تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۵

اردبیل-ایرنا- آرام و راهگشاست اما تا یک جا و زمانی خاص؛ اسیر دستان و اراده توست ولی تا وقتی که رعایتش کرده و به آن توجه کنی؛ "جاده" در پس ظاهر آرام‌ آن باطنی خشن و کشنده دارد بویژه زمانی که بی دقت بوده و به سلامت و اصلاحش بی توجه باشی.

جاده  در ایران بیشترین مرگ و میرها را به خود اختصاص داده، بیشترین جانباختگان ایرانی حیات خود را در جاده‌ها از دست می‌دهند، در بسیاری موارد غفلت رانندگان به این فرجام دردناک منتهی می‌شود و در مواردی نیز بی‌توجهی به  اصلاح جاده‌های خطرناک منجر به مرگ تلخ می‌شود.

در استان اردبیل نیز در تمام ایام سال بویژه در فصلی که مسافران و گردشگران برای برخورداری از طبیعت سحرانگیر و هوای مطلوبش به جاده‌ها می زنند، حوادث منجر به مرگ و میر افزایش قابل توجهی می‌یابد، جاده‌ها در تابستان بیشترین قربانیان خود را در این استان می‌گیرد و این در کنار بی توجهی رانندگان به مقررات راهنمایی و رانندگی به نوع جاده‌ها و نیز کیفیت نامطلوب آن نیز مربوط می شود.

آمار جانباختگان حوادث رانندگی در جاده‌های استان اردبیل نگران کننده است، بویژه اینکه هر روز بر میزان سفر به مقصد این استان بواسطه قابلیت‌های گردشگری و آب و هوایی آن افزوده می‌شود؛ از این رو توجه به توسعه راه‌ها و اصلاح جاده‌ها در آن ضروری است.

بر اساس آمارها تنها در سه ماه نخست سال جاری  ۵۸ نفر در جاده‌های استان بر اثر تصادفات رانندگی جان باخته‌اند.

علی رحمتی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل می‌گوید که این تعداد در قالب ۳۸ فقره تصادف جاده‌ای ‌جان خود را از دست داده‌اند که نسبت به پارسال ۲۴ درصد افزایش دارد.

این آمارها در حالی است که تعداد جانباختگان تصادف جاده‌ای در استان اردبیل در سال گذشته ۱۹۶ نفر بوده و این رقم نیز نسبت به سال ماقبل ۵۸ درصد افزایش داشته است.

دورنمای حوادث رانندگی و تلفات ناشی از آن در صورتی که مشکلات موجود در جاده‌های استان رفع نشود مطلوب نخواهد بود بویژه اینکه میزان تردد خودرو ها هر روز روند صعودی به خود گرفته و در حال افزایش است .

بر اساس اعلام  مدیرکل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اردبیل  تنها در چهار ماه گذشته بیش از ۳۹ میلیون خودرو در جاده‌های استان تردد داشته اند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۷.۴ درصد افزایش داشته است؛ این میزان تردد در فصل گرما به چند برابر نیز خواهد رسید.

 معاون دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیز گفت که استان اردبیل در کشور رتبه اول تعداد جانباختگان جاده‌ای فصل تابستان سال ۹۷ را به خود اختصاص داده است .

به گفته مهدی مخبر، سهم این استان از جانباختگان جاده‌ای فصل تابستان گذشته ۳۸.۳ درصد بوده و از این لحاظ رتبه نخست را به خود اختصاص داده ضمن اینکه به لحاظ تصادفات جاده‌ای نیز با ۶۴ درصد در رتبه ششم کشوری قرار گرفته است.

علت افزایش تصادفات و تلفات ناشی از آن 

اینکه در دو سال اخیر چرا میزان تصادفات رانندگی در جاده‌های استان افزایش یافته؟ بر اساس اظهارنظر کارشناسان و مسئولان به عوامل انسانی و جاده ای بستگی دارد. برخی از مسئولان تاکید دارند که عمده دلیل سوانح رانندگی بی‌توجهی رانندگان به قوانین راهنمایی و رانندگی است.

مسعود امامی یگانه معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل می‌گوید: ۷۸ درصد تصادفات در جاده های استان ناشی از انحراف به چپ و تخطی از سرعت مجاز است.

برخی دیگر از کارشناسان نیز نطر مشابهی در این باره دارند اما غالب دیدگاه‌ها علت افزایش تصادفات رانندگی را نبود جاده های ایمن و استاندارد در استان اردبیل می داند.

معاون حمل‌ و نقل وزیر راه و شهرسازی اردبیل در جریان سفر به استان اردبیل گفت: جاده‌های این استان خطرناک بوده و دارای نقاط حادثه‌خیز و ایمنی بسیار پایین هستند.

شهرام آدم‌نژاد افزود: بر اساس آمارها در گذشته میزان تصادفات در جاده‌های استان کم بوده ولی در سال‌های اخیر سوانح بیشتر شده و باید برای رفع نقاط حادثه‌خیز تصمیم اساسی گرفته شود.

وی گفت: میزان بهره‌مندی استان اردبیل از لحاظ دارا بودن بزرگراه از میانگین کشوری پایین‌تر است. 

آدم نژاد با بیان اینکه فقیر بودن این استان در شاخص‌های بزرگراهی واقعیتی غیرقابل کتمان است، اظهار کرد: برای جبران بخشی از این کاستی‌ها ۱۶۰ کیلومتر بزرگراه در استان در دست احداث است.

بر اساس آمارها استان اردبیل ۱۳۷ کیلومتر بزرگراه، ۷۱۶ کیلومتر راه اصلی، ۷۰۲ کیلومتر راه فرعی و چهار هزار و ۷۳۸ کیلومتر راه روستایی دارد که از این جهت یکی از مناطق فقیر در کشور محسوب می‌شود.

چه باید کرد؟

اینکه در این وضعیت و برای کنترل میزان سوانح رانندگی و کاهش تلفات چه باید کرد؟ مسئولان و کارشناسان در پاسخ به این سئوال نظر مشابهی داشته و بر ترویج فرهنگ رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و در کنار آن اقدام عاجل در اصلاح وضعیت جاده ها و گسترش بزرگراه ها در استان تاکید می‌کنند. 

آدم نژاد معاون وزیر راه و شهرسازی معتقد است که راهکار اصلی در کاهش سوانح و تلفات احداث بزرگراه و  اصلاح جاده‌های استان اردبیل است.

او با تاکید بر اینکه در کنار اصلاح و احداث راه‌ها می‌بایست تغییرات اساسی در رفتار رانندگی مردم و  مدیریت اورژانش و هلال احمر صورت گیرد، گفت: یک تیم کارشناسی مجرب و متخصص باید برای بررسی بیشتر علت وقوع تصادفات جاده‌ای تشکیل شود تا این معضل آسیب شناسی و نسبت به رفع آن برنامه‌ریزی و اقدام شود.

مخبر معاون دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیز گفت: بهره‌برداری بهینه از دوربین‌های کنترل سرعت سیار، بهره‌گیری از باسکول‌های ثابت و سیار برای کاهش تخلفات اضافه بار، افزایش گشت‌های کنترلی برای مقابله با مصرف مشروبات الکلی و روان‌گردان، ارتقای سطح اعمال مدیریت برای کاهش زمان طلایی امدادرسانی با برگزاری مانورهای امدادی و ارتقای خدمات پیش بیمارستانی، بیمارستانی و حوادث جاده‌ای می‌بایست در اولویت جاده های پرتصادف کشور و استان قرار گیرد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اردبیل نیز گفت: رفع نقاط حادثه‌خیز، چهار بانده کردن جاده‌ها و ارتقای فرهنگ رانندگی و نقش نظارتی در جاده‌ها الزامی است.

رحمتی افزود: برای کاهش تصادفات رخ به رخ و واژگونی یک سری اقدامات کم هزینه و زودبازده مانند اجرای نوار لرزنده‌های میانی به همراه خط کشی دوبل و تسطیح شیب شیروانی، آرام‌سازی ترافیک در ورودی فرعی به اصلی با تابلو و کاهنده‌های سرعت و توسعه شبکه بزرگراهی استان پیشنهاد می‌شود.

وی از شناسایی ۲۵ نقطه حادثه خیز در استان خبر داد و گفت: این نقاط با هدف اصلاح و جلوگیری از تصادفات جاده ای در استان اردبیل شناسایی شده که بیشتر این نقاط رفع و یا در حال مطالعه برای برطرف کردن است.

او افزود: مسیر پارس آباد - سربند به طول ۲۵ کیلومتر و سربند - مشگین شهر از جمله نقاط حادثه‌خیز استان است که برای رفع نقاط حادثه‌خیز این مسیر تلاش می‌شود البته راهکار اصلی جلوگیری از تصادفات در این مسیر  چهار خطه کردن آن است.

رحمتی از راه‌اندازی راه‌اندازی استودیوی خبری در اطلاع‌رسانی سریع از وضعیت جاده‌های استان بویژه در ایام پرترافیک خبر داد و گفت: این استان جزو استان‌های اول کشور است که توانست این استودیو را با تجهیزات مناسب راه‌اندازی کند.

وی گسترش گشت‌های نامحسوس کنترل پلیس را ضروری دانست و افزود: با همکاری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در ۲ ماه باقیمانده از فصل تابستان گشت‌های کنترلی افزایش یافته تا میزان تصادفات جاده‌ای کاهش یابد .

رحمتی همچنین اظهار داشت: ۲۷ سامانه هوشمند ثبت تخلفات عبور و مرور با امکان ثبت پلاک خودروها در جاده‌های استان فعال است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اردبیل گفت: برای کاهش تلفات و تصادفات جاده‌ای مکان‌یابی ۲۴ سامانه ثبت تخلف عبور و مرور در ۱۲ نقطه از محورهای اصلی استان از جمله محور اردبیل- پارس آباد و اردبیل- سرچم در حال انجام است و در آینده نزدیک در این مکان‌ها دوربین‌ها نصب خواهد شد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل هم گفت: با برطرف کردن نقاط حادثه خیز و احداث بزرگراه ها در استان می توان میزان تصادفات را در جاده ها کاهش داد.

امامی یگانه بیان کرد: امسال اعتبارات پروژه های ملی استان در حوزه راه نسبت به پارسال ۱۰۰ درصد افزایش یافته و عملیات عمرانی در این حوزه رشد خواهد داشت.

وی  ادامه داد با افزایش اعتبارات و تخصیص به موقع آن علاوه بر تسریع در تکمیل و بهره ­برداری از پروژه های در دست اجرا امکان شروع قطعات جدیدی از توسعه راه های استان فراهم می شود.

محبوب حیدری مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل هم گفت: فقیر بودن این استان در شاخص‌های بزرگراهی واقعیتی غیر قابل انکار است و برای جبران بخشی از این کاستی‌ها ۱۶۰ کیلومتر بزرگراه در دست احداث است.

وی  افزود: استان اردبیل در احداث بزرگراه از میانگین کشوری عقب بوده و تلاش مجموعه راه و شهرسازی استان بر این است تا با اقدام‌های ضربتی در کوتاه مدت و میان مدت به میانگین کشوری دست یابیم.

حیدری  درباره مطالعات بزرگراه سه راهی صحرا -گرمی و بیله‌سوار و اتصال آن به پارس‌آباد، سربند و مشگین‌شهر اظهار داشت: مطالعات امکان‌سنجی ۴۵۰ کیلومتر بزرگراه ردیف اعتباری گرفت تا زمینه اجرایی شدن آن فراهم آید.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل گفت: در سال گذشته برای سه محور شریانی اردبیل -سرچم، اردبیل -آستارا، رضی به گرمی و گرمی به بیله‌سوار در پیوست قانون بودجه ردیف مشخصی تعریف شد.

وی به برآورد ۱۰ هزار میلیارد ریالی برای احداث بزرگراه اردبیل -سرچم اشاره کرد و افزود: برای محور مواصلاتی اردبیل - آستارا نیز ردیف ملی تعریف شد تا با برآورد پنج هزار میلیارد ریالی این مسیر نیز زمینه عملیاتی به خود بگیرد.

۷۱۱۰/۶۰۱۶