تهران - ایرنا - ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دو روز پیش با الماسبیک آتمبایف رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان که به اتهام فساد اداری برای وی پرونده قضایی باز شده ملاقات کرده که این دیدار گمانه زنی هایی را دامن زده است.

اما پوتین به خبرنگاران گفته است که هیچ چیز مخفی در این دیدار وجود نداشته است. «شما می دانید که من همیشه برای تماس با همتایان کنونی و پیشینم آماده دیدار هستم. بله، در حقیقت من با آتمبایف ملاقات کردم و ما در باره  وضع منطقه و قرقیزستان صحبت داشتیم» .
بر اساس اعلام رسانه های محلی  پوتین همچنین اعلام کرد که موضع او درباره حکومت قرقیزستان روشن است و این را به آتامبایف نیز گفته است؛ وی در ادامه گفت که قرقیزستان یک کشور نزدیک و همپیمان روسیه و تا کنون دو بار شاهد نا آرامی های داخلی بوده است.

وی افزود: «به عقیده من، قرقیزستان به ثبات سیاسی نیاز دارد و همه مردم باید طرف رئیس جمهوری کنونی باشند و به او در پیشرفت قرقیزستان کمک کنند؛ ما نیز با قرقیزستان هدف های زیادی برای همکاری داریم و خواهان اجزای آن با حکومت کنونی هستیم. »

روز چهارشنبه 2 مرداد ماه، یک هیئت همراه با رهبری الماس بیک آتامبایف از پایگاه نظامی روسیه در شهر «کنت» قرقیزستان به مسکو پرواز کرد. مشاور آتامبایف در رسانه اجتماعی خود نوشت که رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان با دعوت دوستانش به روسیه سفر کرده و با مقامات بلند پایه دیدار می کند اما اشاره نکرد که این دعوت از سوی چه کسی انجام شده است.

سفر آتامبایف به مسکو در حالی صورت گرفت که او سه بار دعوت مقامات برای بازپرسی را رد کرده است. وزارت کشور قرقیزستان اعلام کرده است که رئیس جمهوری سابق پس از بازگشت از مسکو موظف است که برای انجم بازپرسی حاضر شود.

آتامبایف روز 25 ژوئیه (3 مرداد) پس سفر یک روزه به قرقیزستان بازگشت.

آتامبایف در بازه سال‌های 2011 تا 2017 رئیس ‌جمهور قرقیزستان بود و نخستین رهبر قرقیزستان به شمار می‌رود که به صورت مسالمت‌آمیز قدرت را رها کرده و به دوره مسئولیتش پایان داد.

وی به آزادسازی غیرقانونی رئیس مجرم دولتی، عزیز باتوکایف، از زندان، پنهان کردن درآمدها، خرید غیرقانونی زین، فساد در جریان مدرنیزاسیون نیروگاه حرارتی بیشکک و تامین غیرقانونی زغال‌سنگ برای این نیروگاه، سرکوب و محاکمه مخالفان متهم شده است.

پارلمان قرقیزستان با تشکیل کمیسیونی ویژه، به بررسی اتهامات مطرح شده علیه آتامبایف پرداخته و در نهایت رای به لغو مصونیت قضایی و حقوقی وی داد. با این حال وکیل آتامبایف گفته است تصمیم پارلمان برای لغو مصونیت قضایی روسای جمهور سابق و تشکیل کمیسیون ویژه کاملا غیرقانونی بوده و فاقد صلاحیت است؛ لذا آتامبایف همچنان از مصونیت قضایی و حقوقی برخوردار است.

روز 24 ژوئیه پس از انتشار خبر سفر آتامبایف به روسیه، وزارت امور داخلی قرقیزستان گفت که او موظف است پس از بازگشت برای بازرسی حاضر شود.
  آلماسبیک آتمبایف رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان، با متهم شدن به فساد اداری و مالی ، ماههای اخیر با دردسرهای زیادی مواجه شده است . مجلس این کشور اخیرا مصونیت قضایی وی را لغو کرده و در همین راستا وی تاکنون چند نوبت از سوی وزارت داخله این کشور احضار شده است اما در جلسه بازپرسی شرکت نکرده است. 

**نظام سیاسی قرقیزستان دمکراسی پارلمانی
دوره ریاست جمهوری آتمبایف که سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، سال ۹۶ به پایان رسید چون طبق قانون اساسی هیچکس نمی‌تواند برای سمت ریاست جمهوری دو بار متوالی انتخاب شود.

نظام سیاسی قرقیزستان دمکراسی پارلمانی است و نخست وزیر رئیس هیات دولت و قوه مجریه را به عهده دارد.«سارانبای جین بیک اف» رئیس جمهوری فعلی این کشور است.

این کشور پنج میلیون نفری آسیای میانه با تاجیکستان، چین، ازبکستان و قزاقستان هم مرز است.

سال گذشته قرقیزستان بیست و ششمین سالگرد استقلال خود را جشن گرفت.در این مدت این کشور دو انقلاب سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ و چندین بحران سیاسی را پشت سر گذاشت، وضعیتی که در میان دیگر کشورهای آسیای میانه بی نظیر بوده است.

«قرقیزستان» به خاطر ساز و کارهای دموکراسی یک مدل سیاسی خاص در آسیای میانه محسوب می شود بطوریکه زمانی این کشور کوچک را «جزیره دموکراسی» یا سرزمین انقلاب های لاله ای در آسیای مرکزی می‌نامیدند.

قرقیزستان تنها کشور در این منطقه است ک تاکنون سه بار شاهد تغییر قدرت بوده و در این کشور تظاهرات اعتراضات جمعی به وفور برگزار شده است همچنین تنها کشوری محسوب می شود که سال گذشته انتخابات قانونی ریاست جمهوری در آنجا برگزار شد و رئیس جمهوری اش نیز با رسیدن مهلت قانونی، ترک قدرت کرد.
در دیگر کشورهای آسیای میانه تنها یک نفر قدرت را در دست داشته و در ازبکستان و ترکمنستان همسایه با مرگ رهبران قبلی تغییر قدرت عملی شد. همه این عوامل نشان دهنده وضعیت خاص قرقیزستان نسبت به دیگر کشورهاست.

در شاخص های بین‌المللی دموکراسی هم موقعیت قرقیزستان مناسبتر از همسایه‌هایش است و سازمانهای بین‌المللی نیز نسبت به دیگر کشورهای منطقه در این کشور بیشتر کار و فعالیت دارند.