آلزایمر، زوال تدریجی عقل است. در این بیماری حفرههایی در بافت مغز ایجاد میشود که به تدریج پیشرفت میکند و منجر به ایجاد تغییرات رفتاری، فراموشی، اختلال در درک و بیان مطالب، حواس پرتی، نشناختن اشیاء ، افراد و ناتوانی در انجام کارهای ظریف و ساده میشود.
این بیماری در سالهای اولیه خود را به صورت فراموشی خفیف نشان میدهد ولی به مرور زمان پیشرفت کرده و اختلالات جدی را در حافظه ایجاد میکند.
دکتر سمیرا ربیعی روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در این باره گفت: با وجود تحقیقات وسیع، هنوز هیچ عاملی به عنوان علت قطعی بروز آلزایمر تایید نشده است. مجموعهای از عوامل ممکن است در بروز این بیماری موثر باشند که از آن جمله میتوان به وراثت، آسیب سر، سن مادر هنگام تولد، عوامل محیطی و سبک زندگی اشاره کرد.
تغذیه یکی از عوامل قابل کنترل آلزایمر است
وی اظهار داشت: یکی از عوامل قابل کنترل آلزایمر، عوامل تغذیهای است، هرچند اتفاق نظر در مورد یک برنامه غذایی خاص برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد، اما مطالعات مختلف حاکی از وجود ارتباط بین برخی عوامل تغذیهای با بیماری آلزایمر هستند.
ربیعی ادامه داد: به طور مثال، مصرف ناکافی اسیدهای چرب مفید نظیر امگا ۳، مصرف کم سبزیها، ویتامینهای گروه B به خصوص B۱۲ و B۹ (اسیدفولیک)، مصرف ناکافی آنتی اکسیدانها از جمله ویتامین C و E و مصرف بیش از حد چربیهای جامد و اسیدهای چرب اشباع، میتواند در ایجاد آلزایمر نقش داشته باشد.
وی افزود: علاوه بر مصرف برخی داروها که میتوانند سیر زوال عملکرد روانی را در موارد خفیف تا متوسط آلزایمر کاهش دهند، رعایت برخی نکات تغذیهای نیز میتواند در جلوگیری از پیشرفت این بیماری موثر باشد.
ربیعی گفت: بنابراین، این احتمال وجود دارد که مصرف منظم مکملهای حاوی ویتامینهای گروه B، پیشرفت آلزایمر و سایر اختلالات ذهنی را کاهش دهد، منابع غذایی غنی این ویتامینها شامل گوشت بدون چربی، سبزیجات برگی شکل سبز رنگ، غلات کامل، حبوبات، لبنیات و تخم مرغ است.
اسیدهای چرب امگا۳ و کاهش پیشرفت بیماری
وی گفت: نتایج پژوهشهای مختلف، ارتباط معنیداری را بین مصرف کافی اسیدهای چرب امگا ۳ که به وفور در ماهی یافت میشود و کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر نشان میدهد.
عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای صنایع غذایی کشور گفت: برای اثبات این موضوع و تعیین دُز کافی مصرفی برای جلوگیری از پیشرفت آلزایمر، نیاز به انجام مطالعات بیشتری است.
وی به رعایت توصیههای تغذیهای به بیماران مبتلا به آلزایمر تاکید کرد و گفت: پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع؛ یعنی استفاده از تمام گروههای غذایی، روزانه به مقدار مناسب به این بیماران توصیه میشود.
ربیعی افزود: این افراد باید وزن خود را در محدوده مناسب حفظ کنند و روزانه به مقدار کافی ورزش کنند و مصرف قند، شکر و سایر محصولات قندی را به حداقل برسانند.
وی گفت: این افراد تا حد امکان از مواد غذایی دارای سدیم بالا مانند سوسیس، کالباس، کنسروها، سس گوجهفرنگی و نظایر آن استفاده نکنند و میزان نمک مصرفی در غذای خود را محدود کنند.