تهران- ایرنا- تحلیلگران رسانه های عربی با اشاره به سفریوسف بن علوی وزیر امور خارجه عمان به ایران می گویند: بار دیگر مسقط در قامت یک میانجی ظاهر شده است و می کوشد تا از دامنه اختلاف ها و تنش آفرینی های آمریکا و همپیمانان علیه ایران در منطقه خلیج فارس بکاهد.  

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، «یوسف بن علوی» وزیر امور خارجه عمانروز شنبه(۵ مرداد) برای رایزنی درباره تحولات اخیر در منطقه به تهران وارد شد.

وزارت خارجه عمان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده است سفر یوسف بن علوی وزیر امور خارجه این کشور به تهران در راستای «گسترش روابط دوجانبه، رایزنی‌های مستمر و به ویژه درباره تحولات اخیر منطقه» است. 

 این سفر پس از تنش آفرینی های آمریکا علیه ایران صورت می‌گیرد که می‌تواند نشانه‌ای دال بر تلاش عمان برای حل این مناقشه از راه دیپلماتیک باشد. این سفر در حالی صورت می‌گیرد که عمان روابط خوبی با دو طرف  دارد و پیش از این نیز برای حل مسأله هسته‌ای ایران میان تهران و واشنگتن میانجیگری کرده است.

 عمان واسطه ای قابل اعتماد

روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن با اشاره به سفر وزیر امور خارجه عمان به ایران نوشت: این سفر جدا از تحرک های دیپلماسی که برخی از کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای میانجیگری میان ایران و آمریکا با هدف کاهش تنش ها انجام می دهند، نیست. پیش از این نیز عمان به دلیل داشتن روابط خوب با ایران و آمریکا و توازن در روابط خارجی خود بارها میان این دو کشور میانجیگری کرده است.    

روزنامه «العرب» چاپ لندن نوشت: عمان، قطر و عراق تمایل دارند که برای پایان دادن تنش میان ایران و آمریکا و شماری از همپیمانان آن نقش بازی کنند. این کشورها برای موفقیت میانجیگری خود بر روابط تنگاتنگ خود با تهران و واشنگتن حساب باز کرده اند. عمان دارای سابقه و پشتوانه ای مثبت در برقراری وساطت میان ایران و دیگر قدرت های جهانی است. عمان پیش از این در تنش میان ایران و دشمنان غربی آن وساطت کرده است و به برخی موفقیت ها در این زمینه دست یافته است. این کشور در برقراری توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۵ میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ نقش آفرینی کرده است.

تارنمای «وطن» عمان نوشت: عمان از نظر جغرافیایی دارای موقعیت با اهمیتی برای دریانوردی و اقتصاد جهانی است. این موقعیت به طور گسترده ای در موضع گیری های عمان درباره مسائل ژئوپلتیکی و حساس هم تاثیر گذار است و باعث شده است که این کشور در سیاست خارجی خود مستقل از عربستان و امارات عمل کند. اولویت عمان حفظ روابط دوستانه با همه همسایگان و بازیگران اصلی سیاست جهانی است. این رویکرد سبب شده است مسقط بتواند قدرت میانجیگری برای تسهیل مذاکرات در منطقه خاورمیانه را داشته باشد. عمان برای اینکه بتواند به این نقش خود ادامه دهد در برخی از موارد سیاست های شورای همکاری خلیج (فارس) را دنبال نمی کند. این کشور در ائتلاف کشورهای عربی برای حمله به یمن، ائتلاف مبارزه با داعش در سوریه، محاصره قطر، اقدامات دیپلماسی ضد ایرانی، دخالت نظامی در لیبی و بحران های داخلی بحرین وارد نشده است. در نتیجه چنین سیاستی عمان اعتبار کسب کرده است و به عنوان واسطه صلح قابل اعتمادی در منطقه خاورمیانه مطرح است. سیاست عمان دارای ویژگی خاص خود است. با وجود اینکه عمان عضو شورای همکاری خلیج فارس است و این شورا غالبا در برخورد با ایران خصمانه عمل می کند باز هم عمان در برخورد با ایران سیاست بیطرفی را در پیش گرفته است.

 تلاش عمان برای رهایی ترامپ از تنگنا

شبکه خبری «الجزیره» قطر، نوشت: تحلیلگران مسائل سیاسی احتمال می دهند که وساطت عمان میان آمریکا و ایران شاید بتواند از شدت تنش ها بکاهد و منطقه را از جنگ دور سازد.

«عبدالله باعبود» کارشناس مسائل کشورهای حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه معتقد است: عمان به دلیل اینکه مورد اعتماد دو طرف است با تحرک های اخیر خود می تواند از شدت کینه و کدورت ها و تنش ها بکاهد. این کشور مانند پلی عمل می کند که می تواند پیام ها را منتقل کند و از وقوع جنگ جلوگیری کند. تماس چندی پیش «پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با سلطان قابوس هم نشان می دهد که آمریکا به عمان برای حل تنش ها اعتماد دارد. عمان همیشیه برای حل اختلاف ها با عقلانیت و آرامش و از طریق دیپلماسی و گفت و گو گرایش دارد و برای دو کردن منطقه و کشور از نا امنی و بی ثباتی تلاش می کند.

دکتر «زکریا المحرمی» پژوهشگر عمانی هم به شبکه الجزیره گفت: کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در حالتی از تنش و جنگ افروزی به سر می برند که از زمان حمله عراق به کویت تاکنون بی سابقه است. در شرایطی که کنشگران منطقه ای و فرامنطقه ای تلاش می کنند همه را به سوی گزینه نظامی سوق دهند عمان و قطر تلاش هایی را برای پایین کشیدن فتیله بحران آغاز کرده اند. این کشورها تلاش می کنند زمینه ارتباط میان آمریکا و ایران را فراهم کنند. ترامپ به این تلاش ها به عنوان گردنبند نجاتی برای خود نگاه می کند. زیرا او در تبلیغات انتخاباتی خود به مردم امریکا وعده داده بود که نیروهای آمریکا را مناطق تنش خارج سازد. همچنین او این موضوع را درک می کنند که هرگونه جنگی در منطقه تلفات انسانی و مالی بسیاری برای آمریکا به دنبال دارد و سبب شکست او در انتخابات آینده خواهد شد.