یک شهروند دوستدار حیات وحش و طبیعت گفت: حیات وحش به عنوان مخلوقات خداوند، قابل احترام هستند و نباید به خاطر سودجویی و منفعت طلبی، جان و زندگی طبیعی را از آنان گرفت و صیادان و شکارچیان خاطی باید بدانند که صید و شکار آنان در واقع نامهربانی و دست درازی به طبیعت و دیگر مخلوقات الهی است.
داوود موسوی افزود: باید به طبیعت و حیات وحش، اهمیت بهتر و بیشتری قایل شد و به شکل دلسوزانه با آنها برخورد و رفتار کرد چراکه شکارچیان با شکار غیرمجاز حیات وحش، زخم های عمیق و کاری بر پیکره طبیعت و حیات دیگر انسان ها وارد می سازند و با این نامهربانی ها، چرخه و زنجیره غذایی را به سادگی هرچه تمام برهم می زنند.
یک شهروند دیگر نیز گفت: شکار حیوانات به منظور تفریح و سرگرمی به حتم جزو بدترین کارها و گناهان است و صیادان و شکارچیان متخلف یقین بدانند که آه حیات وحش شکار شده به حتم و به هر طریق ممکن، روزی گریبان آنان را خواهد گرفت.
وی افزود: آیا شکارچیان خاطی به این فکر کرده اند که پس از شکار ناجوانمردانه، چه بلایی بر سر بچه های وحوش شکار شده خواهد آمد به حتم این بچه ها از فرط گرسنگی به شکلی دردناک، تلف خواهند شد و سنگینی گناه نیز تا پایان عمر بر دوش آنان باقی خواهد ماند.
در سه ماه اخیر ۶ راس گونه جانوری شاخص این استان شکار شد
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون ۶ گونه شاخص جانوری این استان از سوی شکارچیان خاطی شکار شدند،گفت: اردیبهشت ماه یک راس قوچ وحشی در منطقه انگوران ماهنشان، در خرداد ماه یک راس بز وحشی و تیر ماه نیز ۲ راس کل و بز در منطقه شکار ممنوع خرمنه سر شهرستان طارم و ۲۹ و ۳۰ تیر ماه نیز ۲ راس آهوی نر دشت سهرین در منطقه شکار ممنوع سرخ آباد واقع در شهرستان های زنجان و طارم، با استفاده از اسلحه شکاری، شکار و سلاخی شدند.
اسماعیل قلیزاده، جریمه شکار هر راس آهو، قوچ و میش و کل و بز را مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال ذکر کرد و افزود: جریمه در نظر گرفته شده برای شکارچیان خاطی، باید بازدارنده باشد تا شکارچیان از ترس بالا بودن مبلغ، دست به شکار وحوش نزنند.
وی تصریح کرد: ماموران یگان حفاظت این اداره کل در بحث حفظ و حراست از طبیعت و حیات وحش این استان و برخورد قانونی با شکارچیان، با کسی تعارف نداشته و در صورت مشاهده خاطیان از تخلفات صورت گرفته چشم پوشی نخواهند کرد.
قلیزاده، افزود: باید به طبیعت و حیات وحش احترام قایل شد و امید می رود شکارچیان خاطی که با شکار بی رویه، ضربه ای سهمگین بر پیکر طبیعت می زنند به خود آمده و دست از تخلف بر دارند.
وی با بیان اینکه باید با حیات وحش دلسوزانه رفتار کرد، اظهار داشت: این یگان به لحاظ نیرو با کمبود مواجه است اما با این وجود محیط بانان به صورت ۲۴ ساعته مناطق تحت پوشش و اراضی آزاد را مورد پایش و رصد قرار می دهند.
قلی زاده با تاکید براینکه همکاری و تعامل عموم مردم به ویژه علاقه مندان و دوستداران طبیعت با عوامل یگان حفاظت محیط زیست ضروری است، افزود : ۵۰ درصد کشفیات این یگان ناشی از همکاری مردم است و امید می رود این روند همچنان ادامه یابد.
وی با اشاره به اینکه طبیعت و وحوش، متعلق به همه انسان ها است و به همین دلیل همه در حفظ و حراست از آنها دخیل هستند تا محیط زیست سالم و با تنوع زیستی بیشتری را شاهد باشیم، تصریح کرد: استان زنجان از تنوع زیستی جانوری و گیاهی خوب و مناسبی برخوردار است که نیاز به مراقبت و حفاظت دارند.
وحوش حق حیات دارند و ظلم بر آنها روا نیست
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز گفت: هرچند محیط بانان برای حفظ و حراست از طبیعت و حیات وحش، تلاش وافر کرده و منطقه را در همه حال مورد پایش و رصد قرار می دهند اما با این وجود شکارچیان غیرمجاز به دور از چشم آنان، دست به شکار زده و حیات را از آنان می گیرند.
پرویز رستمی، افزود: شکار حیات وحش به هیچ وجه جایز نیست و انتظار می رود شکارچیان دست از تخلف برداشته و به زیبایی های طبیعت آسیب و خدشه وارد نسازند و در حقیقت یار و یاور وحوش باشند.
وی یادآور شد: در سه روز پایانی تیر ماه امسال متاسفانه ۲ شکارچی خاطی با حضور در منطقه حفاظت شده سرخ آباد ۲ راس آهوی دشت سهرین نیز را با استفاده از گلوله، شکار و سلاخی کردند و هرچند دستگیر شدند اما حق حیات را از این ۲ گونه جانوری شاخص گرفتند.
منطقه حفاظت شده سرخ آباد در شهرستان های زنجان و طارم و با مساحت ۱۲۲ هزار و ۶۱۸ هکتار از سال ۱۳۷۵ تحت حفاظت قرار گرفته است.
دشت سهرین این منطقه یک زیستگاه با ارزش آهو محسوب می شود که دامنه ارتفاعی آن ۵۰۰ تا ۲ هزار و ۹۰۰ متر بوده و بارندگی و میزان دما متوسط سالیانه ۵۰۰ میلی متر و ۱۱ درجه سانتیگراد منطقه را دارای اقلیم های نیمه خشک مدیترانه ای معتدل کرده است.
پوشش گیاهی منطقه شامل ارس، گردو، سیاه تلو، زالزالک، انار وحشی، داغداغان، زرشک، زیتون و گون، آویشن، درمنه، کلاه میرحسن، چوبک، لاله، مرزه و ثعلب از جمله گونه های گیاهی آن است.
آهو، پلنگ، پازن، گراز، خرس قهوه ای، سمورسنگی، سنجاب زمینی، رودک، کبک دری، هوبره، عقاب، شاهین، دال، غاز خاکستری، خوتکا، لک لک سفید، باکلان، افعی البرزی، افعی شاخدار ایرانی، افعی زنجانی و ماهیانی نظیر کپور، سیم و اسبله، نیز از جمله جانوران این منطقه است.
منطقه حفاظت شده انگوران نیز با مساحتی برابر با ۹۲۲۹۷ هکتار از سال ۱۳۴۹ تحت حفاظت بوده و منطقه ای کوهستانی و تپه ماهوری در شهرستان ماهنشان، دامنه ارتفاعی ۱۲۴۰ تا ۳۳۲۰ متر، بارندگی و دمای متوسط سالیانه ۴۵۰ میلیمتر و ۶ درجه سانتیگراد و دارای اقلیم های مدیترانه ای و نیمه مرطوب معتدل است.
پوشش گیاهی منطقه نیز بطور عمده از لاله واژگون، درمنه، چوبک، گون، کلاه میر حسن، لاله، شقایق، کما، مرزه، شکر تیغال، گل حسرت به همراه درختان و درختچه هایی نظیر بنه، بادام، خینجوک، شیرخشت، زرشک، گردو و سنجد تشکیل شده است.
این منطقه زیستگاه مناسبی برای قوچ و میش ارمنی و پازن است دیگر گونه های جانوری منطقه نیز شامل 'خرس قهوه ای، روباه معمولی، سیاهگوش، سمور سنگی، کبک دری، کبک چیل، باقرقره، سار، دال، شاه بوف، غاز خاکستری، تنجه، آنقوت، حواصیل، خوتکا، اگرت بزرگ، افعی زنجانی، لاک پشت افغانی و ماهیانی از جمله سفید رودخانه ای، سس، زرده پر، اسبله است.
منطقه شکار ممنوع فیله خاصه از توابع بخش قره پشتلو و زنجانرود در شهرستان زنجان قرار دارد که از سال ۸۶ جزو مناطق شکار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن ۱۱۰ هزار و ۵۳۲ هکتار است.
گونه های درختی همانند درختان میوه و صنوبر و گونه های گیاهی همچون انواع آویشن، درمنه، انواع خانواده گندمیان و گیاهان بالشتکی و همچنین آهوی ایرانی، گراز، سمور سنگی، پرندگانی چون کبک، باقرقره، انواع پرندگان شکاری، انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر زمستانی و انواع خزندگان در این منطقه وجود دارد.
منطقه شکار ممنوع خرمنه سر که از اول آبان سال ۸۱ شکار ممنوع اعلام شده در شمال استان زنجان و دامنه جنوبی سلسله جبال البرز در شهرستان طارم واقع شده که این محدوده بین ۴۸ درجه و ۴۵ دقیقه و ۳۰ ثانیه تا ۴۹ درجه و۱۰ دقیقه و ۳۴ ثانیه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه و ۱۰ ثانیه تا ۳۷ درجه و ۴ دقیقه و ۵ ثانیه عرض شمالی واقع شده است.
وسعت منطقه حدود ۷۷۸۸۵ هکتار بوده و دامنه تغییرات ارتفاع آن از ۳۰۰ تا حداکثر ۲۸۰۰ متر است و حیات وحش منطقه شامل کل و بز، خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش، گرگ، کفتار، گراز، کبک دری، کبک چیل، طرلان، دلیجه، شاه بوف، عقاب طلایی و انواع پاسری فرمها می باشد.
این منطقه دارای گونه های گیاهی نظیر ارس، بلوط، گردو، بنه، ازگیل، زالزالک، سیاه تلو، افرا، داغداغان، ولیک، آلبالوتلخه، بادام کوهی، راش و انواع گون است.
منطقه شکار ممنوع خراسانلو با منطقه حفاظت شده باشگل تاکستان همجوار است و در بین ۴۹ درجه و ۵ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۳۳ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۶ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۲۶ دقیقه عرض شمالی واقع شده و وسعت منطقه ۷۰۱۵۷ هکتار و حداقل ارتفاع ۱۵۵۰ متر و حداکثر ۲۹۷۱ متر و دامنه تغییرات ارتفاعی نیز ۱۴۲۱ متر است.
این منطقه کوهستانی بوده و میزان بارندگی آن بالای ۴۰۰ میلیمتر در سال است.
پوشش گیاهی منطقه بطور عمده شامل چوبک، بومادران، گون، کلاه میرحسن، پسته وحشی، سیاه تلو است و زیستگاه قوچ و میش وحشی البرز مرکزی می باشد از گونه های دیگر حیات وحش منطقه می توان به خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش و از گونه های پرندگان به کبک معمولی نیز اشاره کرد.
منطقه شکار ممنوع خراسانلو واقع در شهرستان های ابهر - خرمدره به دلیل دارا بودن آب و هوای معتدل کوهستانی و زمین های حاصلخیز از تنوع گونههای گیاهی و جانوری خاصی برخوردار است و بیش از ۱۳ نوع پستاندار از جمله قوچ و میش ارمنی و البرزی، آهو، پلنگ، خرس قهوهای، خوک وحشی، گرگ و سیاه گوش و ۲۲ گونه از انواع پرندگان چون کرکس، قرقی، سینه سرخ ایرانی، دلیجه، سارگپه در این منطقه زیست می کنند.
پناهگاه حیات وحش انگوران بخشی از جنوب شرق منطقه حفاظت شده انگوران که خود از سال ۱۳۴۹ به حفاظت درآمد و در سال ۱۳۵۴ به پناهگاه حیات وحش تبدیل شد.
این منطقه کوهستانی و تپه ماهوری با مساحت ۲۹۸۳۳ هکتار در شهرستان ماهنشان قرار دارد و دامنه ارتفاعی ۱۲۸۰ تا ۲۲۰۰ متر بارندگی و دمای متوسط سالیانه ۴۰۰ میلیمتر و ۱۰ درجه سانتیگراد، منطقه را دارای اقلیم نیمه خشک معتدل کرده است.
از گیاهان مهم منطقه می توان به زرشک، بادام، تنگرس، بنه، خینجوک، کما، درمنه، لاله واژگون، گل حسرت، آویشن گون و انواع گندمیان اشاره کرد.
وجود رودخانه های قزل اوزن، انگوران چای به همراه شرایط توپوگرافی خاص منجر به تشکیل زیستگاه های متنوع جانوری شده است. این منطقه از زیستگاه های مهم قوچ و میش ارمنی محسوب می شود و گونه های جانوری آن عبارتند از 'پازن، خرس قهوه ای، گرگ، سیاه گوش، شنگ، کفتار، روباه معمولی، کبک دری، کبک، دلیجه، عقاب، شاهین، اگرت بزرگ، انواع کوکرها، خوتکا، اردک سرسبز، درنا، باکلان، حواصیل، افعی زنجانی، افعی دماوندی، کورمار، لاک پشت برکه ای و ماهیانی چون زرده پر، سس ماهی، سفید رودخانه ای و اسبله است.
۶۰۸۴/۶۰۸۵