تهران-ایرنا- درحالی که سیاست های مبتنی بر فشار حداکثری دولتمردان آمریکایی علیه کشورمان به اوج رسیده، بی اساسی ادعاهای ضدایرانی آنان بیش از پیش نزد افکار عمومی جهان به اثبات رسیده است.

 این تلاش ها که به اذعان تحلیلگران و ناظران هدفی جز اجماع سازی علیه ایران ندارد، در فضای رسانه ای کشورمان نیز بازتاب گسترده ای داشته است به طوری که رسانه های هر دو طیف سیاسی امروز محوری را به این موضوع اختصاص داده اند.  

دیگر محور مشترک این رسانه ها هدف شناسی تحریم های آمریکا از زوایای مختلف است. به طوری که بنا به تحلیل رسانه های اصلاح طلب بررسی آمارهای توسعه صنعت نفتی آمریکا در ماه‌ها و سال‌های اخیر نشان می‌دهد که دلایل اعمال فشار بر ایران احتمالا فقط به مسائل نظامی و سیاسی مربوط نمی‌شود. بلکه فشار اقتصادی بر ایران، خصوصا در حوزه صادرات نفت، برای آمریکا منافع اقتصادی سرشاری به همراه دارد.(فرارو)

به نوشته رسانه های اصولگرا نیز تلاش‌ برای کاهش حمایت های مردم ایران از رهبران سیاسی خود یکی از جنبه‌های کمترشناخته شده سیاستی هستند که دولت ترامپ برای اعمال فشار بر ایران بعد از خروج از برجام و بازاعمال تحریم‌های اقتصادی در پیش گرفته است.(کیهان) همچنین ترامپ برای آینده سیاسی خودش در انتخابات ۲۰۲۰ امیدوار است با افزایش فشار، ایران را به پای میز مذاکره بیاورد.(وطن امروز)

رسانه های اصلاح طلب

این رسانه ها علاوه بر موضوع های مذکور امروز حول محوری به ادعاهای مقامات آمریکایی از جمله رئیس جمهوری و وزیر خارجه این کشور در خصوص مذاکره با ایران پرداخته اند.

طرح آمریکایی ایجاد ائتلاف درخلیج فارس و اهداف آن

به گزارش تارنمای بهارنیوز مایک پمپئو، در گفتگو با فاکس‌نیوز درباره حفاظت از کشتی‌های آمریکایی در تنگه هرمز مدعی شد: ما در مراحل مقدماتی طرح امنیت دریانوردی‌مان هستیم. ما و همچنین کشورهایی از سراسر جهان در آن شرکت خواهند کرد. ما از انگلیس، فرانسه، آلمان، نروژ، ژاپن و کره جنوبی و استرالیا درخواست کرده‌ایم و مطمئنم تعدادی را ذکر نکردم. هر کشور که تمایل داشته باشد اطمینان حاصل کند آن آب‌راه‌ها باز بوده و نفت خام و چیزهای دیگر می‌تواند از تنگه هرمز عبور کند باید نه تنها برای حفاظت از منافع خودشان بلکه برای تفاهم بنیادین بر سر آب‌راه‌های آزاد و باز، مشارکت کند.

محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با روزنامه ابتکار در تحلیل اتفاقات اخیر و اینکه آمریکا اعلام کرده است حاضر به پرداخت هزینه و تامین امنیت نفتکش‌ها در تنگه هرمز نیست و انگلیس و سایر کشورها باید خودشان این هزینه را تامین کنند» گفت: به نظر من سناریویی در حال نوشته شدن است که چند هدف را دنبال می‌کند.

نماینده مردم فسا در خانه ملت افزود: تصور می‌کنم آمریکایی‌ها قصد دارند منطقه خاورمیانه را به سمت دریای چین ترک کنند و برای کنترل چین قدم بردارند، به همین دلیل تا حدی اولویت نظامی آنها تغییر کرده است و در عین حال نمی‌خواهند تسلط‌شان را بر کشورهای حوزه خلیج فارس هم از دست بدهند.

همچنین آمریکا از طریق ایجاد تنش، به دنبال ایجاد ایران‌هراسی و به دنبال آن فروش تسلیحات بیشتر در منطقه است. همه شاهد هستند آمریکا، انگلیس و فرانسه اخیرا چقدر به کشورهای عربی سلاح فروخته‌اند.

 جمالی نوبندگانی به هدف دیگر آمریکا اشاره کرد و گفت: آنها قصد دارند شبیه کاری که با ناتو کردند ایجاد کنند، خصوصا که ترامپ دیدگاهی درباره سیاست و تجارت دارد و می‌گوید چرا همه هزینه امنیت منطقه از جیب آنها برود. به همین دلیل می‌خواهد هم این هزینه از جیب انگلیس به آمریکا پرداخت شود، هم از جیب شیوخ‌ عرب خلیج ‌فارس و اخیرا هم کره و ژاپن اضافه شده‌اند.

طارق برغاوی، مدرس ارشد امنیت بین المللی در مرکز مطالعات بین‌الملل دانشگاه کمبریج و استاد روابط بین‌الملل دانشگاه ال‌اس‌ایی انگلیس در گفتگو با ایلنا با اشاره به تنش‌های موجود میان ایران و آمریکا و تلاش آمریکا برای انداختن توپ در زمین انگلیس عنوان کرد: نظر اصلی من این است که ایالات متحده و انگلیس بحران سیاسی داخلی جدی دارند.

وی افزود: هر دو کشور بعد از  سال ۱۹۴۵ برای ساخت و نگهداری یک نظم جهانی بر محور غرب تمرکز داشتند اما در حال حاضر، در هر دو کشور یک ساماندهی سیاسی وجود ندارد که این نظم را حفظ کند.

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه ال اس ای یادآور شد: سیاست اول آمریکای ترامپ و برگزیت محور مستقیم حملات هستند که برای تضعیف به اصطلاح «قواعد نظم » یا «نظم بین‌المللی لیبرال» تلاش می‌کنند.

به نوشته آفتاب یزد رئیس جمهور آمریکا در پی پیشنهاد اخیرش اعلام کرد که من نفتی از منطقه وارد نمی‌کنم که نیاز به تامین امنیت آن داشته باشم. این اظهارات ترامپ، خود به مفهوم وادارساختن کشورهای وارد کننده نفت به ائتلاف آمریکایی است، ائتلافی که می‌تواند به درگیری نظامی هم در خلیج فارس بینجامد. حتی پیشنهاد بریتانیا مبنی بر اسکورت کشتی‌ها در خلیج فارس هم موازی با طرح آمریکایی بود.

مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا در گفتگو با ایلنا اظهار داشت:‌ درست است که آمریکا تا امروز نفتکشی را توقیف نکرده است اما وقتی این کشور اجازه حمل، صادرات و درآمدزایی نفت را نمی‌دهد در واقع اقدام به توقیف نفتکش با ابزارهای اقتصادی به جای ابزارهای نظامی می‌کند. هرچند که از نظر حقوق بین‌الملل تهدید نظامی با تهدید اقتصادی متفاوت است و سازمان ملل هم آن را پذیرفته است اما از نظر اثرگذاری، وقتی اجازه صادرات و خرید نفت به طرف مالزیایی، هندی یا چینی داده نمی‌شود، پس این نیز همان توقیف نفتکش است و بنابراین نیاز است تا تصویر بزرگ از موضوع را ببینیم.

وی خاطرنشان کرد: وقتی می‌خواهید اقتصادی را فلج کنید و راه تنفس آن را ببندید، نباید انتظار منطقی داشت که مدیریت آن اقتصاد بنشیند و دست روی دست بگذارد و تبسم کند، بنابراین قطعا واکنش نشان خواهد داد و در برابر فشارهای آمریکا ایستادگی خواهد کرد.

تحریم های ضد ایرانی آمریکا و واکنش سایر کشورها

بنا به تحلیل تارنمای فرارو دولت آمریکا ادعا می‌کند به دلایل سیاسی و نظامی ایران را تحت فشار قرار داده و صادرات نفت آن را قطع کرده است. اما افزایش صادرات نفت آمریکا به مشتریان سابق نفت ایران نشان می‌دهد که احتمالا آمریکا در پی سودجویی از تحریم‌های ایران است.

کاخ سفید می‌گوید هدف اصلی تعقیب چنین سیاستی، محدود کردن توان هسته‌ای و موشکی ایران و همچنین تغییر سیاست خارجی ایران در منطقه است. به عبارت دیگر، آمریکا ایران را به خاطر مسائل نظامی و سیاسی تحت فشار قرار داده است. اما بررسی آمارهای توسعه صنعت نفتی آمریکا در ماه‌ها و سال‌های اخیر نشان می‌دهد که دلایل اعمال فشار بر ایران احتمالا فقط به مسائل نظامی و سیاسی مربوط نمی‌شود. بلکه فشار اقتصادی بر ایران، خصوصا در حوزه صادرات نفت، برای آمریکا منافع اقتصادی سرشاری به همراه دارد.

داوود هرمیداس‌باوند، استاد روابط بین‌الملل در یادداشتی که روزنامه شرق اقدام به انتشار آن کرده،‌ می نویسد:‌ شرایطی که ایالات متحده برای ارتباط سایر کشورها با ایران تعریف کرده و محدودیت‌ها را به‌طور جدی دنبال می‌کند، باعث شده سران آنها در مواردی که حقوق بین‌الملل به شکل روشنی برای آن تعریف شده نیز ناچار به رعایت برخی احتیاط‌ها باشند... کشورهای اروپایی از دیرباز ملاحظاتی درباره آمریکا داشتند و در بین آنها، همواره بریتانیا فراتر از دیگران، این مسئله را رعایت می‌کند... در شرایط فعلی کشورها علاقه‌مند نیستند وارد درگیری با ایالات متحده شوند...‌کشورها نگران هستند که اگر باعث نارضایتی واشنگتن شوند، شرکت‌های درگیر کار اقتصادی با ایران دچار تحریم‌های یک‌جانبه مضاعف شوند و نتوانند در آمریکا به کسب‌وکار و فعالیت‌های مالی بپردازند و از مجازات‌های کاخ سفید در امان نمانند. در این شرایط روسیه هم با احتیاط رفتار می‌کند. اتحادیه اروپا تعهدات برجامی خود را آن‌گونه که باید به سامان نرسانده و کشورها وادار به سکوت انفعالی در قبال آمریکا شده‌اند. هند و چین هم در تبادلات اقتصادی با ایران از روش‌های کالابه‌کالا و پرداخت با واحد پول خود یعنی روپیه و یوآن سخن می‌گویند...

روزنامه اعتماد هم با توجه به خبر توقف یک‌ماهه دو کشتی باری ایرانی در برزیل به علت عدم تامین سوخت، با اشاره به این که بولسونارو، رئیس جمهوری جدید این کشور ستایشگر ترامپ است،‌ نوشت:‌ ضمن اینکه امریکا بازار دوم اقتصاد برزیل است، برزیل آغوش خود را برای توسعه اقتصادی با امریکا باز کرده، و در همین راستا رییس‌جمهور شرکت‌های برزیلی را بابت تحریم‌های امریکا توجیه کرده...امریکا واردکننده حدود ٢۵درصد از کل صادرات برزیل است و ایران کمتر از ٢درصد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل ایرنا تارنمای «واشنگتن اگزمینر» شنبه نوشت: آمریکا به اروپا هشدار داده سازوکار ویژه مالی موسوم به «اینستکس» را توسعه ندهد. یک مقام ارشد دولت آمریکا که نام وی ذکر نشده است، به واشنگتن اگزمینر گفت: وزارت خزانه‌داری ایالات متحده نامه‌ای به هیات مدیره اینستکس نوشته و «ناخرسندی ما را از ایجاد این ابزار اعلام کرده است؛ ابزاری که به نظر می‌رسد برای دور زدن تحریم‌هاست.»

ادعاهای مقامات آمریکایی در خصوص مذاکره با ایران

در بخشی از یادداشت روزنامه همدلی با اشاره به اظهارات اخیر ترامپ که گفته است مذاکره با تهران برای من روزبه‌روز سخت می‌شود و رفتارهای بد تهران میل مذاکره من با آنها را کاهش می‌دهد و از سوی دیگر ابراز تمایل پمپئو برای گفتگوی مستقیم با مردم ایران،‌ می خوانیم:‌ جدای از ادعاهای ترامپ و پمپئو مبنی بر چگونگی رفتار مقامات تهران با مقامات واشنگتن، این اظهارات ترامپ و پمپئو بیانگر تمایل افراطی آنها در به میز مذاکره کشاندن مقامات تهران است. چرا که برای ترامپ و همفکرانش به میز مذاکره کشاندن مقامات تهران به همان اندازه پیونگ یانگ در بحث مذاکره اهمیت دارد. به واقع تلاش ترامپ و پمپئو برای متقاعد کردن مقامات تهران در آمدن به پای میز مذاکره به خاطر آن است که این مذاکرات می‌تواند به ویژه برای شخص ترامپ برگ زرینی در کارنامه سیاست خارجی باشد. چراکه او کارنامه درخشانی در این عرصه ندارد و به نظر می‌رسد که با توجه به نوع کنش‌ها و الگوهای رفتاری نتواند صاحب دکترینی در این عرصه شود.

به گزارش تارنمای نامه نیوز مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگویی با شبکه بلومبرگ برای حضور یافتن در تلویزیون ایران تمایل نشان داده و گفت که آماده است به تهران بیاید و در تلوزیون ایران «با خوشحالی»، استدلال آمریکا برای تحریم‌ها را توضیح دهد. من از فرصت گفت‌وگوی مستقیم با مردم ایران درباره آن‌چه حکومتشان انجام داده و آسیبی که به ایران وارد کرده، استقبال خواهم کرد.

بر اساس این گزارش اظهار تمایل دوباره وزیر امور خارجه آمریکا برای حضور یافتن در تلوزیون ایران در حالی مطرح می‌شود که وی پیش از این نیز گفته بود که اگر به او پیشنهاد حضور در تلویزیون ایران داده شود، آن را خواهد پذیرفت چراکه ظریف نیز چنین فرصتی داشته است.

ایسنا در گزارشی خبر داد:‌ رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه ابراز تمایل برای مذاکره با ایران مدعی شد که ایران برای دست پیدا کردن به یک توافق جدید منتظر جو بایدن، کاندیدای ریاست جمهوری انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا است.

بر اساس این گزارش دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ادامه ادعاهایش مبنی بر این که ایران خواهان مذاکره با آمریکا است به تازگی در کاخ سفید گفت: ایران می‌خواهد به یک توافق دست پیدا کند، اما اگر من به جای ایران باشم احتمالا بگویم که اگر بتوانم دوام بیاورم، به جای دونالد ترامپ، منتظر جو بایدن خواب‌آلود خواهم بود، چرا که می‌توانیم به هر توافقی که بخواهیم با او دست پیدا کنیم. او نمی‌داند که چه اتفاقی می‌افتد.

رسانه های اصولگرا

"مقابله ایران با فشار حداکثری آمریکا" و "تحریم اینستکس از سوی آمریکا"‌دیگر موضوع هایی است که امروز در کانون توجه رسانه های این طیف سیاسی قرار گرفته است.

تلاش آمریکا برای اجماع سازی علیه ایران

به نوشته روزنامه جوان با گذشت چند هفته از اعلام تصمیم امریکا برای پیوستن جامعه جهانی به ائتلاف دریایی در خلیج فارس، تاکنون صدای موافقی از سوی شرکای واشنگتن به گوش نرسیده است و این ائتلاف ضدایرانی، کمافی‌السابق از همان ابتدا شکست خورده است. هرچند مقامات امریکایی مدعی هستند هدف از برنامه مذکور تقویت ثبات دریایی، تضمین عبور امن و تنش‌زدایی در آب‌های بین‌المللی در خلیج فارس، تنگه هرمز، تنگه باب‌المندب و دریای عمان است، اما شالوده این طرح برای مقابله با ایران طراحی شده است.

در ادامه می خوانیم:‌ علاوه بر متحدان امریکا، روسیه و چین هم با سیاست‌های ترامپ علیه ایران به‌شدت مخالف هستند و آن‌ها از سیاست جدید واشنگتن که به تنش‌آفرینی بیشتر در منطقه منجر می‌شود، حمایت نمی‌کنند و این مسئله تلاش‌های امریکا برای ائتلاف‌سازی علیه تهران را با مشکل جدی مواجه خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، مرتضی مرادیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در دانمارک با اشاره به تلاش آمریکا و انگلیس برای تشکیل ائتلاف بین‌المللی علیه ایران در صفحه توئیترش نوشت: آمریکا و انگلیس قوانین بین‌المللی را نقض می‌کنند و سپس درصدد تشکیل ائتلاف علیه ایران بر می‌آیند! بسیاری از کشورها با دید باز متوجه مخاطرات و داستان سرایی ناقضان بزرگ هستند و فریب آن را نخواهند خورد.

تحریم های ضد ایرانی آمریکا و اهداف آن

به نوشته روزنامه کیهان یک روزنامه مطرح آمریکا ضمن افشای ماموریت اتاق جنگ رسانه‌ای آمریکا برای فریب مردم ایران تصریح کرد که آنها قصد دارند با یک هجمه تبلیغاتی، رهبران سیاسی ایران را مقصر مشکلات اقتصادی این کشور نشان داده و از کسانی که در این زمینه از کاخ سفید انتقاد می‌کنند اعتبارزدایی کنند.طبق اعتراف این روزنامه این طرح تاکنون با شکست مواجه شده است. روزنامه «وال‌استریت‌ژورنال» با گزارش این خبر در روز پنجشنبه نوشت این تلاش‌ها یکی از جنبه‌های کمترشناخته شده سیاستی هستند که دولت ترامپ برای اعمال فشار بر ایران بعد از خروج از برجام و بازاعمال تحریم‌های اقتصادی در پیش گرفته است. به نوشته این روزنامه، کارزار دولت آمریکا در صدد آن است با استفاده از ابزارهایی نظیر هشتگ، ویدئوهای یوتیوب و استفاده از شبکه‌های حامی آمریکا در خاورمیانه (غرب آسیا) حمایت‌های مردمی از رهبران سیاسی در تهران را کاهش دهد.

"رویارویی آمریکا با ایران؛ هیاهوی بسیار و گزینه‌های اندک/ عصـر جـدید ژئوپـلیتیک" ‌عنوان مقاله ای از روزنامه وطن امروز است که در بخشی از آن می خوانیم:‌ ترامپ به نظر فرد عملگرایی می‌رسد که بر آینده سیاسی خودش و مشخصاً حفظ خود در محیط سیاسی بی‌رحم واشنگتن و حفظ پایگاه رأی خود برای انتخابات ۲۰۲۰ متمرکز است. او امیدوار است با افزایش فشار، ایران را به پای میز مذاکره بیاورد و امتیازاتی در حد تعدیل «بند غروب» و مختصری سخت‌تر کردن بازرسی‌ها و یکی دو نکته فرعی دیگر و نیز برخی تعدیلات در سیاست منطقه‌ای ایران به دست آورد و از این طریق ثابت کند انعقاد توافق بهتر با ایران ممکن بود و دموکرات‌ها در این‌باره اهمال کردند. ترامپ آرزو دارد چنین توفیقی را به برگی برنده در انتخابات آتی علیه دموکرات‌ها تبدیل کند.

مقابله ایران با فشار حداکثری آمریکا

سخنان سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در یازدهمین یادواره شهید محمد حسین نظر نژاد در تارنماهای رجانیوز،‌ جهان نیوز و مشرق نیوز بازتاب داشته است.

بر اساس گزارش رجانیوز وی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت:‌ وقتی دشمن میبیند که در برابر تجاوز پهپادش به آسمان ایران با یک مشت آهنین مواجه شده و آن پهپاد سرنگون میشود، جرئت اقدام بعدی را هم از دست میدهد؛ معنای صحیح مقاومت این است. با این مقاومت دشمن به جایی رسید که جرئت هشدار دادن به پهپاد ما را هم از دست داد و لی در مقابل میلیون ها بیننده به دروغ میگوید که ما پهپاد ایرانی را سرنگون کردیم! وقتی به او میگویند اسناد خود را ارائه کنید، پاسخی ندارد و تحقیر میشود.

وی افزود: دشمن میفهمد که رویکرد مقاومت او را عقب میزند آنها با اعمال تحریم ها و فشارحداکثری علیه ملت، جنگ را مدت‌هاست که آغاز کرده اند.بعد مزورانه برای جلوگیری از اقدامات مشروعی که متقابلا ملت ایران می تواند دردفاع ازخود انجام دهد شعار مذاکره را سر می دهند.

تحریم اینستکس از سوی آمریکا

تارا کرونبرگ، وزیر کار سابق فنلاند در گفتگو با خبرگزاری تسنیم  اظهار داشت: ایالات متحده تهدید به مجازات شرکت‌هایی کرده که از اینستکس استفاده کنند. اتحادیه اروپا راهی پیدا کرد که بتواند حداقل از طریق اینستکس تجارت قانونی با ایران را در زمینه کالاهای غیرتحریمی مانند غذا و دارو گسترش دهد. واضح است که عملکرد اروپا برای تحقق بخشیدن به تعهداتش کافی نبوده، اما یک شروع قطعی و جدی است. اگر ایالات متحده تهدیدش را درمورد تحریم‌کردن شرکت‌هایی که از اینستکس استفاده می‌کنند عملی کند، اروپایی‌ها در روابط خود با آمریکا با یک چالش جدی مواجه می‌شوند.