در همه ایران یک نکته وجود دارد ، که حیاط خانه را با آب می شویند، یعنی خانواده به جای اینکه مانند گذشته خانه را جاروب کنند و نمی از قطرات آب بر زمین بریزد تا بوی خاک نم خورده در هوا بلند شود ، شیلنگ آب را با فشار قوی در حیاط رها می کنند تا حیاط خانه از گرد و غبار شسته شود.
هیچ فرقی هم نمی کند ، این حیاط شستن ها در کرمان کم آب باشد یا گیلان پر آب، هر چه هست آب شربی است که به جای سیراب کردن تشنگان ،به شست و شوی خانه و حیاط و پارکینگ خانه اختصاص می یابد.
این روزها به دلیل خشکسالی که یک دهه اخیر گریبان منابع آبی ایران را گرفته است ، " در فرو دست انگار، کفتری نمیخورد آب، یا که در بیشه دور، سیرهیی پر نمیشوید، یا در آبادی، کوزهیی پر نمیگردد" بلکه تنها در گرمای هوا ، کولرها آبی ، آبهای شرب را می بلعند و عصرها نیز ماشین های شخصی و اداری آب شرب را به تن خویش خوش گورا می کنند.
آب مایه حیات است نه حیاط ، شست و شوی خودرو در مقابل منزل به چه معناست اگر کارواش های مجوز دار در سطح شهرها و حتی روستاها فعال شده اند، قرار است انسان ها با آبی که منابع حیاتی است چگونه برخورد کنند در حالی که این منابع برای انسان زندگی بخش است ؟
اکنون یک بطری آب شرب معدنی یک لیتری برای هر مشتری بیش ۱۵ تا ۲۰ هزار ریال قیمت دارد و همین آب شرب با کیفیت بهتری با کمتر از ۳۰ ریال عرضه می شود و در نهایت عده ای آن را بارها برای شستن خودرو و حیاط و حتی کارهای بنایی و خانه سازی استفاده می کنند.
بحران بی آبی در برخی از روستاها به قدری است که اکنون در چهارمحال و بختیاری نیز تعدادی از روستاها آب شرب مردم را تانکر و به صورت سیال تامین می شود در حالی که در استانهای مختلف مردم با آب شرب، قالی و حیاط خانه و ماشین شخصی خود را می شویند.
یکی از مهمترین راهکارها برای بهینه سازی مصرف آب در زمان کنونی که منابع آبی در کشور به پایین ترین سطح خود رسیده است ، صرفه جویی در مصرف آب است که این میراث به نسل های آینده نیز تعلق دارد.
اکنون در برخی از روستاهای چهارمحال و بختیاری که زمانی گفته می شد یکی از مهمترین منابع آب شیرین ایران است، اثرات کمبود منابع آبی به راحتی واقع قابل مشاهده است و برخی از چشمه ها و قنات های این استان برای همیشه از مدار تولید منابع آبی خارج شده اند.
سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر رعایت الگوی مصرف آب در مناطق روستایی، می گوید : با توجه به قرارگیری در فصل تابستان و کمبود آب از روستاییان انتظار میرود تا در مصرف بهینه آب بیش از پیش به الگوی صحیح مصرف توجه داشته باشند.
سهراب بهرامی در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: هم اینک ۴۸ روستای استان با تانکر آبرسانی میشود و در بسیاری از روستاها با اجاره چاه کشاورزی مشکل تامین آب روستاییان را بطور موقتی برطرف کردهایم.
وی ادامه داد: از آنجا که بیش از ۹۰ درصد منابع تامین کننده آب شرب در استان از آبهای زیرزمینی است همچنان با مشکل تامین آب مناطق روستایی مواجه هستیم و چنانچه منبع پایداری برای نیازهای آبی استان تدبیر نشود این تنش به بحران تبدیل میشود.
هم اینک از حدود ۸۰۰ روستا و آبادی دارای سکنه در چهارمحال و بختیاری، ۵۰۰ روستا در قالب ۸۹ هزار مشترک تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی این استان قرار دارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری نیز با تاکید بر مصرف بهینه آب، گفت: با توجه به فرا رسیدن فصل تابستان تاکنون هیچ یک از شهرهای استان با مشکل قطعی آب مواجه نشده است.
قدرت الله بیگلری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: با این وجود ، اگر مردم به مصرف بهینه آب توجه نداشته باشند و در این خصوص صرفه جویی نکنند، این استان با مشکل کمبود آب مواجه میشود.
وی ادامه داد: برخی شهرها نظیر سردشت، سفید دشت و کاج نیز در وضعیت خوبی قرار ندارند که با ایجاد یک چاه کمکی در شهر سفید دشت مشکل در این شهر برطرف شد و شهر کاج نیز هنوز با مشکل قطعی آب مواجه نشده است.
بیگلری تصریح کرد: تنها شهری که در استان با مشکل کمبود آب مواجه است، سردشت شهرستان لردگان است که ۷۰ درصد آب مورد نیاز آن با لوله کشی و ۳۰ درصد آن با تانکر آبرسانی میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری همچنین به افزایش مصرف آب شرب در شهر شهرکرد اشاره کرد و گفت: افزایش دمای هوا و ورود مسافران و گردشگران قابل توجه به استان سبب افزایش مصرف آب در این شهر شده است که این موضوع میطلبد مردم برای پیشگیری از هرگونه مشکل کم آبی به موضوع صرفه جویی توجه بیشتری داشته باشند.
وی از مردم استان خواست تا با رعایت الگوی مصرف آب و استفاده از تجهیزات کاهنده در صرفه جویی این مایه حیات اهتمام بیشتری به کار گیرند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری با اشاره به مشکلات ناشی از تامین آب شرب شهرکرد و مناطقی که از محل چشمه کوهرنگ تامین میشود، گفت: نبود منبع جایگزین تامین آب شهرکرد را با چالش مواجه کرده است.
بیگلری اظهار داشت: مشکل کمبود آب شهرکرد که شب عید امسال رخ داد تلنگر جدی بود تا برای تامین آب این شهر و مناطق مرتبط به دنبال منبع جایگزین باشیم.
وی ادامه داد: هم اینک آب شهر شهرکرد با جمعیتی افزون بر ۱۹۶ هزار نفر از طریق ۳۰ حلقه چاه و چشمه کوهرنگ تامین میشود اما با توجه به کاهش منابع آب زیرزمینی و مشکلاتی نظیر یخزدگی چشمه کوهرنگ، منبع مطمئنی به شمار نمیرود.
بیگلری با تاکید بر ضرورت تعیین منبع جایگزین برای آب شهرکرد و ۵۴ روستا و ۶ شهر در مسیر خط انتقال آب چشمه کوهرنگ، تصریح کرد: با بهرهگیری از نظرات کارشناسی و تحقیقات بسیار ۶ راهکار برای این موضوع پیشبینی شده که استفاده از چشمه دیمه و اتصال آن به خط انتقال آب کوهرنگ بهترین راهکار به شمار میرود.
هم اکنون در حدود ۲۱۷ هزار مشترک با جمعیتی افزون بر ۵۳۰ هزار نفر در ۴۰ شهر چهارمحال و بختیاری از آب شرب سالم بهره مند هستند.
معاون شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری نیز گفت: سیلاب اخیر اگر چه نقش مهمی در افزایش میانگین بارش های استان داشت اما تاثیر چندانی بر بهبود وضعیت سفره های آب زیرزمینی نداشته است.
فتح الله صابرپور اظهار داشت: عمق خشکسالی های یک دهه اخیر به حدی است که بارش های خوب بهار امسال نمی تواند آبخوان های استان را احیا و در بهبود وضعیت آنها نقش موثری داشته باشد.
وی تصریح کرد: از آنجا که که در حدود ۹۰ درصد آب مصرفی در استان از سفره های آب زیرزمینی تامین می شود از همین رو صرفه جویی در آب یک ضرورت است و باید به این مساله بیش از پیش توجه شود.
صابرپور، فرهنگسازی را مهمترین راهکار صرفه جویی در مصرف آب دانست و افزود: ظرفیت رسانه ها می تواند مسئولان را در این خصوص کمک بسزایی کند.
کارشناس آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری نیز با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی است، اظهار داشت: استفاده از روش های نوین آبیاری و جلوگیری از هدررفت آب در این حوزه می تواند در حفظ منابع موجود نقش موثری داشته باشد.
سیدهاشم فاطمی افزود: صرفه جویی در مصرف آب در سایر بخش های شرب و صنعت نیز دارای اهمیت بالایی است و مردم باید به آن بیش از پیش توجه داشته باشند.
فاطمی خاطرنشان کرد: حفظ منابع موجود و صرفه جویی در مصرف آب عزم ملی می طلبد چراکه کشور همچنان درگیر تبعات خشکسالی است و نمی توان با بارش های خوب امسال از تداوم خشکسالی در سالهای آینده غفلت ورزید.
به گزارش ایرنا، اکنون در برخی از شهرهای بزرگ ایران ، آب شرب به راحتی در دسترس مردم قرار دارد ولی برخی از مردم نسبت به مصرف بهینه از آن اقدام نمی کنند و این می تواند در آینده منابع ابی را با چالش روبرو کند.
۲۰۹۷