع دارو را با خود به محل ببرد؛ عرضه خدمات بهداشتی دهان و دندان نیز از دیگر برنامه‌ها و اولویت‌های اجرا شده در بین عشایر کشور است.

مدیر طرح پزشک خانواده روستایی و عشایری کشور تاکید کرد: ساماندهی خدمات سلامت به عشایر کشور در اولویت‌ قرار دارد و در بازدیدهای میدانی با هدف بررسی و ساماندهی مناطق عشایری مورد توجه قرار می‌گیرد.

مدیرکل دفتر ساماندهی و هماهنگی سازمان امور عشایر کشور نیز با تاکید بر اینکه دولت توجه ویژه‌ای به توسعه عدالت اجتماعی و بهره‌مندی عشایر از امکانات و خدمات بهداشتی دارد، اظهار داشت: ارتقای سطح سواد و خدمات فرهنگی و مذهبی جامعه عشایری مصوبه دولت بوده و ۲۲ دستگاه در این بخش‌ مشارکت دارد.

سیاوش احمدی میرقائد بیان کرد: ۲۳ اتحادیه استانی، یک اتحادیه مرکزی و ۳۸۰ صندوق خرد زنان عشایری با هدف عرضه خدمات بهتر و مطلوب‌تر به این قشر در سطح کشور فعال هستند.

مدیرکل دفتر ساماندهی و هماهنگی سازمان امور عشایر کشور گفت: عشایر با سهم ۱۹۰ هزار تنی، ۲۵ درصد گوشت قرمز تولیدی کشور را به خود اختصاص داده‌اند و با داشتن ۲۵ میلیون رأس دام سبک، ۲۸ درصد دام سبک کشور را در اختیار دارند.

وی با اشاره به اینکه عشایر در ۱۵ هزار نقطه کشور پراکنده هستند، گفت: با این آمار ۴۰ درصد عرصه‌های جغرافیایی کشور محل پراکندگی و استقرار عشایر است و بیشترین پراکندگی عشایر در استان‌های زاگرس و البرزنشین، آذربایجان‌ و شرق کشور قرار دارد.

وی اظهار داشت: جامعه عشایری بسیار توانمند بوده و یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است؛  این تعداد جمعیت عشایری در ۱۰۱ ایل و ۵۵۰ طایفه مستقر هستند.

مدیرکل امور عشایری آذربایجان غربی نیز گفت: سه هزار کیلومتر ایل‌راه عشایری در این استان وجود دارد که سالانه ۱۰ درصد آنها مرمت و بازسازی شده و حمام‌های خورشیدی نیز بین عشایر توزیع می‌شود.

بهرام زینال‌زاده اظهار داشت: طی یکسال گذشته ۲۹۱.۵ کیلومتر از ایل‌راه‌های این استان مرمت و بازسازی شد و با مرمت این راه‌ها ۹۴۹ خانوار عشایری از مسیرهای مناسب برای تردد برخوردار شدند.

وی اضافه کرد: امسال نیز با هدف بهبود راه‌های ارتباطی عشایری و برای اجرای طرح‌های مرمت و بازسازی مسیرهای ارتباطی عشایر ۱۳ میلیارد و ۲۷۱ میلیون ریال تخصیص یافت.

وی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید توجه ویژه‌ای به عشایر دارد، ادامه داد: بهبود وضعیت ایل‌راه‌ها از جمله مهمترین برنامه‌های اداره‌کل امور عشایر آذربایجان‌غربی است که با اهتمام ویژه‌ای آن را دنبال می‌کنیم؛  ساماندهی این مسیرها می‌تواند در کمک به عشایر برای کوچ آسان‌تر به ییلاق و قشلاق و محرومیت‌زدایی از این قشر مؤثر باشد.

مدیرکل امور عشایری آذربایجان غربی ادامه داد: عشایر این استان با امکانات محدود نقش برجسته و مهمی را در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند و باید امکانات و تجهیزات لازم در اختیار آنان قرار گیرد.

زینال‌زاده با اشاره به اینکه ۱۵ هزار و ۵۹۹ خانوار عشایری در استان وجود دارد، بیان کرد: از این تعداد حدود ۶۰۰ خانوار به خارج از استان کوچ کرده‌اند و بقیه نیز در داخل استان و در شهرستان‌های چالدران، خوی، پلدشت، ماکو، مهاباد، سلماس و شاهین‌دژ ییلاق و قشلاق می‌کنند.

وی با بیان اینکه بهبود معیشت خانوارهای روستایی دارای جایگاه خاصی در بخش کشاورزی است، افزود: هم‌اکنون ظرفیت‌های مطلوبی در بخش کشاورزی آذربایجان‌غربی برای بهبود معیشت خانواده‌های روستایی وجود دارد؛  رسیدگی به مشکلات بهداشتی عشایر در اولویت است و بازدیدهای میدانی از مناطق ییلاقی عشایرنشین صورت می‌گیرد تا مشکلات شناسایی و برطرف شود.

۲ میلیون و ۶۷۰ هزار هکتار اراضی مرتعی در این استان وجود دارد که از این مقدار یک میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار با ۵۹ درصد تحت پوشش عشایر استان است؛ آذربایجان‌غربی سومین استان کشور از نظر جمعیت عشایری است و حدود ۱۵ هزار و ۵۹۹ خانوار عشایری با جمعیتی بالغ بر ۱۰۴ هزار نفر در این استان زندگی می‌کنند که ۳.۵ درصد جمعیت استان را تشکیل می‌دهند.

عشایر استان ۱۲ ایل و ۲۱ طایفه مستقل هستند و ۱۶ شهرستان استان دارای عشایر و ۳۳۶ روستا نیز ویژه عشایر است.

۹۹۱۸/۳۰۷۲