تهران- ایرنا-انتخاب بوریس جانسون سیاستمدار جاه طلب و پوپولیست به مقام رهبر حزب حاکم محافظه کار و نخست وزیری انگلیس علاوه بر رسانه های خارجی، بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی داشته است.

به گزارش روز چهارشنبه گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، تارنما و خبرگزاری‌های مختلف داخلی طی ۲۴ ساعت گذشته به بررسی مسائل گوناگونی پرداختند که انتخاب بوریس جانسون به نخست وزیری انگلیس از مهمترین آنها به شمار می‌رفت. افزون بر آن، موضوعات دیگری همچون سفر نخست وزیر عراق به تهران و موضوع دوتابعتی ها از دیگر محورهای مورد توجه رسانه‌ها بود.

جانسون ترامپ اروپا

اعضای حزب حاکم محافظه‌کار بریتانیا روز سه شنبه بوریس جانسون، وزیر خارجه پیشین انگلیس را با اکثریت قاطع آرا به رهبری حزب و جانشینی «ترزا می»، نخست وزیر، انتخاب کردند.

تارنمای خبرگزاری ایسنا به شباهت‌های ظاهری و شخصیتی ترامپ و جانسون پرداخته و می‌نویسد: جانسون و ترامپ هر دو شخصیت بی‌پروایی دارند. طوری که یک موضع اتخاذ می‌کنند هر دو از زبان نژادپرستانه علیه مسلمانان، مهاجران و افراد رنگین پوست استفاده می‌کنند، طوری که جانسون پیشتر از باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا به دلیل ریشه آفریقایی‌اش انتقاد کرده بود. همچنین ترامپ از حمله و انتقاد از زنان رنگین پوست و دو رگه در پارلمان دریغ نکرده است.

ایسنا در مورد موضع مشترک ترامپ و جانسون نسبت به رژیم صهیونیستی می‌نویسد جانسون این رژیم را یک کشور بزرگ توصیف کرده که دوستش دارد.

خبرگزاری ایلنا در مصاحبه با «کریستوفر استفورد»، پژوهشگر و تحلیل‌گر در دانشکده علوم اجتماعی در دانشگاه ناتینگهام می‌نویسد: توقیف نفتکش بریتانیا در تنگه هرمز آزمون بزرگی برای جانسون است. این پژوهشگر دانشگاه ناتینگهام درباره توقیف نفتکش ایرانی از سوی کشورش که ایران آن را راهزنی دریایی می‌نامد، حاضر به پاسخگویی نشد ولی در رابطه با توقیف نفتکش بریتانیا در تنگه هرمز از سوی ایران گفت: حل این مسئله آزمون بزرگی برای نخست‌وزیر جدید است و برای واکنش قدرتمند به این ماجرا به او فشار می‌آورند. با توجه به دوران شکست‌خورده‌اش به‌عنوان نوزیر خارجه، بسیاری امید چندانی ندارند که وی در این رابطه اقدامی انجام دهد.

خبرگزاری فارس با اشاره به استقبال ترامپ از نخست وزیری جانسون می‌نویسد: توصیف وی به فردی فوق العاده هم می‌تواند به تلافی این باشد که می‌بیند ایران ابتکار عمل را در آبراهه‌ها و در تحرکات دیپلماتیک در دست دارد. جانسون که تندروتر از ترزا می و «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس است، با قاطعیت تصمیم دارد که انگلیس را از اتحادیه اروپا خارج کند. چیزی که اتحادیه اروپا با آن مخالف است و ضرورتاً وی در این امر بدون توافق با بروکسل چیزی که به آن امید بسته موفق نخواهد بود.

خبرگزاری فارس افزود: بوریس جانسون در آب‌های خلیج فارس و در سیاست بین‌المللی وبال ترامپ است مثل بولتون و تندروهای دولت آمریکا و تیم ب که وبال هستند. شاید او علاوه بر ترامپ، برای تندروها در انگلیس هم وبال باشد چرا که سخت است آنان را از این تنگنا نجات دهد و آنها هم او را نجات دهند. تندروهای دولت آمریکا که می‌خواهند از طریق انگلیس فتیله جنگ در خلیج فارس را روشن کنند، با غافلگیری دریافته‌اند که انگلیس از حمایت کشتی‌های خودش در تنگه هرمز ناتوان است. اما حساب کردن روی بوریس جانسون که از ترزا می تندتر است، نشان‌دهنده وخامت مشکل ناتوانی تندروها و بازگشت آنان به خانه اول و رسیدن به بن بست است.

مشرق نیوز به موضوع برجام و تبعیت انگلیس از آمریکا اشاره می‌کند و می‌نویسد: «متیو آفورد»، نماینده پارلمان انگلیس و عضو حزب محافظه‌کار گفت به نظر او دولت بوریس جانسون، به پیروی از دونالد ترامپ، از برجام خارج خواهد شد. وی گفت مذاکره مجدد بر سر توافق هسته‌ای جدید احتمالاً بهترین گزینه برای خروج از وضعیت فعلی بدون درگیری مستقیم خواهد بود.

سفر عادل عبدالمهدی؛ تعمیق روابط یا حامل پیام لندن

خبرگزاری ایرنا با اشاره به سفر نخست وزیر عراق به ایران به با اشاره به روابط دوستانه دو کشور می‌نویسد از اهداف اصلی و اساسی نخست وزیر عراق از سفر به ایران، تقویت و توسعه روابط میان تهران و بغداد در زمینه‌های مختلف است؛ سفری که بدیهی است در شرایط کنونی و پس از اقدام آمریکا در اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه تهران، به مذاق واشنگتن خوش نمی‌آید.

تقویت و توسعه روابط میان تهران بغداد از اهداف و محورهای اصلی سفر عادل عبدالمهدی به ایران است، چراکه در طول این سفر، مقامات دو کشور راهکارهای جدی برای توسعه و تقویت روابط دوجانبه در عرصه‌های مختلف را مورد بررسی قرار می‌دهند. پیش بینی می‌شود که برخلاف خواسته ایالات متحده آمریکا، نخست وزیر عراق فرصت پیش آمده را مغتنم شمرده و بار دیگر بر موضع بغداد در مخالفت با تحریم‌های ضد ایرانی تأکید کند.

مشرق نیوز نیز با تیتر ردای عمان بر تن عراق می‌نویسد: عراقی‌ها که از چندی پیش به‌دنبال اشغال جایگاه منطقه‌ای عمان در حل‌وفصل مسائل منطقه‌ای هستند و سودای پوشیدن ردای عمان یا دیگر کشورها را در ساختار منازعات در سر می‌پرورانند، عملاً کار خود را در این زمینه آغاز و اعلام کردند به دنبال حل‌وفصل مشکلات منطقه‌ای از پرداختن به مسأله یمن گرفته تا مشکل عربستان و قطر تا تنش هسته‌ای ترامپ با جمهوری اسلامی ایران هستند و در این راه هم تلاش می‌کنند.

مشرق نیوز به نقل از «حسن دانایی‌فر»، سفیر پیشین ایران در عراق که این روزها مدیریت توسعه روابط ایران در عراق و سوریه را برعهده داردافزود: روابط ایران و عراق در سطح و شرایطی قرار گرفته است که دیدارها و روابط متعدد سیاسی، اقتصادی و حقوقی دو طرف را می‌طلبد. از همه مهم‌تر، موضوعات منطقه‌ای بیش از هر وقتی می‌طلبد که سفرهای طرفین صورت گیرد.

خبرگزاری ایسنا در تیتری با عنوان چرایی سفر نخست وزیر، وی را حامل پیام لندن می‌داند، و افزود: دور از انتظار نیست که عادل المهدی برای ارسال پیام دولت لندن به تهران سفر کرده باشد، به خصوص آنکه مقامات انگلیسی پیش از سفر نخست وزیر عراق با وی تماس‌هایی برقرار کرده بودند.

سید رضا قزوینی غرابی در گفت‌وگو با ایسنا در مورد اهداف سفر نخست وزیر عراق به ایران با توجه به سیر تحولات اخیر در تنگه هرمز تصریح کرد: با توجه به کوتاه بودن و غیرمنتظره بودن این سفر و همزمان بودن آن با تحولات اخیر در منطقه که ناشی از تنش آمریکا و انگلیس با ایران است، می‌توان انتظار داشت که هدف اصلی سفر مربوط به بحران‌های اخیر بوده است.
وی در همین چارچوب ادامه داد: دور از انتظار نیست که عادل عبدالمهدی برای ارسال پیام دولت لندن به تهران سفر کرده باشد به خصوص آنکه مقامات لندن پیش از سفر نخست وزیر عراق با وی تماس‌هایی برقرار کرده بودند.

اعلام اسامی دو تابعیت‌ها

صحن مجلس روز سه شنبه گذشته شاهد گفته‌های ضد و نقیض جواد کریمی قدوسی و علیرضا رحیمی درباره نحوه اعلام اسامی لیست معروف به ۱۰۰ نفره کمیته تحقیق و تفحص از افراد دارای تابعیت مضاعف بود. این گفته ها یکی دیگر از موضوعات قابل توجه در رسانه‌ها و خبرگزاری های داخلی بود.

تابناک در همین مورد به نقل از کریمی قدوسی نوشت: بنده یا هیچ فرد دیگری در هیچ زمانی از موضع نمایندگی موضوع دوتابعیتی بودن آقای رئیس‌جمهوری را باور نداریم و آن را مطرح نکردیم.

به گزارش تابناک مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی در گفت وگویی به جنجال‌های روز گذشته پارلمان درباره دوتابعیتی بودن رئیس جمهور واکنش نشان داده است.

خبرگزاری خانه ملت در گفت و گو با ابوالفضل ابوترابی، با اشاره به اینکه چند نفر از مقامات مسئول کشور دو تابعیتی هستند، نوشت: گروه تحقیق و تفحص از مجلس به این نتیجه رسیده است که ۱۰۰ نفر از مقامات کشور یا دو تابعیتی هستند یا گرین کارت دارند. وی افزود: از همه طیف‌های سیاسی کشور اعم از اصلاح طلب، اصولگرا و اعتدالگرا در این لیست صد نفره دو تابعیتی‌ها حضور دارند. متأسفانه مسئله دو تابعیتی‌ها یک معضل جدی برای کشور به شمار می‌روند، چرا که بهترین راه نفوذ دشمن در کشور همین افراد دوتابعیتی هستند. نماینده مردم نجف آباد ادامه داد: قانون در رابطه با دو تابعیتی‌ها ضعیف عمل کرده است.

خبرگزاری ایرنا در این مورد با گزارشی به عنوان اعلام اسامی دو تابعیتی ها به نقل از «جمالی» نماینده مردم فسا گزارش داد: در ابتدای کار مجلس، تحقیق و تفحص در مورد دو تابعیتی‌ها به کمیسیون امنیت ملی آمد و کمیته‌ای برای انجام تحقیقات که بسیاری از اعضای کمیته هم از خارج کمیسیون بودند، برگزیده شدند. رئیس آن هیئت هم آقای کریمی قدوسی شدند. مدتی با وزارت خارجه تماس داشتند و به مبادی زیربط که می‌توانست در موضوع دو تابعیتی‌ها کمک کند، رفته بودند، سرانجام گزارش مکتوبی به کمیسیون و رئیس آنکه آن زمان «علاالدین بروجردی» بودند، ارائه کردند.

وی افزود: همان زمان آنها اعلام کردند که گزارش ما یک پیوستی دارد که اسامی حدود ۱۰۰ نفر در آن وجود دارد. این ادعا باعث کنجکاوی اعضای کمیسیون شد. اتفاقاً هم اصلاح طلبان و هم اصولگرایان مایل بودند بدانند چه کسانی در این لیست هستند. سرانجام با اعلام موافقت صحن کمیسیون و شخص رئیس به من اعلام شد که متن پیوست را قرائت کنم. من هم اسامی را خواندم، فارغ از اینکه درست یا غلط باشد. نفر اول آن لیست آقای روحانی، رئیس جمهور محترم بودند.

نماینده مردم فسا در مجلس در خصوص ادعای مجتبی ذوالنور مبنی بر اینکه از ابتدا اسم رئیس جمهوری به علت داشتن اقامت در این لیست آمده و بحث تابعیت مضاعف برای ایشان مطرح نبوده است، تاکید کرد: در هر صورت در زمان ارائه لیست در جلسه کمیسیون، ادعای اعضای کمیته تحقیق و تفحص در رابطه با دوتابعیتی ها بود، چرا که تحقیق و تفحص اساساً در موضوع دوتابعیتی ها بود. مسئله اقامت بار حقوقی تابعیت را ندارد و محل بحث کمیسیون نبود.

وی ادامه داد: این گزارش سرانجام در کمیسیون امنیت ملی قرائت شد. لیست مسئولان به کمیسیون ارائه شد و بنده تأکید کردم که این لیست نباید منتشر شود زیرا جامعه ظرفیت پذیرش شنیدن این اسم‌ها را ندارد. در همان جلسه آقای کواکبیان اصرار کردند که اسامی قرائت شود. بنده مخالف بودم. با اصرار دوستان، آقای جمالی نوبندگانی اسامی این ۱۰۰ نفر را قرائت کرد. باز هم من تأکید کردم که این اسامی پخش نشود، چون به مصلحت نیست اما آقای رحیمی مصاحبه کرد و گفت اسم آقای روحانی در این لیست بوده است.