تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۰

تهران- ایرنا- «به ائتلاف ما در خلیج فارس بپیوندید»، این جمله شعار دولتی است که در دو سال و نیم گذشته از عمرش رکورددار ترک توافقنامه‌ها و معاهده‌های دو و چندجانبه بسیاری بوده است. سیاستمداری که با شعار «امریکا، نخست است» به کاخ سفید راه پیدا کرد و بی‌توجه به هشدارها تک‌روی را الگوی کار خود قرار داد. اندک اندک در مسیر اجرای سیاست‌هایش به این نتیجه رسیده که یک دست صدا ندارد.

روزنامه اعتماد در قسمتی از این گزارش آورده است: رییس‌جمهوری که می‌گوید امریکا «پلیس جهان» نیست تا با این ادبیات به ادامه حضور نیروهای امریکایی در افغانستان خرده گرفته باشد و اکنون نیزتمام هم و غم خود را بر منطقه خلیج‌فارس و در این محدوده هم بر ایران متمرکز کرده است. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا و تندروهای اطراف وی توانایی در پنهان کردن نیت‌های ضدایرانی خود هم ندارند و امروز حقیقت اقدام‌های تحریک‌آمیز آنها علیه ایران در غرب آسیا بر هیچ‌کس پوشیده نیست.

دونالد ترامپ برای ناامن نشان دادن منطقه خلیج فارس وقایع تاریخی را تقطیع می‌کند تا تقصیر نهایی را گردن ایران انداخته باشد. در حالی که ایران دهه‌ها است امنیت تنگه هرمز و نقل و انتقال آرام و بی‌دردسر انرژی در این منطقه را تامین کرده ناگهان امریکا و متحدان منطقه‌ای‌اش پشت بلندگو قرار گرفته و فریاد سر می‌دهند که باید با شکل دادن ائتلافی چندجانبه امنیت و ثبات را در خلیج فارس تامین کنیم. دونالد ترامپ و «گروه بی» به گمان خود با مجموعه تحولاتی که در سه ماه اخیر در منطقه غرب آسیا رخ داده بهانه‌ها و مشوق‌های لازم و کافی را برای جلب اجماع دارند: ایران سیاست تشدید تنش در منطقه را با هدف قراردادن نفتکش‌ها و ایجاد اختلال در رفت و آمد آزاد کشتی‌ها در آبراه‌های بین‌المللی در پیش گرفته و برای مهار این تخلف باید دست به دست هم داد تا با ائتلافی نظامی عرصه را بر ایران تنگ کرد. امنیتی کردن فضای غرب آسیا و خلیج فارس یک منفعت غیرقابل انکار هم برای دونالد ترامپ دارد که آن را می‌توان در عبارت خالی کردن جیب عربستان سعودی و امارات با فروش سلاح بیشتر آنهم در یک سال و نیم مانده به انتخابات ۲۰۲۰ در امریکا دانست.

داستانی که ترامپ و تیم وی برای مقصر جلوه دادن ایران در تنش‌های اخیر در منطقه خلیج فارس تعریف می‌کنند اشاره‌ای به اقدام‌های مخربی علیه ایران ندارد که از یک سال و سه ماه پیش با کناره‌گیری از توافق هسته‌ای آغاز و در آخرین حلقه آن به توقیف نفتکش حامل نفت ایران رسیده است. تیم ترامپ تلاش می‌کند به جهان بگوید سیاست فشار حداکثری و تحریم اقتصادی که ما علیه ایران اعمال کرده‌ایم در نتیجه ماجراجویی‌های این کشور در حوزه‌های منطقه‌ای، هسته‌ای و موشکی است. روایتی که شاید اگر ترامپ هوای متحدان سنتی امریکا در دو سال و نیم اخیر را داشت خریدار پیدا می‌کرد اما می‌توان گفت که یکجانبه گرایی ترامپ در عرصه بین‌المللی به تیر به خودی این کشور در مواجهه با ایران و تلاش برای ائتلاف‌سازی علیه آن تبدیل شده است.

منبع: روزنامه اعتماد