تهران- ایرنا- تنش‌های جاری میان ایران و آمریکا و انتخاب بوریس جانسون به نخست وزیری انگلیس، گمانه‌زنی هایی در زمینه همسویی لندن و واشنگتن علیه تهران به دنبال داشته است.

با صعود بوریس جانسون در سیاست و حکومت انگلیس، احتمال تغییر در سیاست خارجی این کشور و ایجاد «رابطه خاص» آمریکا و انگلیس در قبال ایران مورد توجه رسانه های اصلاح طلب قرار گرفته است.

همچنین رئیس جمهوری روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت با تأکید بر اینکه این دولت هرگز فرصت مذاکره را از دست نداده و نخواهد داد، اظهار داشت: تا زمانی که مسئولیت اجرایی کشور را برعهده دارم، برای انجام مذاکره عادلانه، قانونی و عزتمندانه کاملاً آمادگی داریم، تا مشکلات را حل و فصل نماییم. اما در عین حال حاضر نیستیم به اسم مذاکره کنار میز تسلیم بنشینیم.

سخنان رییس جمهور در این باره مورد توجه رسانه های اصولگرا قرار گرفته است.

تلاش کشورهای دیگر برای مهار تنش ها در روابط تهران –واشنگتن نیز از جمله محورهای مشترک در رسانه های هر دو جریان رسانه ای اصلاح طلب و اصولگرا بود.

رسانه های اصلاح طلب

رسانه های منسوب به این طیف سیاسی، امروز روابط ایران و آمریکا را با پرداختن به موضوع هایی چون ادامه تلاش ها برای کاهش تنش ها، مواضع آمریکا در قبال برجام و اما و اگرهای ائتلاف امریکا در خلیج‌فارس پیگیری کرده اند.

"بوریس جانسون" و رابطه ایران و آمریکا

فرارو نوشت: در پی اوج‌گیری تنش‌ها در خلیج فارس، روابط بریتانیا و ایران در واقع به بخشی از روابط بریتانیا و آمریکا تبدیل شد. بنابراین، بهتر یا بدتر شدن مناسبات لندن و واشنگتن ممکن است بر مناسبات لندن و تهران هم تاثیر بگذارد. در دوره ترزا می، روابط آمریکا و بریتانیا، دوره‌ای از رکود و سردی نسبی را تجربه کرد که در ماجرای مکاتبات افشاشده کیم داروک، سفیر مستعفی بریتانیا در آمریکا، به اوج خود رسید. بریتانیا و آمریکا همواره ادعا می‌کنند رابطه «خاصی» با یکدیگر دارند.

تلاش ها برای کاهش تنش ها

ابتکار می نویسد: به نظر می‌رسد در سطح منطقه دو دولت عمان و عراق با توجه به روابط حسنه خود با ایران و روابط نزدیک‌شان با آمریکا، تلاش می‌کنند با استفاده از پنجره و ابزار دیپلماتیک از تنش‌ها بکاهند. از سوی دیگر عراق به شدت مایل به ایفای نقش منطقه‌ای پررنگ‌تری است. همچنین کاهش تنش میان تهران و واشنگتن تاثیر مستقیمی بر روی عراق خواهد داشت و بدون شک سفر نخست وزیر عراق به تهران با سفر وزیر خارجه عمان بی‌ربط نیست. هرچند ممکن است هماهنگی‌هایی در این خصوص میان بغداد و مسقط نباشد، اما هر دو کشور در درون یک کانتکس و مسیر نسبت به این موضوع در حال حرکت هستند. همانطور که می‌دانید، عراق در میان تنش‌های ایران و آمریکا بارها ابراز نگرانی کرده است. برخی از کارشناسان عراقی معتقدند درصورت بروز یک درگیری احتمالی، پای عراق هم به صحنه باز خواهد شد. این گمانه‌زنی چه میزان معتبر است و آیا اساسا عراقی‌ها توان و پتانسیل میانجی‌گری در جهت کاهش تنش‌ها را دارند؟

روزنامه ایران نوشت: فرستاده ایران در پاریــــــــس شامگاه سه‌شنبه پیام کتبی حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان را به امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه رساند. به نظر می‌رسد این پیام در پاسخ به تلاش‌های پیدا و پنهان مقام‌های فرانسوی برای حفظ روند برجام و جلوگیری از توقف بخش دیگری از تعهدات هسته‌ای ایران باشد. چه همزمان با اعلام ایران برای عبور از سطح غنی‌سازی‌ مجاز در برجام  که یکی از اصلی‌ترین تفاهمات توافق هسته‌ای به شمار می‌آمد، این مکرون بود که بلافاصله در تماس تلفنی با روحانی خواستار تسریع عملیات نجات برجام شد و امانوئل بن، نماینده خود را برای گفت‌وگوهای بیشتر به تهران فرستاد. عراقچی در ادامه این گفت‌وگوها و تلاش برای یافتن راهکار امیدبخش جهت حفظ برجام با مکرون دیدار کرد و پیرامون این موضوع به گفت‌وگو نشست. این در حالی است که در کنار موضوع توافق هسته‌ای، موضوع کاهش تنش‌های منطقه‌ای و ایجاد فضای مورد نیاز جهت ایجاد و استحکام ثبات و امنیت در منطقه از جمله محورهای گفت‌وگوی طرفین بود.

اما و اگرهای ائتلاف امریکا در خلیج‌فارس

روزنامه اعتماد می نویسد: این روزها عمده بازیگران غیرمنطقه‌ای می‌خواهند در محدوده خلیج‌فارس و تنگه هرمز ائتلاف یا ناوگان دریایی مشترک تشکیل بدهند. امریکا تلاش برای یارگیری در این زمینه را آغاز کرده اما از آنجا که دست واشنگتن در ایران‌ستیزی در این پروژه لو رفته کشورهای اندکی حاضر به پیوستن به این ائتلاف امریکایی هستند. در حالی که جان بولتون مشاور امنیت ملی امریکا برای جلب نظر ژاپن و کره جنوبی به منظور پیوستن به ائتلاف امریکا در خلیج‌فارس دوره راه افتاده است به نظر می‌رسد که دونالد ترامپ نظر دیگری دارد. شامگاه سه‌شنبه بود که رییس‌جمهور امریکا گفت: «این غیرمنصفانه است که امریکا نقش پلیس تنگه هرمز را ایفا کند و از کشتی کشورهای ثروتمندی همانند عربستان سعودی، چین و ژاپن حفاظت کند.» طعنه‌های ترامپ فقط این سه کشور را شامل نشد و او با انتقاد از اتحادیه اروپا گفت: «این اتحادیه به صورت تجاری در حال دزدی از امریکا بوده این در حالی است که ما از طریق ناتو از آنها حمایت می‌کنیم و آنها چیزی به ما پرداخت نمی‌کنند.» ترامپ در بخش‌های دیگری از سخنانش این سوال را مطرح کرد که چرا امریکا باید هزینه تامین امنیت مسیری را بدهد که دیگر چندان از آن استفاده هم نمی‌کند.

مظلوم‌نمایی برایان هوک برای مردم ایران

به گزارش ایسنا، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در پیامی ویدیویی مدعی شد که تحریم‌های آمریکا مردم ایران را هدف قرار نداده‌اند و و این تقصیر مسوولان ایرانی است که باعث شده تحریم‌های آمریکا جلوه‌گر شوند.

برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با انتشار پیامی ویدیویی در صفحه توییتری وازارت خارجه آمریکا با طرح ادعاهایی واهی و مظلوم‌نمایانه، مسوولان ایران را مسئول آن‌چه که " رواج اطلاعات اشتباه در میان مردم در مورد تحریم ها" خوانده، دانسته است.

خروج آمریکا برجام

«مهدی مطهرنیا»  تحلیلگر مسائل آمریکا در تشریح ماهیت جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بررسی ابعاد کاهش تعهدات برجامی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در این مسیر تمام دنیا و حتی هم‌حزبی‌های ترامپ پذیرفته‌اند که خروج آمریکا از برجام یک خطای بزرگ در سیاست خارجی دولت او بوده و از این جهت ایالات متحده برای کم کردن بار انتقادها و اعمال فشار سیاسی بر ایران دست به تحریک شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی زده است. شورای حکام در کنار مجمع عمومی اعضا، یکی از دو رکن سیاست‌گذاری در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شمار می‌رود و به دنبال این است تا ایران را به عدول از تعهدات برجامی خود متهم کند. ایران بارها اعلام کرده بود که اگر وضعیت تغییر نکند و منافعش تامین نشود در تاریخ ۱۶ تیرماه گام دوم را برای کاهش تعهدات برجامی خود برمی‌دارد و بخشی از تعهدات خود را اجرا نمی‌کند. مساله خنده‌دار این است که قبل از آنکه ایران درصد غنی‌سازی خود را به صورت آشکار بیان کند، ایالات متحده و رسانه‌های آن دست به مسموم‌سازی فضای سیاسی نظام بین‌الملل زدند و حتی برخی از مقامات آمریکا صحبت از جنگ به میان آوردند.

رسانه های اصولگرا

رسانه های اصولگرا امروز مواضع دولت در قبال آمریکا را  کانون توجه خود قرار داده اند.

طرح مذاکرات در روابط ایران و آمریکا

روزنامه جوان با طرح این پرسش که « با تحریم چه کنیم؟! » می نویسد: یک راه، همینی بود که آقایان روحانی و ظریف رفتند؛ مذاکره کنیم با دشمن که ما از خیر شئونی از فلان دستاوردمان بگذریم، دشمن هم تحریم‌ها را لغو کند! طرفه حکایت اینجاست؛ حکومت با علم بر بی‌نتیجه بودن این کار، ناظر بر دو امر بسیار مهم «احترام به رأی اکثریت» و نیز «اهتمام به رشد فکری جامعه» به دولت، اذن مذاکره داد لیکن تنها و تنها با هدف لغو همه تحریم‌ها! طبق پیش‌بینی بزرگان، اما دشمن، با وجود آن همه امتیاز نقدی که گرفت، عمل به وعده‌هایش نکرد و تحریم‌ها را حتی بیشتر هم کرد! اینجا خوب است خودمان را جای دشمن بگذاریم! دشمن وقتی می‌بیند که فشارش دارد نتیجه می‌دهد، آیا دیوانه است بعد از هسته‌ای، موشکی را و بعد از موشکی، حضور ما در منطقه را و بعد از حضور ما در منطقه، چیز دیگری را بهانه نکند؟! آری! دشمن، باغ سبز لغو تحریم‌ها را به ما نشان می‌دهد لیکن تنها در افقی موهوم، بلکه مدام از ما امتیاز نقد بستاند! من در این یادداشت، فرض را تنها بر خباثت دشمن می‌گذارم و هیچ تشکیکی در نیت خیر این مردمان دستگاه دیپلماسی وارد نمی‌کنم! همچنین استناد می‌کنم به سخنان یک سال اخیر آقایان روحانی و ظریف که اولی در وصف امریکا و دومی در توصیف اروپا مکرر شبیه این را گفته‌اند که «اگر این‌چنین است، مگر دیوانه‌ایم مذاکره را ادامه بدهیم؟!»

کیهان می نویسد: رئیس‌جمهور روز گذشته در حالی اعلام کرد «دولت هرگز فرصت مذاکره را از دست نداده و نخواهد داد» که مواضع پیشین وی در تقبیح و مذمت مذاکره با آمریکای عهدشکن، پرسش‌های فراوانی را ایجاد می‌کند. بیان صریح آقای روحانی درباره مذاکره آن است که گفت: «داستان مضحکی اتفاق افتاده؛ می‌گویند تعهدی که قبلا بستیم، فعلا محکم نباشد، درباره موضوع دیگری حرف بزنیم! آمریکا با زبان و عمل می‌گوید اهل مذاکره و تعهد نیست، اما به برخی کشورها می‌گوید بیا با ما مذاکره کن؛ مگر دیوانه‌اند که با شما مذاکره کنند؟ شما به مذاکره‌ای که به تایید سازمان ملل رسیده، پایبند نیستید.»
سخن گفتن از مذاکره در این شرایط اساساً موضعی انفعالی است چرا که مذاکرات پیش از این انجام و منجر به توافق شده و در حال حاضر باید تکلیف مذاکره و توافق قبلی روشن شود. وقتی طرف‌های مقابل حاضر به انجام تعهدات خود نیستند و آمریکا رسماً از برجام خارج شده، وظیفه دولت صرفاً عمل به شروط 27 گانه اجرای برجام (شروط رهبر انقلاب، شورای عالی امنیت ملی و مجلس) است.

تارنمای مشرق نیوز در مطلبی با عنوان " مذاکره با ترامپ، دیوانگی است، اما ارزش امتحان کردن دارد!" می نویسد: روزنامه ایران در یادداشتی به قلم «دیاکو حسینی» همکار «حسام الدین آشنا» در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری نوشت که «حسن روحانی یکبار دیگر برای مذاکره عادلانه، قانونی و عزتمندانه اعلام آمادگی کرد... ایران دلایل آشکاری مبنی بر عدم پذیرش مذاکره در سایه تحریم‌ها دارد. اول آنکه، مذاکره در شرایطی که تحریم‌ها در جای خود باقی هستند، ایران را به طرف ضعیف‌تر و به زانو افتاده معرفی می‌کند و هیچ راهی جز قبول تمامی شروط استعماری امریکا باقی نمی‌گذارد. دوم؛ فروپاشی برجام را رسمیت می‌بخشد چون در این صورت، لغو تحریم‌هایی که باید مطابق با توافق هسته‌ای برچیده می‌شدند، به موضوعی برای مذاکره در ازای اخذ امتیازهای بیشتر از طرف ایران تبدیل خواهند شد و این از نگاه ایران غیرمنصفانه و غیرقابل قبول است.

حسینی در ادامه نوشت: «با این اوصاف ممکن نیست که ایران از درخواست خود برای لغو تحریم‌ها به منظور وارد شدن به اتاق مذاکرات در شرایط عادلانه انصراف دهد و بسیار بعید است که امریکا به رغم آگاهی از شکست سیاست فشار، تصمیم بگیرد که ناگهان تحریم‌ها را بدون هیچ چشم‌اندازی از دستیابی به توافق، لغو کند. حل این معضل به ابتکار عملی خلاقانه‌تر نیاز دارد.

مشرق می افزاید: متاسفانه دولت هیچ برنامه‌ای برای اداره کشور نداشته و همچنان همه امور را به مذاکره با آمریکا گره زده است. روحانی پس از خروج ترامپ از برجام با ابراز امیدواری گفته بود: «مزاحم رفت»؛ فعالین اصلاح طلب نیز بارها ترامپ را یک «دیوانه» نامیده بودند. اما حالا این طیف تاکید دارد که می‌توان از آن دیوانه مزاحم انتظار حسن نیت داشت!

محرمانه های مکرون و روحانی در تعدیل روابط ایران و آمریکا

کیهان در بخشی از یادداشت روز خود نوشت: با این وصف می‌توانیم بگوئیم آنچه در نامه‌های محرمانه مکرون و روحانی خطاب به طرف مقابل آمده است متضمن یافتن راهی میانه یعنی عدول مشترک ایران و آمریکا از مواضع کنونی خود بوده و حال آنکه با توجه به تفاوت ماهوی رفتار برجامی آمریکا و ایران، تلاش مشترک مکرون و روحانی باید روی متعهدساختن آمریکا متمرکز می‌شد.  آنچه در نامه‌های محرمانه آمده به احتمال بسیار زیاد نه فقط با منطق منافع ملی ایران ناسازگار بوده که حتی با بیانیه صادره توسط شورای عالی امنیت ملی ایران که در روز 18 اردیبهشت‌ماه سال جاری صادر شد و از سوی رئیس‌جمهور ایران به‌عنوان نقشه راهی قطعی مطرح گردید، مغایرت دارد. خدا کند این استنتاج علمی، درست نباشد هرچند همه شواهد و به‌خصوص اظهارات دکتر محمدجواد ظریف وزیر محترم امور خارجه از درست‌بودن آن حکایت می‌کند. اگر درست باشد جای تأسف بسیار دارد چرا که این امتیازدهی سیاسی بی‌جا و تشجیع‌کننده آمریکا و اروپا، از نظر زمانی در بهترین وضعیت ایران روی ‌داده است یعنی در حالی‌که انگلیسی‌ها، آمریکایی‌ها، سعودی‌ها، صهیونیست‌ها، اماراتی‌ها و... عمیقاً به‌ قدرت ایران پی‌برده و به آن اعتراف کرده‌اند و جای آن دارد که ما حقوق ضایع شده خود در جریان 40 سال توطئه آنان علیه انقلاب و به‌خصوص در پرونده هسته‌ای را مطالبه کنیم، به آنان مجوز داده‌ایم حقوق جدیدی از ما ضایع‌گردانند! البته باز می‌گوئیم خدا کند چنین نباشد.

اقدامات دیر هنگام دولت در قبال آمریکا؟

وطن امروز در گزارشی نوشت: ایران درست یک سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، راهبرد تقابل هسته‌ای و کاهش تدریجی تعهدات خود در توافق هسته‌ای را اعلام کرد. با وجود اینکه دولت روحانی پس از مرگ برجام در آمریکا و نبود اراده در اروپا برای اجرای تعهدات برجامی، ناگزیر به اجرای سیاست تقابل هسته‌ای و کاهش تدریجی تعهدات برجامی ایران شد اما همواره نسبت به تعلل بیش از اندازه دولت در آغاز این سیاست تقابل انتقاداتی مطرح بوده است. به محض اینکه ایران اعلام کرد سیاست کاهش تعهدات خود را اجرا می‌کند، تغییر رفتار آمریکا و اروپا مشاهده شد و حداقل در ظاهر، آنها نشان دادند تا چه اندازه نسبت به بازگشت ایران به دانش و صنعت هسته‌ای نگران هستند. ارسال فرستاده‌ها و واسطه‌ها و همین‌طور تلاش برای متقاعد کردن ایران به برنداشتن گام‌های بعدی نشان داده است هم آمریکا و هم اروپا حالا نسبت به هزینه‌های سیاست فشار همه‌جانبه به ایران به یک برآورد واقع‌بینانه نزدیک شده‌اند. در این شرایط باز همان سوال قبلی تکرار می‌شود که چرا دولت حسن روحانی پیش از این اقدام به اجرای سیاست تقابل هسته‌ای نکرده بود.

ماجرای پهپادها

به گزارش فارس،‌ فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: رسما اعلام می‌کنم که هیچ پهپادی از ایران اسلامی ساقط نشده است. سرلشکر حسین سلامی در بازدید از پروژه احداث آزادراه خرم‌آباد-اراک در جمع خبرنگاران این شهرستان اظهار کرد: رسما اعلام می‌کنم که هیچ پهپادی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساقط نشده است.